La 8 septembrie 2015 a avut loc Adunarea Generală a membrilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.
Agenda şedinţei a inclus două chestiuni: Cu privire la planul de acţiuni dedicate aniversării a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare ale AŞM şi a 55-a de la inaugurarea şi fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei; Cu privire la avizul Academiei de Ştiinţe a Moldovei la proiectul Hotărârii de Guvern înaintat de Ministerul Agriculturii privind crearea centrelor de excelenţă.
Pe marginea primului subiect preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a ţinut un discurs, în care s-a referit la activitatea şi performanţa Academiei în ajunul aniversării a 70-a de la fondare. Preşedintele Duca a făcut o succintă incursiune în istoria forului academic, evidenţiind şi activitatea curentă a acestuia, pasaje ce sunt inserate într-o lucrare dedicată managementului ştiinţei, al cărui autor este şi care urmează să apară cu prilejul aniversării. Preşedintele AŞM a afirmat cu toată certitudinea că viitorul Moldovei e în ştiinţă, una consolidată, integrată în toate procesele şi activităţile statului şi societăţii – un motor al dezvoltării ţării. „Avem o experienţă de cinci ani, în care am fost antrenaţi plenar în activitatea ştiinţifică europeană, o putem utiliza pentru a crea premisele pentru materializarea unui viitor scientointensiv al Republicii Moldova”, a declarat acad. Duca. Totodată, preşedintele AŞM a îndemnat ca în perioada ce urmează oamenii de ştiinţă să aibă cât mai multe apariţii publice, să vorbească despre Academie, despre rezultatele ştiinţifice obţinute, să promoveze imaginea forului ştiinţific, „iar atunci când este necesar sau când cineva ne transformă în „monştri” să luăm atitudine şi să avem poziţii critice şi cruciale”. (Discursul integral).
Planul de acţiuni privind pregătirea şi desfăşurarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare ale AŞM şi a 55-a de la inaugurarea şi fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost prezentat de Secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab., Aurelia Hanganu. Printre acţiunile cele mai importante care urmează să fie realizate către aceste evenimente jubiliare, au fost menţionate: Editarea ediţiei enciclopedice Istoria AŞM în imagini şi date; editarea în continuarea a volumelor din colecţia Biobiblografii, dedicate personalităţilor marcante ale ştiinţei; Editarea seriei de broşuri, elaborate de institutele academice ce reflectă succint istoricul instituţiei; Lansarea unei monede jubiliare; Lansarea unui timbru/cărţi poştale etc. Membrii Academiei au aprobat Planul de acţiuni, fiind admisă completarea cu eventuale sugestii şi propuneri. (Planul de acţiuni).
Subiectul proiectul Hotărârii de Guvern înaintat de Ministerul Agriculturii privind crearea centrelor de excelenţă a fost prezentat de acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Agricole a AŞM.
La discuţiile pe marginea problemei a participat viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama. În cadrul discuţiilor au intervenit cu argumente mai mulţi membri ai Academiei, inclusiv: acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM; Teodor Furdui, acad. Valeriu Canţer, preşedinte CNAA, m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM; m.c. Ion Geru, dr.hab. Constantin Dadu ş.a.
În urma discuţiilor, la acest subiect, membrii AŞM au înaintat o serie de propuneri. Astfel, în baza celor expuse, Adunarea Generală a membrilor AŞM a decis:
A nu susţine promovarea proiectului hotărârii Guvernului cu privire la crearea centrelor de excelenţă în sectorul agricol în actuala redacţie; retragerea proiectului propus de MAIA; a propune crearea unui grup de lucru în componenţa căruia să fie incluşi reprezentanţi a tuturor instituţiilor interesate, care după realizarea unui studiu de fezabilitate să elaboreze un nou proiect.
Academicianul Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, a dat citire Declarației Adunării Generale a membrilor AȘM cu privire la situația social-politică și financiar-bancară din țară.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|