„Instalație modernă de aplicare a suturii mecanice în tatamentul chirurgical al cancerului laringean”

2017-04-18
La propunerea președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca, începând cu luna aprilie curent, vom prezenta un nou format de promovare a realizărilor comunității științifice, inclusiv a evenimentelor care se desfășoară la Academie, în cadrul mai multor rubrici, precum:
Savantul săptămânii, Publicația săptămânii, Inovația săptămânii, Evenimentul săptămânii, Proiectul săptămânii, Comunicatul săptămânii etc.
 
În acest sens, Secțiile de Științe ale AȘM vor prezenta săptămânal cate un material la una din rubricile menționate, care ulterior va fi promovat în presă.
 
Astăzi, la rubrica „Comunicatul săptămânii”, prezentîm un material propus de Secția Științe Mediale a AȘM, pe care Vă invităm să-l urmăriți în continuare.
 
Eugenia Tofan, 
Centrul Media al AȘM
 
Comunicatul săptămânii 
 
„Instalație modernă de aplicare a suturii mecanice în tatamentul chirurgical al cancerului laringean”
Autorii:Acad. Gh.Țîbîrnă, d.ș.m.V. Darii, d.ș.m. A.Clipca, d.h.m A.Darii, doctorand V.Madan,cercet. științ. R.Tarnaruțcaia, d.ș.m. A.Țîbîrnă, medic V.Ciorici, medic A.Postolache, d.ș.m. C.Cojocaru.
 
Elaborarea şi confecţionarea aparatului de suturare mecanică a defectelor faringoesofagiene (ISF – 80) la bolnavi după laringectomie pe motiv de cancer al laringelui. În practica medicală este cunoscută metoda de suturare mecanică de tipul УКЛ, УГ-70. Aparatele sunt învechite,  aplicarea acestor aparate nu înlătură complet problema sau nu permite reducerea ratei complicaţiilor postoperatorii de ordin local. Analizând cauzele apariţiei complicaţiilor postoperatorii locale (dihiscenţă de suturi cu formarea ulterioară de fistule salivare) sa constatat că în majoritatea cazurilor ele sunt condiţionate de plasarea în linia suturii a vârfului epiglotei şi muşchilor bazei limbii. Analizând particularităţile anatomice ale zonei faringolaringelui şi bazându-ne pe practica chirurgicală acumulată de către colectivul departamentului tumori cap şi gât, în frunte cu academicianul Gheorghe Ţîbîrnă, a fost elaborată instalaţia de sutură curbulinie a defectului faringoesofagian. Elaborarea constă în confecţionarea instalaţiei curbulinie de suturare mecanică a defectelor faringoesofagiene (ISF – 80) la bolnavi după laringectomie pe motiv de cancer al laringelui. Metoda mecanică de suturare a defectului postoperator cu instalația dată a fost aplicată la 75 bolnavi. Epitelizare primară a plăgii postoperatorii s-a obţinut în 67% cazuri.
 
Instalaţia de suturare mecanică ISF-80(în formă dezasamblată și linia de sutură curbulinie)
 

PARAMETRII TEHNICI ŞI TEHNOLOGICI PRINCIPALI
 
·         Parametrii tehnici ai instalaţiei de suturare mecanică ISF-80 satisfac cerinţelor tehnice înaintate.
·         Corespund zonei anatomice cervicale.
·         Implementarea şi utilizarea practică a instalaţiei ISF-80 determină siguranţa suturilor efectuate în cadrul intervenţiilor chirurgicale.
 
PRIORITĂŢILE SUTURII MECANICE
·      Se evită „deschiderea” cavităţii oro- şi hipofaringeluişi contactul direct cu tumoarea (sporeşte randamentul aseptic şi ablastic al intervenţiei chirurgicale).
·      Suturarea defectului posoperator durează 2-3 minute.
·      Defectul este închis unimomentan.
·      Marginile mucoasei se suprapun simetric una peste alta.
·      Distanţa între suturi este simetrică.
·      Mucoasa se traumează mult mai puţin comparativ cu suturarea manuală.
·      Procesele de regenerare durează 10-12 zile.
 
Elementul de inovare  a instalaţiei de suturare mecanică unimomentală a defectelor faringoesofagiene ISF-80 constă în originalitatea lui absolută.