În timpul cel mai apropiat va fi semnat un Acord trilateral de colaborare științifică între cercetătorii din Republica Moldova, România și Italia. Mai exact, documentul va fi semnat între Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, România și Universitatea „Aldo Moro” din orașul Bari, Italia. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei întrevederi, care a avut loc la 4 aprilie 2017, între conducerea Institutului de Științe Juridice și Politice al AȘM și dr., prof. Sabin Dragulin de la Universitatea „Petrea Andrei” din Iași, România. Acordul prevede perspectivele de colaborare privind organizarea conferințelor științifice, simpozioanelor, elaborarea proiectelor comune de cercetare, precum și editarea unei reviste științifice comune în domeniul interdisciplinar.
„Sunt aici pentru a deschide o serie de colaborări, în primul rând, între Revista de Științe Politice „Polis” care se publică la Iași și, în al doilea rând, pentru a realiza un acord de colaborare împreună cu Universitatea „Aldo Moro” din Italia”, a menționat dr., prof. Sabin Dragulin. Cercetătorul român a specificat că aceste două colaborări pe care le-a propus colegilor de la Chișinău se înscriu în intenția de a integra cât mai mult spațiul academic și cultural din Republica Moldova în cadrul spațiului cultural din România, dar și din Italia. Drept urmare, în perioada următoare vor fi publicate o serie de articole în cadrul revistei „Polis” și va urma o serie de întâlniri cu cercetători din cadrul Universității din Bari. Tematica subiectelor, a punctat dr. Dragulin, se înscrie în cadrul ariilor mai mari a științei politice - sociologie, istorie, filosofie. Temele sunt largi și țin de democrație, reprezentarea politică, democratizare, fenomenul migrației internaționale, demografie, toate fiind actuale. Impactul pe care și-l doresc colegii din România, a subliniat profesorul român, este de a aduce punctul de vedere al specialiștilor din Republica Moldova în spațiul cultural și politic românesc, respectiv, italian. Primul număr al revistei științifice „Polis”, editată de Universitatea „Petrea Andrei”, împreună cu cercetătorii științifici din Chișinău urmează să apară în luna august curent, al doilea număr – în luna noiembrie, iar vizita în Italia este preconizată spre sfârșitul anului, a precizat prof. univ., dr. Sabin Dragulin.
Directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, dr.hab., prof. Valeriu Cușnir a subliniat în cadrul dialogului că misiunea de a efectua cercetări științifice fundamentale în domeniul dreptului, securității naționale și ordinii publice, relaţiilor internaţionale, reintegrării țării și integrării europene, dezvoltării sociale și politice a societăţii contemporane din Republica Moldova poate fi realizată doar în cooperare cu alte instituții sismilare, în primul rând, cu cele din România, implicit, Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și, bineînțeles, instituții de cercetare din statele europene. Directorul Cușnir a exprimat convingerea că în persoana domnului prof. univ. dr. Sabin Dragulin, și a instituției pe care o reprezintă, se va găsi un partener sigur, cu un vast potențial științific și experiență de cercetare în domeniile avizate, dar, și ce e mai important, cu o imagine relevantă pe plan european și internațional, cu relațiile pe care le are Domnia Sa și instituția, în spațiul european. „Pentru cercetătorii Institutului nostru este benefică susţinerea reciprocă şi conlucrarea în domeniul cercetării ştiinţifice, în cele mai diverse forme, precum organizarea şi realizarea în comun de cercetări ştiinţifice, iniţierea şi realizarea unor parteneriate şi proiecte comune, schimb de experienţă pozitivă, formarea şi perfecţionarea profesională a cadrelor ştiinţifice etc.”, a subliniat prof. Cușnir. Totodată, directorul ICJP a relevat că în perimetrul cooperării se încadrează reușit și publicarea unor articole în revista științifică menționată, care ar constitui o valoroasă formă de promovare a imaginii cercetătorilor din Republica Moldova, de diseminare a rezultatelor cercetărilor, și bineînțeles, de mediatizare a viziunilor, concepțiilor științifice. În concluzie, se conturează o nouă deschidere, de natură să contribuie la extinderea cercetării științifice, la inițierea unor noi proiecte, miza fiind spațiul european de cercetare.
Cu referire la subiectul discutat, vicedirectorul ICJP, dr. hab., Victor Juc, a specificat că în același context se include și oportunitatea elaborării unor proiecte trilaterale, cu Universitatea din Bari, instituție cu care colegii din România deja au elaborat și realizează câteva proiecte în probleme politico-juridice și socio-demografice. Prof. Juc a subliniat și importanța celui de-al doilea subiect de interes ce vizează posibilitatea ca cercetătorii științifici de la ICJP să publice articole științifice în Revista „Polis”, pe care dl profesor Dragulin o îngrijește și viceversa - ca cercetătorii din România, în special, de la Universitatea „Petre Andrei” să poată publica în Revista de Filozofie, Sociologie și Științe Politice a ICJP. „Dl profesor Sabin Dragulin și-a împărtășit experiența sa privind pregătirea revistei, dat fiind că „Polis” este cotată internațional, este o revistă cu o largă deschidere. Aceasta ne va oferi posibilitatea ca și noi, pregătind Revista de Filozofie, Sociologie și Științe Politice, să avem posibilitatea de a extinde vizibilitatea, pentru ca aceasta să fie introdusă în principalele baze de date privind factorul de impact al revistelor științifice”, a spus vicedirectorul Juc.
La întrevedere au fost prezenți directorii de Centre din cadrul ICJP – dr.hab. Victor Mocanu, dr. hab. Victor Balmuș, dr. Sergiu Spâncean, dr. Alexandru Roșca.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|