Congresul Internaţional al Geneticienilor şi Amelioratorilor – reflectare fidelă a ştiinţei naţionale

2015-06-30
 

Peste 500 de reprezentanţi ai comunităţii academice internaţionale, savanţi cu renume, profesori universitari, cercetători ştiinţifici s-au reunit, în zilele de 29-30 iunie 2015, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul celei de-a X-a ediţii (ediţie aniversară) a Congresului Internaţional al Geneticienilor şi Amelioratorilor. Forumul a scos în evidenţă o vastă gamă de probleme ştiinţifice, participanţii familiarizându-se cu multiplele rezultate ştiinţifice fundamentale şi aplicative în diverse domenii ale geneticii şi ameliorării.

Delegaţiile celor 14 state (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Germania, Marea Britanie, Polonia, Republica Belarus, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia, Statele Unite ale Americii) au inclus 17 universităţi şi 32 de instituţii de cercetare. Printre participanţii, sosiţi din străinătate se numără specialişti valoroşi în domeniu, precum: acad. Dragan Skoric (Serbia); prof. Otmar Spring (Germania), prof. Ilya Denev (Bulgaria), prof. Markus Pasterk (Austria); prof. Călin Deleanu (România); prof. Nicolae Dziubenco (Federaţia Rusă; dr. Yalcin Kaya (Turcia) etc.

La deschiderea lucrărilor Congresului a participat conducerea Academiei de Ştiinţe, dr. Valentina Stratan, parlamentar, Dragoş Cimpoieş, viceministru al Mediului, dr. Lilia Bolocan, director general al AGEPI, directorii institutelor de cercetare de profil, specialişti din domeniu.

Congresiştii au fost salutaţi de acad. Maria Duca, preşedintele Asociaţiei Ştiinţifice a Geneticienilor şi Amelioratorilor din Republica Moldova, rector al Universităţii AŞM, care a exprimat onoarea de a deschide lucrările prestigiosului for ştiinţific internaţional, de a fi alături şi a face acest schimb valoros de opinii ştiinţifice cu renumiţii specialişti geneticieni din străinătate. În luarea sa de cuvânt, acad. Maria Duca a subliniat importanţa ştiinţei genetice şi necesitatea deschiderii noilor posibilităţi de dezvoltare a geneticii şi ameliorării, a implementării în practică a cercetărilor din acest domeniu, care constituie un important punct de reper pentru dezvoltarea continuă a geneticii. În acest sens, savantul a remarcat semnificaţia elementului genetic care este încadrat în domenii prioritare, precum biologia, medicina, agricultura. Le-a dorit participanţilor sănătate, succese şi realizări cât mai frumoase în dezvoltarea ştiinţei genetice.

De la înalta tribună a forului ştiinţific suprem, un mesaj de salut a adresat dr. Valentina Stratan, atât în calitate sa de parlamentar, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, cât şi în calitate de cercetător ştiinţific din domeniul imunologiei şi geneticii din cadrul Institutului Oncologic din Republica Moldova. Deputatul şi-a exprimat profunda recunoştinţă pentru contribuţia valoroasă a savanţilor din domeniu la progresul social şi economic al ţării, la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, reprezentantul Legislativului a exprimat convingerea că potenţialul ştiinţific al ţării are încă multe rezerve neexplorate, în acest sens dorind savanţilor multă energie creativă pentru noi descoperiri şi să se bucure de recunoaştere atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Cuvinte de salut a adresat dr. Lilia Bolocan, director general al AGEPI. Felicitând participanţii cu ocazia întrunirii într-o ediţie aniversară, directorul a exprimat deschidere pentru ca toate invenţiile să fie susţinute şi implementate în vederea dezvoltării sistemului de protecţie în Republica Moldova. Viceministrul Mediului, Dragoş Cimpoieş, a remarcat, de asemenea, contribuţia deosebita la dezvoltarea geneticii şi ameliorării adusa de către instituţiile specializate din Republica Moldova, care, împreuna luate, reprezintă adevăraţii piloni ai ştiinţei genetice naţionale.

Cu un mesaj către participanţii la reuniunea ştiinţifică internaţională s-a adresat, în numele conducerii AŞM, acad. Stanislav Groppa, vicepreşedinte al AŞM, care a dat o înaltă apreciere activităţii savanţilor, tuturor colaboratorilor instituţiilor de profil din Republica Moldova care au contribuit, prin profesionalism şi devotament, la menţinerea geneticii ca ştiinţă şi la dezvoltarea acesteia. Le-a dorit congresiştilor comunicări interesante, discuţii constructive cu idei noi si propuneri judicioase de eficientizare a cercetărilor în domeniul pe care îl reprezentă.

În semn de recunoştinţă pentru rezultate ştiinţifice de valoare, obţinute în domeniul geneticii vegetale şi animale, ameliorării plantelor, pregătirii cadrelor de înaltă calificare, conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei a conferit mai multe distincţii unor oameni de ştiinţă din domeniu. Astfel, Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a fost conferită acad. Vasile Micu, consultant în cadrul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” şi acad. Alexandru Ciubotaru, membru fondator al Societăţii Geneticienilor şi Amelioratorilor. Medalia „Dimitrie Cantemir” a fost conferită dr. în ştiinţe biologice Eugenia Cotenco, secretar ştiinţific al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, secretar ştiinţific al asociaţiei Geneticienilor şi Amelioratorilor şi dr. în agricultură Lidia Găina. Diploma de onoarea a AŞM a fost acordată mai multor savanţi din ţară şi de peste hotare.

În cadrul sesiunii în plen au fost prezentate o serie de comunicări ştiinţifice, susţinute de acad. Maria Duca (Republica Moldova); acad. Dragan Skoric (Serbia); prof. Otmar Spring (Germania), prof. Ilya Denev (Bulgaria), prof. Markus Pasterk (Austria); prof. Călin Deleanu (România); prof. Nicolae Dziubenco (Federaţia Rusă); dr. Yalcin Kaya (Turcia) etc.

A doua zi, Reuniunea internaţională a Geneticienilor şi Amelioratorilor şi-a continuat lucrările în cadrul a 5 secţii: Genetica generală şi moleculară; Genetica umană şi medicală; Genetica şi ameliorarea plantelor; Genetica şi ameliorarea animalelor; Biotehnologii vegetale şi animale.

Participanţii au adoptat o Rezoluţie, în care se conţin realizările şi problemele studiate, care au fost reflectate pe larg în cadrul lucrărilor Congresului, precum şi cele mai stringente probleme cu care se confruntă specialiştii domeniului şi care urmează a-şi găsi soluţionare.

În aceeaşi zi a fost aleasă noua conducere a Asociaţiei Geneticienilor şi Amelioratorilor din Republica Moldova. Pentru un nou mandat de 4 ani, în calitate de preşedinte, cu vot unanim, a fost realeasă acad. Maria Duca. De asemenea, au fost aleşi trei vicepreşedinţi ai Asociaţiei – acad. Vasile Micu, acad. Stanislav Groppa şi dr.hab. Vasile Botnari. În calitate de secretar ştiinţific al Asociaţiei a fost realeasă dr. Eugenia Cotenco.

A X-a ediţie a Congresului a fost organizată de Asociaţia Ştiinţifică a Geneticienilor şi Amelioratorilor din Republica Moldova, în colaborare cu Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al ASM