A doua Medalie „Nicolae Milescu Spătarul” a fost conferită academicianului Mircea Bologa, doctor habilitat în ştiinţe tehnice, profesor universitar, savant notoriu în domeniile intensificării transferului de căldură şi masă sub acţiunea câmpurilor electrice şi magnetice, precum şi a hidrodinamicii curgerii cavitaţionale, fondatorul şcolii ştiinţifice din Republica Moldova în termo- şi electrofizică.
Medalia şi Brevetul i-au fost înmânate de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM din 25 iunie curent.
Distincţia i-a fost conferită pentru rezultate remarcabile obţinute în cercetare, activitate pe parcursul a 50 de ani în cadrul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM şi în colegiul de redacţie al Revistei „Prelucrarea Electrică a Materialelor”, precum şi cu ocazia aniversării a 80-a din ziua naşterii.
Academicianul Mircea Bologa a mulţumit conducerii Academiei de Ştiinţe, Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică pentru onoarea de a-i fi conferită Medalia cu numărul doi „Nicolae Milescu Spătarul”. Savantul a declarat că distincţia încununează clipele din activitatea academică din 1958, când a fost doctorand la Moscova, revenind, în 1961, în familia academică pentru a rămâne în instituţie cu o singură înscriere în carnetul de muncă – Academia de Ştiinţe a Moldovei. Tot aici sunt incluşi cei peste 50 de ani de activitate în cadrul Institutului de Fizică Aplicată şi toţi atâţi ani în fruntea colegiului de redacţie al Revistei „Prelucrarea Electrică a Materialelor”.
„Activitatea în Academia de Ştiinţe ne înalţă, am devenit mai cunoscuţi, mai apreciaţi în lume. Rămâne să mergem împreună spre desăvârşire, spre viitorul pe care ni-l dorim şi pe care îl merităm cu certitudine”, a menţionat cu emoţii fireşti deţinătorul prestigioasei distincţii.
Felicitări, distinse academician, Mircea Bologa!
Amintim că prima Medalie „Nicolae Milescu Spătarul” i-a fost conferită academicianului Teodor Furdui, pentru rezultate remarcabile obţinute în cercetare, activitate ştiinţifică consacrată pe parcursul a 50 de ani, fondarea unei noi direcţii în ştiinţă – sanocreatologia, precum şi cu ocazia aniversării a 80-a din ziua naşterii.
Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a fost instituită pentru a remarca activitatea savanţilor care au obţinut rezultate ştiinţifice şi inovaţionale de excepţie, au creat şcoli şi direcţii ştiințifice noi, participă la pregătirea ştiinţifică a tinerilor, precum şi promovează ştiinţa şi paradigma societăţii bazate pe cunoaştere.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|