Apariţie editorială inedită: Enciclopedie şi carte de vizită a viticulturii Republicii Moldova

2015-07-27
 

 Recent, la editura „Lexicon Plus” a apărut lucrarea cu titlul „Pagini din istoria şi actualitatea viticulturii”, autori: acad. Boris Gaina şi dr. Eugen  Alexandrov.

Lucrarea reprezintă o minienciclopedie despre trecutul, prezentul şi perspectivele evoluţiei viticulturii şi vinificaţiei în Republica Moldova, situaţie raportată cu discernământ prin prisma stării de lucruri din domeniu,în context regional şi mondial.
 
Viţa de vie reprezintă o cultură agricolă milenară şi pe parcursul existenţei sale a determinat apariţia unor tradiţii şi obiceiuri la popoarele care o cultivau, dezvoltarea diferitor meşteşuguri, elaborarea tehnicilor de cultivare şi procesare a strugurilor. 
 
Pe parcursul evoluţiei, cultura viţei de vie a fost supusă ameliorării prin diverse metode, cum ar fi selecţia naturală şi selecţia dirijată: intraspecifică, interspecifică, clonală, ingineria genetică etc. Totuşi, susţin autorii, până în prezent nu s-a reuşit crearea soiului „ideal”, care să întrunească cele mai valoroase caracteristici ale diferitor soiuri: bace de culoare aurie-roză-roşie; cu aromă de muscat, citron, petale de trandafir, viorele etc.; cu  gust armonios; de consistenţă crocantă la soiurile de masă şi suculentă la cele pentru suc şi vin; rezistenţă înaltă la factorii biotici şi abiotici ai mediului înconjurător; rezistenţă la temperaturile joase din timpul iernii şi la cele înalte din timpul verilor aride; rezistenţă la bolile specifice acestei culturi – mildium, oidium, putregaiul cenuşiu şi altele, precum şi la diverşi vătămători.
 
Astfel, rămâne actuală problema obţinerii de noi varietăţi de viţă de vie cu caractere agro-biologice, care să satisfacă la maxim cerinţele faţă de strugurii de masă, destinaţi consumului proaspăt şi faţă de cei destinaţi procesării industriale (sucuri, concentrate, vinuri, distilate).
 
Potrivit autorilor, în prezenta lucrare, au fost incluse, pentru prima dată, materiale mai puţin cunoscute ce se referă la parcursul istoric al culturii viţei de vie atât pe meleagurile noastre, cât şi în diferite regiuni ale globului, unde se cultivă această plantă. Lucrarea conţine opinii ale savanţilor referitor la importanţa social-economică a îndeletnicirii poporului nostru cu creşterea viţei de vie şi producerea băuturilor de calitate, care sunt solicitate pe pieţele europene de desfacere.
 
Dincolo de conţinutul profund şi elevat, textul bine îngrijit, caracterul laconic şi limpezimea expunerii, este de remarcat calitatea desenelor şi ilustraţiilor, diagramele şi tablele eferente textului, bogata bibliografie şi glosarul din anexă, executarea poligrafică la cel mai înalt nivel, care oferă indiscutabil un avantaj apariţiei editoriale.
 
Studiul „Pagini din istoria şi actualitatea viticulturii” vine în ajutorul organizatorilor multiplelor manifestări de anvergură: Ziua Naţională a Vinului, Concursul Internaţional de Vinuri, Conferinţa Internaţională „In Wine”, Sărbătoarea strugurilor de masă, Concursul vinului ţărănesc etc., desfăşurate anual în Moldova, cu participare internaţională.
 
Lucrarea este recomandată şi corpului profesoral universitar şi colegial, specialiştilor şi studenţilor din ramura vitivinicolă, precum şi tuturor celor interesaţi de domeniul respectiv.
 
Sincere felicitări autorilor cu ocazia apariţiei editoriale.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM