Recunoaştere internaţională a savanţilor moldoveni. Profesorul Victor Covaliov a câştigat Premiul National Energy Globe

2015-07-08
 

Profesorul universitar, doctor în chimie, Victor Covaliov, supranumit şi „inventatorul tehnologiilor verzi şi gardian al purităţii”, a câştigat Premiul National Energy Globe, Republica Moldova 2015, pentru proiectul „Producerea Biogazului din biomasa deşeurilor agroindustriale”. Proiectul câştigător a fost intr-o competiţie acerbă, la care au participat 1500 de proiecte din 170 de tari, la 5 categorii - Pământ, Foc, Apa, Aer şi Tinereţe.

Premiul a fost oferit de Ambasada Austriei la Bucureşti şi reprezintă cea mai prestigioasa distincţie naţionala care se acorda anual companiilor, persoanelor care inovează şi dezvolta soluţii sustenabile în domeniul lor de activitate.

Distincţia (Diploma) a fost înmânată la Ambasada Austriei în Republica Moldova, la 6 iulie 2015, în cadrul unei ceremonii oficiale, de către dl Rudolf Lukavsky, Consilierul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti. La ceremonia de înmânare a premiului au fost prezenţi oameni de ştiinţă, experţi, deţinători ai Premiului National Energy Globe din anii precedenţi.

Consilierul Comercial, Rudolf Lukavsky l-a felicitat pe posesorul prestigiosului premiu, dorind ca proiectul câştigător să-şi găsească o largă implementare şi să aibă un impact benefic asupra dezvoltării ţării. Pentru cei prezenţi la eveniment, oficialul a făcut o trecere în revistă a istoricului acestui premiu, menţionând personalităţile care au beneficiat de această distincţie şi scopul acestuia.

Câştigătorul Premiului National Energy Globe, prof. Victor Covaliov a mulţumit pentru înalta apreciere a experţilor internaţionali şi onoarea de a se învrednici de acest valoros premiu. Savantul a specificat că Proiectul „Producerea Biogazului din biomasa deşeurilor agroindustriale” este axat pe elaborarea tehnologiei intensive ecologice, de generaţie nouă şi a reactorului integrat pentru producerea biogazului prin valorificarea deşeurilor agroindustriale. Ideea proiectului implică propunerea unei tehnologii eficiente, independente de surse de energie centralizată, sporind, fiabilitatea şi rentabilitatea aprovizionării cu energie electrică a localităţilor rurale. Un alt scop al proiectului rezidă în crearea unei tehnologii uşor de gestionat, care nu necesită personal de calificare înaltă, este ecologică şi este, în ultimă instanţă, o metodă acceptabilă şi benefică pentru populaţie.

„Tehnologia propusă are un caracter inovaţional şi este bazată pe utilizarea fito-catalizatorilor naturali în componenţa masei fermentate în micro-concentraţii. Aceste substanţe se obţin prin extracţie din biomasa vegetală naturală şi din deşeuri. Drept rezultat al procedeului propus, conţinutul biometanului în biogaz se măreşte de la 62%, cu valoarea calorifică de 5,2 kcal/m3, la 89-93%, cu valoarea calorifică de 8,0 kcal/m3, ceea ce reprezintă un indice foarte aproape de proprietăţile gazului natural”, a specificat deţinătorul premiului.

Profesorul Covaliov a mai precizat că reziduurile biomasei pot fi utilizate ca fertilizanţi organici, iar calitatea apei tratate corespunde cerinţelor pentru irigare. Procesul de fermentare se accelerează de 2-2,5 ori, iar eficacitatea utilizării biomasei sporeşte cu 15-20%. S-a demonstrat, de asemenea, şi posibilitatea obţinerii, de rând cu biometanul şi a reziduurilor cu conţinut de vitamina B12, care sunt recomandate ca adaos la hrana animalelor.

Totodată, aplicantul a afirmat că tehnologia elaborată asigură producerea energiei termice şi electrice „verzi” şi contribuie la îmbunătăţirea securităţii ecologice în conformitate cu standardele naţionale şi internaţionale în vigoare. Aceasta are impact benefic din punct de vedere al eficacităţii şi costurilor şi va spori nivelul de know-how,în special, prin creşterea competitivităţii lor.

Premiul „Energy Globe” a fost instituit în 1999, în Austria şi deja de 15 ani este decernat pentru proiecte regionale, naţionale şi globale ce vizează atât conservarea resurselor naturale, precum energia, cât şi utilizarea energiilor regenerabile sau a surselor cu emisie zero. Printre celebrităţile care au prezentat până acum aceste premii se numără Mihail Gorbaciov, José Manuel Barosso, Kofi Annan, Alanis Morissette, Nigel Kennedy etc. Scopul „Energy Globe” este de a atrage atenţia lumii întregi asupra soluţiilor de dezvoltare sustenabile şi de a motiva cetăţenii să devină cât mai activi în acest domeniu.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM