De Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, 1 octombrie 2015, Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Naţional de Cercetări Economice, în colaborare cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), a lansat al doilea Barometru Demografic cu tema „Calitatea vieţii persoanelor vârstnice”. Autorii studiului sunt dr. în economie, Anatolii Rojco şi dr. hab. în sociologie, Olga Gagauz.
La eveniment au participat reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerul Economiei, societăţii civile (Help Age International), Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, mass media.
Barometrul Demografic a fost prezentat de dr.hab. Olga Gagauz, şef Centru de Cercetări Demografice. Studiul vizează analiza indicatorilor principali ai calităţii vieţii persoanelor vârstnice în baza Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (BNS). În rezultatul cercetărilor, s-a constatat faptul că în anul curent, Global AgeWatch Index (cercetarea globală a calităţii vieţii persoanelor vârstnice) plasează Republica Moldova pe unul din ultimele locuri în ratingul ţărilor europene (77), fiind în urma României (45), Republicii Belarus (64) şi Federaţiei Ruse (65). Indicele calităţii vieţii în ţara noastră constituie 35.1 puncte (din maxim 100 puncte), ceea ce indică o calitate joasă a vieţii persoanelor vârstnice.
Expertul Olga Gagauz a subliniat, totodată, că procesul de îmbătrânire demografică a populaţiei va cunoaşte o amploare fără precedent în viitorul apropiat, iar acest fenomen impune noi cerinţe pentru organizarea societăţii cu o proporţie înaltă a persoanelor vârstnice. Astfel, conform prognozelor Centrului de Cercetări demografice până în anul 2035, ponderea persoanelor vârstnice în totalul populaţiei se va majora până la 25%, iar către anul 2050, fiecare a treia persoană va fi în vârstă de 60 ani şi peste.
Dna Aliona Creţu, şef Direcţie Politici Migraţionale şi Demografice a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a prezentat mai multe iniţiative întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în contextul ameliorării calităţii vieţii vârstnicilor, printre care şi implementarea consecutivă a Programului pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici (2014).
Tatiana Zatîc, Şef Direcţie asistenţă medicală primară, urgentă şi comunitară a Ministerului Sănătăţii a menţionat importanţa promovării serviciilor medicale de calitate, dar şi a modului de viaţa sănătos la toate etapele vieţii în scopul asigurării îmbătrânirii active. „Aceste obiective vor putea fi realizate doar prin intermediul activităţilor intersectoriale”.
Natalia Cojohari, reprezentant al UNFPA Moldova a subliniat că investiţiile în dezvoltarea umană şi calitatea vieţii trebuie să fie o prioritate pentru orice ţară. UNFPA va continua să susţină Guvernul Republicii Moldova în a face faţă dinamicii demografice prin schimbul de bune practici cu alte ţări, dar şi prin susţinerea activităţilor ce ţin de asigurarea îmbătrânirii active. Investiţiile relevante nu numai în sistemul de asigurări sociale, dar şi în sistemul de sănătate, piaţa forţei de muncă, precum şi incluziunea socială a vârstnicilor sunt determinanţi ai creşterii calităţii vieţii acestora.
În baza rezultatelor Barometrului Demografic a fost propus un set de recomandări ce ţin de îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice în Republica Moldova. În condiţiile creşterii numărului vârstnicilor în Republica Moldova, politicile sociale trebuie să ţină cont de specificul acestui grup de populaţie, suportul social fiind tot mai diferenţiat în funcţie de nevoile reale ale persoanelor în vârstă, dar şi de capacitatea sistemului naţional de protecţie socială.
Experienţa internaţională demonstrează că ameliorarea calităţii vieţii persoanelor vârstnice nu depinde doar de creşterea economică. Prelungirea activităţii de muncă este unul din instrumentele care au efect pozitiv asupra situaţiei materiale a pensionarilor, dar şi contribuie la îmbătrânirea activă.
„Calitatea vieţii persoanelor vârstnice” este cel de-al doilea studiu din seria Barometrelor Demografice lansat de Centrul de Cercetări Demografice în 2015 în parteneriat cu UNFPA. Barometrele au drept scop evaluarea dinamicii populaţiei, situaţiei vârstnicilor şi tinerilor, dar şi oferirea recomandărilor de politici axate pe dezvoltarea umană.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM