Noaptea Cercetătorilor Europeni – un mod inedit de a dezvălui universul ştiinţei

2015-09-26
 

Evenimentul european multaşteptat „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2015”, ediţia a II-a, s-a produs. Manifestarea dedicată inovaţiei şi ştiinţei a avut loc la 25 septembrie, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Formatului inedit al evenimentului a prezentat o nouă abordare a interacţiunii dintre lumea academică şi publicul larg, vizitatorii având şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din laboratoare şi din spatele experimentelor.

Savanţi cu renume din ţară, cercetători, inventatori au dat întâlnire tuturor celor curioşi pentru a dezvălui, într-un limbaj pe înţelesul tuturor, ce înseamnă să fii cercetător, ce este ştiinţa, cât de fascinantă poate fi lumea ştiinţei, cum poate contribui cercetarea ştiinţifică la progresului umanităţii, dar şi pentru a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.

Jocuri, experimente chimice spectaculoase, aplicaţii practice, expoziţii ale realizărilor ştiinţifice din cele mai diverse domenii, produse alimentare, plante medicinale, soiuri de culturi agricole, elaborate de savanţi, lansări de carte, demonstrarea echipamentelor ştiinţifice, drone, roboţi, discuţii interactive, muzică bună, distracţii, premii şi alte acţiuni inedite – de toate astea au avut parte toţi ce-i care şi-au dat mână în scuarul academic, lăsându-se provocaţi de magia cercetării şi universul ştiinţei.

Călătoria în lumea fascinantă a ştiinţei a demarat cu o inaugurare oficială, la care a participat prim-ministrul Valeriu Streleţ, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, viceministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Cujbă, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca.

Premierul Valeriu Streleţ a salutat elita academică, dar şi invitaţii la sărbătoarea imaginaţiei, subliniind rolul pe care îl are ştiinţa în stat, societate, dar şi în viaţa fiecăruia. „Efortul oamenilor de ştiinţă este vizibil şi ne marchează. Prin organizarea acestui eveniment, trebuie să fim recunoscători pentru valoarea adăugată în viaţa de zi cu zi şi pentru importanţa rezultatelor cercetării ştiinţifice pe toate dimensiunile societăţii”, a spus Valeriu Streleţ, specificând că deschiderea faţă de ştiinţa europeană este un privilegiu pe care îl avem şi este necesar să-l valorificăm. Totodată, şeful Executivului a dat asigurări că Guvernul va susţine şi în continuare ştiinţa naţională, iar principalele repere în promovarea politicilor de dezvoltare a cercetării şi inovaţiilor va fi încurajarea implementării realizărilor ştiinţifice relevante care pot genera creştere şi progres.

„Mă bucur foarte mult să mă aflu pe această scenă la ceremonia de deschidere a „Nopţii Cercetătorilor Europeni”. Trebuie să luăm în considerare că acest eveniment este organizat pentru a 10 oară şi se sărbătoreşte pe întreg continentul european. Imaginaţi-vă că un milion de persoane astăzi sărbătoresc ştiinţa în peste 300 de oraşe. Aceasta înseamnă că evenimentul este de o amploare deosebită”, a remarcat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Excelenţa Sa a dorit tuturor o seară interesantă, interactivă, să participe la demonstraţii ştiinţifice, invitând publicul să viziteze şi cortul Uniunii Europene pentru a acumula mai multe informaţii despre ştiinţă, dar şi despre programele europene de cercetare.

Toată lumea bună care a venit să stea braţ la braţ cu cercetătorii, cu ştiinţa, şi care nu a ratat şansa de a sta faţă în faţă cu renumiţi savanţi, au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Şi pentru că „Noaptea Cercetătorilor Europeni” s-a transformat într-o sărbătoare inedită a oamenilor de ştiinţă şi societăţii, academicianul a ţinut să aducă mulţumiri prim-ministrului pentru că a onorat această manifestare, dar şi pentru mesajul de încurajare şi de susţinere a oamenilor de ştiinţă, a comunităţii ştiinţifice. Mulţumiri speciale a adresat Ambasadorului UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, care a susţinut financiar, politic şi logistic organizarea acestui eveniment, făcând posibilă şi accesibilă descifrarea miraculoasă a ştiinţei pentru publicul larg şi apropiind şi mai mult cercetarea de valorile europene. „Fără cunoaştere nu există prezent, nu există viitor, fără cunoaştere nu există nici dezvoltare. Vă indemn pe toţi să cunoaştem cât mai mult, să fim mai ingenioşi şi să ajutăm ţara Republica Moldova să devină o ţară prosperă”, a menţionat preşedintele Duca.

După inaugurare, oaspeţii au vizitat standurile expoziţionale, au testat unele creaţii ale tinerilor cercetători şi chiar au gustat din produsele, elaborate de institutele de cercetare. Şi publicul larg a fost provocat de organizatori să testeze inovaţiile, stimulându-le imaginaţia, creativitatea, gândirea critică, dar şi să-i binedispună.

Seara a culminat cu un concert, în cadrul căruia au evoluat ansambluri folclorice, colective de dansatori, dar şi artişti consacraţi precum Cristina Scarlat, Brain Band, Art Group Bravisimo etc.
Orăşelul academic a fost vizitat de cca 3000 de oameni.

Noaptea Cercetătorilor Europeni are loc graţie efortului Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi are drept scop de a promova ştiinţa şi de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării. Evenimentul reprezintă un proiect de amploare şi este o componentă a Acţiunilor Marie Skłodowska-Curie, care fac parte din programul de cercetare al Uniunii Europene Orizont 2020.

Evenimentul se desfăşoară în fiecare an, în peste 300 de oraşe europene, în ultima vineri a lunii septembrie. Acesta oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.

Iniţiativa a fost lansată în anul 2005, în 20 de oraşe din 15 ţări europene, evenimentul luând amploare de la an la an.

Chişinăul a găzduit, în premieră, evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni, în anul 2013.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM