(Timpul) Tânăr fizician basarabean ajuns în Germania

2015-07-03

Nu puțini tineri basarabeni aleg să-și facă studiile universitare în țări îndepărtate și, la fel, nu puține minți luminate ne duc faima acolo, fie după încheierea studiilor, fie după ani lungi de încercări acasă. Unul dintre cei care face să ne crească inima de mândrie este și Victor Ceban un tânăr care și-a ales o profesie nu tocmai populară în prezent – este fizician.

Victor a absolvit Liceul Român-Francez „Gh. Asachi”, din Capitală. A învățat în clasă francofonă cu profil real, iar diploma obținută i-a scurtat calea de admitere la o universitate franceză. Așadar, tânărul a ajuns la Besançon, după care la Bordeaux, unde și-a luat licenţa în Fizică. Pentru a face masteratul, Victor Ceban a mers la Paris unde s-a specializat în Fizica sistemelor complexe, în 2013. Acum e în Germania, dar despre asta vă povestesc mai târziu.

În necunoștință de cauză, ne așteptăm ca un om de știință în devenire să facă ditamai invenții și descoperiri. Tânărul fizician, însă, ne coboară pe pământ. „În domeniul fizicii teoretice nu prea se fac „invenţii”, cele din urmă ţin mai mult de fizică aplicată. Aici, primordial, se ocupă cu cercetare fundamentală, care mai apoi rezultă în „invenţii”, fiindcă acestea necesită şi cunoştinţe inginerești pe lângă cele teoretice”, ne explică Victor.

Cele mai relevante rezultate, crede fizicianul, le-a obţinut în timpul stagiunilor pe care le-a făcut în Franţa, în timpul studiilor de licenţă-master, unde a avut ocazia să lucreze în echipe de specialiști buni de la care a avut multe de învățat. „În timp de câteva luni nu prea reuşeşti să faci ceva într-adevăr relevant având doar cunoştinţele din facultate. Şi totuşi, am reuşit să public un articol în fizica plasmelor şi să mai particip cu un studiu la un proiect în fizica laserelor”, recunoaște acesta.

După încheierea studiilor în țara galilor, Victor s-a văzut nevoit să revină acasă - îi expirase permisul de şedere. „Iar dacă tot revenisem şi nu ştiam când exact mă voi întoarce înapoi, am mers la IFA (Institutul de Fizică Aplicată), din cadrul Academiei de Științe (AȘM), să îmi caut un stagiu. Nu știam cu ce exact se ocupă fizicienii din Moldova şi în ce sunt mai buni la momentul actual, şi am mers atât din curiozitate, cât şi pentru CV”, spune tânărul. Mai mult, potrivit lui, aici a avut iarăși norocul să fie parte a unei echipe bune.

Avem Fizică în Moldova!

Astfel, revenit pe meleagurile mioritice, Victor a trecut imediat la acțiune. În cadrul AȘM, acesta lucra la teza de doctor pe tema „Studiul statisticilor cuantice ale fononilor în sistemele optomecanice". „Pentru ştiinţele fundamentale, teza de doctor e o etapă indispensabilă pentru orice cercetător. Chiar dacă activitatea ta de fiecare zi nu diferă mult de cea a altor cercetători, scopul primordial al activităţii tale este să înveţi. Când merg la institut, fac ceea ce fac şi ceilalţi, diferenţa e că eu o fac pentru prima oară”, explică Ceban.

Întrebat despre oportunitățile pe care le au tinerii în cadrul unei instituții cunoscute drept una foarte rigidă, acesta ne spune că IFA e un institut cu tradiţii, care dispune de tot ce trebuie pentru a forma tineri cercetători cu un CV solid. „Fizica e o ştiinţă exactă – indiferent unde te-ai afla şi ce limbă ai vorbi, rezultatele tale ştiinţifice pot fi înţelese şi apreciate de orice alt fizician din domeniu. Iar IFA dispune de cercetători, echipe şi laboratoare care fac ştiinţă de relevanţă mondială”, ne asigură el. Totuși, rândul tinerilor în institut este foarte scurt, iar aceasta nu este o problemă necunoscută. „Nu poţi să atragi mulţi tineri în ştiinţă, când lucrând într-o cafenea poţi să câştigi la fel ca după opt ani de studii în ştiinţă”, afirmă tânărul fizician. El consideră că tinerii formează elementul vital pentru ştiinţă, or cunoştinţele trebuiesc transmise din generaţie în generaţie pentru ca ştiinţa să existe. Iată de ce tinerii care totuşi ajung să activeze în cadrul IFA sunt foarte valorificați şi au parte de o susţinere deosebită din partea întregii comunităţi ştiinţifice.

Lipsa tinerilor nu este unica problemă cu care se confruntă institutul, accesul la proiecte internaţionale fiind redus „din diverse motive”. „Fondurile ce vin din bugetul de stat şi ajung la IFA sunt mici, iar asta ţinând cont că IFA este cel mai eficient institut al AȘM dacă să ne referim la calitatea rezultatelor ştiinţifice care le generează. Paradoxal, dar acest fapt este unul din motivele de ce IFA nu are buget suficient”, povestește Victor bucuros, însă, că IFA refuză să stagneze. Deși, pentru a avea un salariu decent, există oportunitatea de a combina activitatea de cercetător cu cea pedagogică, Victor nu a dorit să devină profesor.

Tânărul este perfect conștient că lumea nu prea înțelege cu ce se ocupă oamenii de știință din țară și de ce e nevoie de ei, în general. Asta chiar dacă Moldova este o ţară cu număr foarte redus de doctori în ştiinţă pe cap de locuitor…

În Germania lucrezi, fiindcă vrei să o faci

Astăzi, Victor Ceban se află în Germania, orașul Heidelberg, alături de doctorul habilitat M. Macovei, care este și conducătorul său de teză de doctorat. Acest fapt se datorează atât ultimului, cât și lui C. H. Keitel, directorul Institutului Max Planck de Fizică Nucleară (MPIK), cu care institutul este în strânsă legătură. „Este vorba de un proiect bilateral pe care îl avem cu ei. Dar contează mult şi faptul că cei doi directori au colaborat în activitatea lor ştiinţifică de mult timp. De-a lungul carierei sale ştiinţifice, dr. hab. Macovei a lucrat mulţi ani la MPIK în echipa prof. onorific C. H. Keitel.

Aici Victor primește și un grant de cercetare acordat doctoranzilor de către MPIK. „Acesta este considerat ca o primă pentru tinerii cercetători acordată pentru studiile lor ştiinţifice curente și are menirea de a-i asigura cheltuielile de trai pe durata şederii lui aici”, explică Ceban.

Întrebat care-i diferența dintre cele trei țări în care a muncit, tânărul ne-a spus că Germania este foarte diferită de Franţa şi Moldova. „Nemţii au specificul lor, care îmi place şi sunt foarte bucuros să îl descopăr. Institutul are o atmosferă calmă şi relaxată, aici nu e vorba că trebuie să lucrezi, ci o faci fiindcă vrei să lucrezi”, zice el. În același timp, acestuia îi este greu să facă o comparaţie între Germania și Moldova. „Institutele moldovenesc și german au în comun, însă, că în ambele lucrează doar oameni pasionaţi de ştiinţă. În primul au rămas doar cei pasionaţi, iar în al doilea ajung să lucreze doar cei pasionaţi”, afirmă Victor Ceban, căruia nu-i rămâne decât să se bucure că are ocazia să se afle printre oameni cu aceeaşi vocaţie ca şi tine.

Sursa: timpul.md