Cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie au experimentat în Laboratorul Vinuri spumante şi Microbiologie, precum şi în condiţiile de producere ale Fabricii de Conserve S.A. „Orhei-Vit” tehnologia de fabricare a sucurilor cu destinaţie curativă, îmbogăţite cu substanţe nutritive. Ideea a pornit de la faptul că în procesul fierberii se distrug multe elemente valoroase din sucul crud şi s-a propus de a suplini pierderile prin adăugarea în el a extractului hidroalcoolic din spirulină cu tăria de 45%. Această tulpină de spirulină, cunoscută şi cu numele „algia albastru-verzuie”, se dezvoltă în unele lacuri alcaline din regiunile subtropicale ale Australiei şi reprezintă cea mai bogată sursă naturală de proteine, uşor digerabile, ce furnizează organismului uman cu aminoacizii esenţiali, cu un conţinut înalt de microelemente (Zn, Mg, Co, Cu, Fe).
Ideea a fost realizată şi dezvoltată în cadrul proiectului, intitulat Implementarea tehnologiilor de producere a băuturilor analcoolice cu proprietăţi curative, condus de profesorul universitar Nicolae Taran, dr. hab. în ştiinţe tehnice, şef de laborator din cadrul Institutului Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie. Executorii proiectului, împreună cu cercetătorii de la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al A.Ş.M., au cultivat în condiţii de laborator biomasa de spirulină pe un mediu nutritiv bogat, din care microalgele au sintetizat intracelular diverse vitamine, aminoacizi, proteine, lipide, polizaharide, caratenoizi şi microelemente. La finalul procesului de cultivare (ziua a 6-a) volumul suspensiei de spirulină din vasele de cultivare a fost supus filtrării şi separării de lichidul cultural. Din biomasa colectată s-a obţinut extractul hidroalcoolic din spirulină cu concentraţia de 10 mg/ml de substanţă activă.
Conform „Dosarului toxicologic preclinic al extractului hidroalcoolic din spirulină”, extractul este un compus cu o toxicitate redusă, care nu posedă proprietăţi dermatorezorbtive, iritante şi cumulative. În experimentele realizate nu s-au depistat careva proprietăţi mutagene sau alergetice ale preparatului. Administrarea lui îndelungată nu conduce la dezvoltarea procesului toxic în organismul animalelor studiate.
În continuare a fost elaborat şi aprobat Regulamentul tehnologic de producere în condiţii industriale a extractului hidroalcoolic din spirulină. Indicii organoleptici şi fizico-chimici ai extractului sunt stabiliţi în standardul de firmă. Administrarea extractului hidroalcoolic din spirulină în componenţa băuturilor analcoolice urmează după procesul tehnologic de producere, tratare şi stabilizare a semifabricatelor contra diferitelor tipuri de tulburări (proteice, metalice, coloidale reversibile şi ireversibile). Dozarea lui în sucuri se realizează înaintea procesului de pasteurizare şi îmbuteliere graţie rezistenţei sale termice la temperaturi înalte (100-120°C).
Dozele de utilizare a extractului din spirulină în sucurile din fructe şi legume s-au stabilit experimental în baza aprecierii organoleptice şi curative a produsului final. Influenţa extractului de spirulină asupra proprietăţilor organoleptice ale băuturilor s-a cercetat administrînd preparatul în dozele 1-5 mg/dm3 în nectarul de piersici şi sucul de mere, produse la S.A. „Orhei-Vit” cu denumirile comerciale Vita-premium şi Naturalis. Pe parcursul a 6 luni s-au studiat indicii de bază fizico-chimici, microbiologici şi organoleptici în probele martor şi în cele cu adaos de extract din spirulină în diferite doze. În rezultat s-a stabilit că aceşti indici nu s-au modificat pe parcursul a 6 luni de păstrare a băuturilor în condiţii anaerobe.
În baza cercetărilor au fost elaborate documentele necesare pentru înregistrarea de stat a extractului din spirulină şi au fost stabilite regimurile tehnologice de fabricare a băuturilor analcoolice cu adaos de extract din spirulină, incluzînd dozele de administrare ( 1-3 mg/dm3) şi modificările în schema tehnologică de preparare a sucurilor, existentă la S.A .„Orhei-Vit”, beneficiarul noii tehnologii.
Relaţii la telefoanele: Agenţia pentru inovare şi transfer tehnologic a A.Ş.M. – 54-74-32, 54-63-82; Institutul Naţional pentru Viticultură şi Vinificaţie – 28-50-35, 72-53-06,[email protected].
Tatiana Rotaru |