Romologi din mai multe ţări s-au întrunit la Conferinţa internaţională, la AŞM

2015-09-14
 
Peste o sută de participanţi din 20 de ţări, inclusiv Australia, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Romania, Rusia, Ucraina, Islanda, Republica Moldova s-au întrunit, în zilele de 10-12 septembrie curent, la Conferinţa internațională romologică, intitulată „Întrunirea anuală a Societății de studiere a folclorului ţigănesc” /Gypsy Lore Society Annual Meeting and Conference on Romani Studies/.
 
La reuniunea anuală internaţională au fost prezenţi cercetători romologi, inclusiv antropologi, muzicologi, politologi, folclorişti, filologi etc. Evenimentul a fost onorat, de asemenea, de prezenţa reprezentanţilor Ambasadelor SUA şi Ungariei în Republica Moldova.
 
Lucrările Conferinţei au fost inaugurate de domnul Ion Duminica, doctor în ştiinţe politice, şeful Secţiei „Minorităţi etnice” din cadrul Institutului Patrimoniului Cultural al ASM, care a contribuit la buna organizare şi desfăşurare a acestui eveniment internaţional de amploare internaţională. Domnia Sa a salutat participanţii la for, mulţumindu-le pentru faptul că au venit în Republica Moldova şi pentru că sunt interesanţi de rezultatele cercetărilor romologice obţinute, atât în context regional, cât şi cel internaţional. A exprimat gratitudinea pentru faptul că Academia de Ştiinţe a Moldovei este gazda acestui for internaţional, în speranţa că atare întruniri vor mai avea loc în spaţiul est-european, la care să adere şi mai mulţi cercetători romologi.
 
Doamna Elena Marushiakova (Bulgaria), preşedintele Societăţii de Studierii a Folclorului Ţigănesc a salutat desfăşurarea primei întruniri internaţionale romologice în spaţiul est-european la Chişinău, mulţumind gazdei pentru primire şi asistenţa logistică acordată. Reiterând importanţa cercetărilor romologice, Dr. Elena Marushiakova a subliniat importanţa extinderii proiectelor de lungă durată  privind investigaţiile romologice, inclusiv în aspect interdisciplinar precum: antropologie, etnologie, ştiinţe politice, muzicologie, sociologie etc.
 
Prezent la deschiderea lucrărilor Conferinţei, dr. hab., prof. Aurelian Dănilă, coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte al AŞM, a menţionat importanţa promovării şi extinderii cercetărilor romologice, mai ales în lumina noilor provocări imigraţioniste. Profesorul A. Dănilă a adus la cunoştinţă participanţilor faptul că în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei activează sectorul de romologie, specificând că romii sunt un popor care merită apreciat nu doar după frumuseţe şi talentul lor muzical, dar şi ca etnie, istorie, popor, naţiune, tradiţie şi cultură. La sugestia coordonatorului, în ultima zi de aflare în ţara noastră, mai mulţi participanţi vor vizita or. Soroca, care este un centru istoric şi cultural al comunităţii romilor din Moldova, un punct de atracţie turistic. Oaspeţii vor vizita Dealul Sorocii, unde locuieşte o comunitate tradiţională de etnie romă – „romii ciocănari”.
 
Doamna Lavinia Stan, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie Orală de la Universitatea din Cluj „Babeş Bolyai” a menţionat oportunitatea de a participa la această conferinţă, unde participanţii au o ocazie unică de a asculta o varietate de teme direcţionate pe subiectul cercetării comunităţii romilor din spaţiul european. I s-a părut extraordinar să descopere cât de mulţi cercetători se ocupă de această temă esenţială pentru eliminarea discriminărilor şi prejudecăţilor pe care societăţile noastre le au faţă de romi.
În cadrul secţiilor organizate, participanţii au abordat o multitudine de teme ce vizează importanţa studierii modului tradiţional de viaţă a romilor, istoria, limba, cultura, politicile sociale de integrare a romilor, dar şi stabilirea noilor contacte şi parteneriate durabile între oamenii de ştiinţă care şi-au dedicat cariera ştiinţifică cercetării romologice.
 
Participanţii la for au apreciat drept un lucru extraordinar desfăşurarea acestei Conferinţe care a adus la aceeaşi masă cercetători din lumea academică, dar şi lideri ai societăţii civile, în speranţa ca rezultatul să fie unul benefic pentru viitorul comunităţilor de romi.
 
Gypsy Lore Society Annual Meeting and Conference on Romani Studies este o Asociaţie Ştiinţifică Internaţională, constituită din persoane interesate de realizarea şi promovarea cercetărilor romologice. A fost fondată în Marea Britanie în 1888 şi este una din cele mai notorii organizaţii romologice internaţionale. Reuniunile internaţionale sunt organizate anual în colaborare cu savanţi şi centre academice din întreaga lume.
 
Până în prezent au fost organizate reuniuni similare în mai multe ţări din marile oraşe ale SUA, Marea Britanie, Olanda, Italia, Ungaria, Spania, Finlanda, Portugalia, Turcia, Slovacia, Austria etc.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM