În perioada 19-25 august în orașul istoric Erice (Sicilia, Italia) la o înălțime de 1934 metri de la nivelul mării, a avut loc cea de-a 48 sesiune a Reuniunii Internaționale a Federației Mondiale a Savanților (FMS): „Rolul științei în mileniul III”, care a fost organizată sub înaltul patronat al Președintelui Republicii Italia.
Sesiunile au loc anual și sunt organizate de prof. Antonino Zichichi, președintele federației, la baștina acestui renumit savant, având ca generic analiza și dezbaterea principalelor pericole planetare. De menționat că prof. Antonino Zichichi este autorul descoperirii antideuteriului (antiparticola nucleului de deuteriu, care este alcătuită dintr-un antiproton și antineutron). Datorită eforturilor savantului, Erice a devenit orașul științei, culturii și păcii.
Sesiunea actuala a întrunit peste 140 de savanți din toată lumea, care au pus în discuție probleme științifice, economice, de reglementare legislativă, de securitate etc. a diferitor subiecte ce vizează: utilizarea energiei atomice și resurselor regenerabile de energie; erorilor sistematice în măsurarea schimbărilor climatice; poluarea resurselor acvatice; eradicarea maladiilor infecțioase; terorismul și securitatea umană etc.
Scopul acestor întruniri este de a sensibiliza opinia politicienilor și organelor decizionale internaționale și naționale asupra problemelor globale, schimbul de opinii între savanți, dezvoltarea cooperării internaționale, comunicarea interdisciplinara, precum și alte aspecte.
Totodată, Federația Mondială a Savanților susține tinerii cercetători, oferindu-le oportunitatea de a câștiga burse. Tinerii cercetători din Republica Moldova beneficiază de aceste burse deja al 16 an. Până în prezent 150 de tineri cercetători, într-o competiție internațională, au obținut burse care au sprijinit financiar cercetarea științifică proprie.
Anul acesta, de bursele FMS, s-au învrednicit 9 tineri cercetători din Republica Moldova, care au propus soluții pentru varii probleme precum: eroziunea solului, sinteza si studiul compușilor complecși, determinarea termo-toleranței a descendenților din diferite zone ecologice, obținerea și caracterizarea nanomembranelor, cercetarea paradigmelor limbilor, etc. Rezultatele obținute de tinerii cercetători au fost înalt apreciate de către participanți sesiunii,
Remarcăm că Federația Mondială Savanților a fost fondată în Erice, Sicilia, în 1963, de un grup de oameni de știința redutabili, condus de Antonino Zichichi și Isidor Isaac Rabi. De la înființare FMS a organizat 126 scoli și 1738 de cursuri în diverse domenii ale științei la care au participat 120680 cercetători din 932 de universități și institute de cercetare din 140 de țări. 134 de participanți au fost laureați a Premiului Nobel.
|