Institutul de Cercetări Juridice şi Politice a organizat, la 28 iulie curent, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, o masă rotundă, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele unui studiu sociologic privind situaţia social-politică din Republica Moldova şi tendinţele posibile de evoluţie.
Evenimentul a fost moderat de către directorul Institutului, dr.hab., prof. Valeriu Cuşnir, iar datele studiului au fost prezentate de Valeriu Mândru, cercetător ştiinţific coordonator din cadrul Centrului Cercetări Strategice al ICJP al AŞM. Raportul a vizat diverse aspecte ale calităţii guvernării, funcţionalităţii instituţiilor de stat, probleme majore ce afectează actualmente societatea şi posibilele evoluţii privind situaţia social-politice din ţară, dar şi alte aspecte.
Potrivit rezultatelor sondajului, problemele cele mai grave pentru Moldova sunt corupţia, sistemului politic oligarhizat şi guvernarea ineficientă a ţării. Studiul indică, că societatea este afectată de sărăcie şi un sistem bancar erodat. Peste 70% din experţi consideră că de la venirea sa la putere, din 2009, actuala putere democratică a făcut puţin sau foarte puţin pentru a apropia Republica Moldove de UE, în timp ce 25% consideră că a făcut multe. Majoritatea experţilor consideră că responsabili de situaţia actuală se fac actualii guvernanţi – 62,8%, cei care acuză guvernarea comunistă constituie 25,6%, influenţa politică din est – 19,2%.
Experţii consideră că relaţiile statului cu UE, precum şi atitudinea partenerilor de dezvoltare s-au înrăutăţit considerabil după alegerile din noiembrie 2014, cauzele principale fiind lipsa unor reforme eficiente şi pregătirea statului pentru a depune cererea de aderare la UE. În raport se mai arată că fiecare al cincilea respondent este de părere că politicienii au alte priorităţi şi interese decât cele ce vizează problemele societăţii. „Lipsa unor reforme eficiente, în speţă, în domeniul justiţiei, precum şi frica liderilor politici de la guvernare de o justiţie corectă europeană, în opinia experţilor, constituie principalele motive pentru care Republica Moldova nu a depus la Summit-ul de la Riga din 21-22 mai 2015, cererea de aderare la UE”, a subliniat raportorul.
Peste jumătate dintre respondenţi au opinat că în ultimii 6 ani de la venirea la guvernare a partidelor pro-europene s-a înrăutăţit situaţia în economie şi nivelul de trai, schimbări majore fiind înregistrate doar în domeniul educaţiei. Totodată, o treime din participanţii la sondaje cred că în următoarele luni numărul participanţilor la proteste va creşte, iar guvernarea va demara un „dialog de vitrină” cu societatea civilă, fapt care va detensiona pentru o anumită perioadă starea de lucruri existentă.
În contextul rezultatelor sondajului, dr.hab., prof. Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Juridice, a menţionat că este necesară, în primul rând, reforma administrativă, precum şi în sistemul judiciar, sistemul bancar şi sistemul politic. „Este necesar un program, în care vor fi definite scopurile pe termen scurt. Este vorba despre reabilitarea şi asanarea sistemului bancar, negocieri cu partenerii de dezvoltare, deblocarea asistenţei externe la suplinirea bugetului şi deschiderea pieţelor ruseşti pentru produsele agricole”, a afirmat expertul. Întrebat care sunt şansele realizării acestor reforme, cercetătorul a opinat că şansele de a modifica situaţia vor creşte considerabil în situaţia în care va fi format un Guvern plenipotenţiar, competent şi dacă acest Guvern va iniţia cu adevărat un proces de reforme.
Prezent la eveniment, preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca a felicitat autorii studiului şi a apreciat munca depusă la realizarea acestui sondaj, considerând că rezultatele acestuia pot fi foarte utile, în primul rând, pentru cei care iau decizii. Preşedintele Duca a accentuat că acesta este, în principiu, un rezultat aşteptat, dar e bine că studiul este bine argumentat şi motivat. Totodată, academicianul a sugerat autorilor ca rezultatele sondajului să fie prezentate noii guvernări care se formează, datele acestuia ar putea servi un motiv în plus pentru schimbările care trebuie să le opereze guvernarea în perioada imediat următoare.
Pe marginea rezultatelor sondajului s-au pronunţat m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM, care consideră că studiul reprezintă un material empiric valoros, venind doar cu unele sugestii privind utilizarea nereuşită sau inadecvată a anumitor noţiuni cu care au operat autorii sondajului. Intervenţii şi propuneri pertinente au avut şi dr.hab., Ion Sandu, dr. hab. Victor Mocanu, dr.hab., Pantelimon Varzari, dr. Aurelia Peru din cadrul ICJP, dr. hab., conf. Valeriu Capcelea, filiala Bălţi a AŞM etc.
Investigaţia a fost realizată în lunile iunie-iulie pe un eşantion de 156 de experţi din mediul academic (cercetători ştiinţifici, profesori universitari în domeniul relaţiilor internaţionale şi ştiinţelor politice), reprezentanţi ai administraţiilor publice centrale şi locale, reprezentanţi ai societăţii civile (comentatori şi analişti politici independenţi), alţi specialişti în domeniu.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|