Astăzi, 24 septembrie 2015, a fost semnat Acordul de colaborare ştiinţifică între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Academia de Ştiinţe Medicale din România. Documentul a fost semnat de vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academician Stanislav Groppa şi preşedintele Academiei Academia de Ştiinţe Medicale din România. academician Irinel Popescu
La ceremonia de semnare a Acordului au fost prezenţi: acad. Gheorghe Palade, prof..univ., Catedra Obstetrică şi Ginecologie; acad. Gheorghe Ţîbîrnă, vicedirector, Institutul de Oncologie; acad. Mihai Popovici, vicedirector, Institutul Cardiologic; acad. Eva Gudumac, şef Catedră Chirurgie Pediatrică, m.c. Viorel Prisacaru, şef Catedra Epidemiologie; m.c. Nicolae Opopol, prof, Catedra Igienă; dr.Ştefan Gaţcan, director general, Institutul Mamei şi Copilului.
Acordul a fost încheiat în scopul relansării şi dezvoltării în continuare a colaborării în domeniul ştiinţelor medicale, extinderii colaborării în toate domeniile ştiinţelor medicale şi implementării realizărilor ştiinţifice în practica medicală a ambelor Părţi în condiţii reciproc avantajoase.
Colaborarea stipulată în document prevede schimb de savanţi şi medici-specialişti în cadrul realizării proiectelor comune; participarea la conferinţe internaţionale, simpozioane şi alte manifestări ştiinţifice organizate de ambele Părţi; asigurarea accesului cercetătorilor la laboratoarele şi la echipamentul ştiinţific modern ale ambelor Părţi, conform legislaţiei în vigoare în scopul efectuării cercetărilor ştiinţifice în comun; schimb de publicaţii ştiinţifice de specialitate; asigurarea participării Părţilor la concursurile de granturi naţionale şi internaţionale; participarea la cercetările în cadrul granturilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei sau ale Academiei de Ştiinţe Medicale din România etc.
De asemenea, Părţile vor încuraja încheierea acordurilor directe între instituţiile ştiinţifice de cercetări în diferite domenii ale medicinii, cum ar fi: medicina preventivă; medicina clinică; cercetări fundamentale; fabricarea dispozitivelor şi a sistemelor medicale.
„Pentru Academia de Ştiinţe din Republica Moldova, pentru comunicarea ştiinţifică şi, în special, pentru comunitatea medicală, ziua de astăzi şi momentul dat este unul istoric. Suntem onoraţi să semnăm un Acord de colaborare cu Academia de Ştiinţe Medicale din România, cu care avem o colaborare ştiinţifică de mai mulţi ani”, a menţionat vicepreşedintele AŞM, acad. Stanislav Groppa. Vicepreşedintele Groppa a exprimat speranţa că semnarea Acordului va amplifica şi va extinde şi mai mult posibilităţile de colaborare, în special, pe dimensiunea cercetării, colaborării în domeniul fundamental, clinic, în estimarea factorilor de risc, dar şi privind metodologia şi publicare, organizarea de simpozioane etc. Cunoscându-vă pe Dumneavoastră personal, cunoscându-vă caracterul şi o atitudinea deosebită faţă de noi, cei din Moldova, suntem siguri că semnarea acordului va impulsiona şi mai mult relaţiilor noastre”.
La rândul său, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, acad. Irinel Popescu, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a exprimat consideraţie distinşilor colegi, care reprezintă segmentul medical din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe care a avut ocazia să-i cunoască şi să colaborez de-a lungul timpului. Domnia Sa consideră că sunt premize bune pentru ca acest Acord să fie acoperit de conţinut în viitorul apropiat şi să-ţi îndeplinească menirea. Iar menirea acestuia nu este una formală, dar anume de a consfinţi relaţiile care întotdeauna au existat între medicina românească şi medicina din Republica Moldova. „Cred că este un Acord care ar trebuie să permită dezvoltarea unei colaborări fructuoase legate de cercetare şi este foarte important pentru că instituţiile academice, în primul rând, gestionează cercetarea”, a remarcat chirurgul român.
Acad. Irinel Popescu a transmis saluturi călduroase din partea colegilor de la Academia de Ştiinţe Medicale a României, exprimând speranţa că Acordul semnat astăzi va constituie cadrul unei colaborări benefice şi fructuoase pentru ambele Academii, pentru medicina din Republica Moldova şi pentru cea din România.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |