Ziua mondiala a Meteorologiei

2017-04-06
La propunerea președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca, începând cu luna aprilie curent, vom prezenta un nou format de promovare a realizărilor comunității științifice, inclusiv a evenimentelor care se desfășoară la Academie, în cadrul mai multor rubrici, precum:
Savantul săptămânii, Publicația săptămânii, Inovația săptămânii, Evenimentul săptămânii, Proiectul săptămânii, Comunicatul săptămânii etc.
 
În acest sens, Secțiile de Științe ale AȘM vor prezenta săptămânal cate un material la una din rubricile menționate, care ulterior va fi promovat în presă.
 
Astăzi, vom da start proiectului la rubrica „Evenimentul săptămânii” cu un material, prezentat de Secția Științe ale Naturii și Exacte a AȘM, pe care Vă invităm să-l urmăriți în continuare.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM 
 
 
 
Evenimentul săptămânii
 
A ajuns o tradiție ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Meteorologiei (23 martie), Organizația Meteorologică Mondială să propună spre dezbatere o temă de interes universal. Ținând cont de marea variabilitate spațio-temporală a regimului pluviometric atestat pe teritoriul țării, în cadrul Institutului de Ecologie și Geografie AȘM, în data de 22 martie 2017, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei și a Zilei Mondiale a Meteorologiei a avut loc susținerea tezei de doctor în științe geonomice în specialitatea 153.05 Meteorologie, climatologie, agrometeorologie a drd. Domenco Rodion cu tema Dinamica precipitațiilor excedentare pe teritoriul Republicii Moldova în anii 1960-2015. Conducător științific Nedealcov Maria, doctor habilitat în științe geografice, profesor universitar. Menționăm, că la mijloc de martie, printre cei 38 de cadre științifice și științifico-didactice care au trăit bucuria împlinirilor într-o atmosferă solemnă în legătură cu eliberarea actelor Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare (conform hotărârilor Comisiei de atestare a CNAA din 28 decembrie 2016) a fost și dna doctor habilitat în științe geografice Maria Nedealcov, care a primit atestatul de profesor universitar.
 
Sub conducerea nemijlocită a Domniei sale au fost susținute 5 teze de doctor în științe geografice  în specialitatea 153.05 - Meteorologie, climatologie, agrometeorologie și încă 5 doctoranzi își "așteaptă botezul " în acest domeniu extrem de interesant și necesar în contextul asigurării unei dezvoltări durabile a țării.
 
Pe parcursul activității sale științifice (34 ani) în specialitatea 153.05 - Meteorologie, climatologie, agrometeorologie dna  dr.hab. Maria Nedealcov, realizează pentru prima dată la nivel regional clasificarea iernilor după gradul lor de asprime și scoate în evidență noile condiții de iernare  a unor culturi sămburoase termofile, demonstrînd, astfel, posibilitatea lor de cultivare în noile areale favorabile evidențiate. Rezultatele obținute au fost implementate în cadrul Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante și a instituțiilor științifice de profil de pe lîngă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
 
De către dr.hab. Maria Nedealcov a fost fundamentată o direcţie nouă a regionării agroclimatice, în baza metodei estimative prin pontaje şi a Sistemelor Informaţionale Geografice ca instrument de cercetare, realizându-se una din cele mai dificile sarcini privind regionarea atît pe componente naturale aparte, cît şi a potenţialului natural în întregime. A fost efectuată regionarea teritoriului Republicii Moldova privind gradul de pretabilitate a climei pentru  agricultură în general și pentru dezvoltarea pomiculturii și a viticulturii în particular.
 
Modificările actuale de mediu, dar mai cu seamă cele climatice, determină la etapa actuală necesitatea efectuării unor cercetări complexe, ce ar scoate în evidență trei momente principale și anume: evidențierea tendințelor de schimbare, a componetei ciclice și a celei aleatorii. În acest context, în baza metodelor deterministe și stocastice, dr.hab.Maria Nedealcov evidențiază particularitățile regionale de schimbare a climei. Rezultatele obținute i-a permis Domniei sale împreună cu colegii săi, să elaboreze și să editeze Primul Atlas științifico-temaic în limbile română și engleză Resursele Climatice ale Republicii Moldova, în conținutul căruia sunt reflectate și estimările temporale pentru o perioadă de mai mult de un secol asupra regimului termic și pluviometric în  aspect lunar, sezonier și anual.
 
Ritmul accelerat al schimbărilor climatice care se atestă în ultima perioadă de timp, orientarea agrară a economiei Republicii Moldova şi incapacitatea ramurilor agricole de a se adapta la aceste schimbări, lipsa strategiilor sectoriale de adaptare a condiţionat realizarea cercetărilor ce ţin de evidenţierea impactului schimbărilor climatice regionale asupra productivităţii anumitor grupuri de culturi agricole. Practicile agricole, care nu vor ţine cont de efectele negative a posibilelor schimbări şi riscuri climatice, a degradării solurilor, a modificărilor de mediu şi a biodiversităţii – riscă în viitorul apropiat să se confrunte cu o adevărată ameninţare la adresa dezvoltării durabile. În rezultatul investigaţiilor efectuate, s-a constatat, că schimbările climatice, cu precădere în ultimii ani, au influenţat esenţial  manifestarea fazelor de dezvoltare a culturilor agricole, iar în anumiţi ani concreţi, condiţiile agrometeorologice au fost chiar determinante în obţinerea recoltelor.
 
Reieșind din importanța și necesitatea realizării Convenţiilor Cadru privind Schimbările Climatice şi Combaterea Deşertificării, a prevederilor Directivei 2007/60/CE privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații, a Regulamentului cu privire la planificarea gestionării secetei (Hotărîrea Guvernului nr. 779  din 4 octombrie 2013) etc., dna dr.hab.Maria Nedealcov participă activ la implimentarea  Strategiei Naționale privind Schimbările Climatice la nivel de raion administrativ prin incorporarea recomandărilor de adaptare în cadrul Stategiilor de Dezvolatre pînă în 2020 ale raioanelor republicii.
 
Manifestarea actuală a regimului termic și de umiditate în condițiile Republicii Moldova exprimat prin alternarea frecventă a perioadelor uscate cu cele umede a determinat-o pe dna dr.hab.Maria Nedealcov să elaboreze 3 indici noi cu aplicabilitate în climatologia regională și peste hotarele țării:
 
1. elaborarea Indicelui perioadelor uscate (Izu) a permis evidențierea gradului de aridizare a climei în perioada sensibilă (V-VIII) de creștere și dezvoltare a unor culturi agricole. În aspect internațional a fost utilizat în cercetările teritoriilor adiacente Republicii Moldova (în Ucraina pentru bazinul Nistrului și în România pentru vestul țării și bazinului rîului Prut) în estimarea secetelor și la elaborarea tezelor  de doctorat.
2. elaborarea Indicelui exceselor pluviometrice (Ip), serveşte drept indicator al gradului de periculozitate al precipitaţiilor maxim diurne în declanșarea inundaţiilor. Estimările spațio-temporale cu referire la acest indice vor sta la baza evaluărilor cu caracter de pronostic în cazul revenirii în timp a situațiilor similare extreme.
3. elaborarea Coeficientului (Nedealcov-Rapcea) a pretabilității climei pentru calitatea strugurilor (CNR), împreună cu specialiștii din ramură a fost condiționat de schimbările esențiale intervenite în cadrul regimului termic și a umidității relative ale aerului din luna august, perioadă de timp, care este determinantă în asigurarea calității strugurilor. Cercetările efectuate în comun cu specialiștii din ramură au demonstrat utilitatea acestui indice în practica agricolă. S-a constatat, că schimbările climatice actuale caracterizate prin intermediul acestui coeficient explică calitatea strugurilor stabil înaltă, începând cu anul 2005.
 
Unele din rezultatele obținute au fost utilizate de către diverse organisme internaționale (Global Water Partnership, OSCE, etc.) unde dna dr.hab. Nedealcov Maria a activat ca expert național.
 
De Ziua Mondială a Meteorologiei, dr.hab. împerună cu cercetătorii din  domeniu de la Universitatea Al.I.Cuza din Iași, Romnânia, a avut întrevederi cu directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat dl Mihai Roibu și cu Şeful Direcţiei Protecţiei Civile din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI dl. Alexandru Oprea. Au fost trasate anumite activități științifice comune în domeniul meteorologiei, în speță, a estimării unor riscuri cu caracter meteorologic.