Promotor al dialogului valoric european şi universal, Victor Ţvircun - Doctor Honoris Causa al AŞM

2015-06-25
 

Festivitatea a fost deschisă de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a vorbit în termeni apreciativi despre vasta activitate a profesorului Victor Ţvircun, rezultatele activităţii şi contribuţia Excelenţei Sale la dezvoltarea ştiinţei, educaţiei şi culturii, dar şi despre susţinerea şi promovarea platformei de cercetare atât în ţară, cât şi peste hotare. Preşedintele Duca a ţinut să specifice că, În calitatea sa multiplă de profesor universitar, cercetător extrem de documentat, pedagog, diplomat, dl Victor Ţvircun şi-a imprimat personalitatea peste tot unde a activat, fiind cunoscut drept o figură complexă, un om cu o cultură covârşitoare, o cultură filosofică şi de o rară inteligenţă.

Un portret în cuvinte al profesorului universitar Victor Ţvircun, conturat în tradiţionalul Laudatio, a fost prezentat de acad. Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor. Domnia Sa a subliniat onoarea şi datoria sa de membru titular al Academiei, dar şi de ex-prim-vicepreşedinte al AŞM, atunci când a avut o colaborare mai strânsă, de a-şi expune opinia referitor la personalitatea dl Ţvircun care este în vizorul societăţii până în prezent şi care este apreciat drept una dintre personalităţile proeminente ale ştiinţei, diplomat de vocaţie, pedagog, inclusiv prin anvergura culturală a întregii sale opere. Academicianul a evocat personalitatea omagiatului, parcurgând întreg itinerarul carierei pedagogice, ştiinţifice şi diplomatice, remarcându-i cunoştinţele profunde în domeniul cantemirologiei, competenţa, profesionalismul şi dăruirea în slujba ştiinţei, dar şi mesajul impresionant pe care îl transmite - calităţi recunoscute şi apreciate de cel mai înalt for ştiinţific al ţării. Prin conferirea acestui titlu galeria personalităţilor de excepţie al forului academic s-a îmbogăţit cu încă un nume sonor - Victor Ţvircun.

Proaspătul Doctor Honoris Causa al AŞM, a rostit un Oratio Gratitudinis, în care a exprimat sincere mulţumiri conducerii AŞM, academicienilor, comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova care i-a oferit acest înalt şi prestigios titlu. „Pentru mine această distincţie este nu numai onoare, dar, în acelaşi timp, este şi obligaţiunea de a continua aceste cercetări, studii în domeniul istoriei şi pedagogiei”, a declarat prof. Ţvircun, menţionând că prin intermediul persoanelor care promovează cunoştinţele, ştiinţa peste hotare există posibilitatea directă de a promova imaginea ţării noastre. Totodată, protagonistul, este de părerea că atunci când e vorba de cercetarea ştiinţifică concretă, în special, în domeniul cantemirologiei, este o oportunitate de a vorbi despre un exponent al istoriei, literaturii, vieţii politice al ţării noastre peste hotare. Vorbind despre Dimitrie Cantemir care a lăsat o moştenire intelectuală valoroasă, savantul a menţionat că „el este oglinda ţării noastre, prin care avem posibilitatea să ne promovăm şi să arătăm că această personalitate depăşeşte mult hotarele ţării, spaţiului românesc şi oferă posibilitatea să vorbim de un om din sec. XVIII, care a fost un om universal, din perioada luminilor la aceeaşi scară cu marii enciclopedişti francezi, germani şi britanici”.

DHC Victor Ţvircun a reflectat şi despre importanţa pregătirii cadrelor de specialişti tineri care vor poseda limbi străine, dar nu numai limbile moderne, dar şi cele vechi, cum ar fi osmana veche care ar oferi noi posibilităţi de cercetare şi de cunoaştere a mai multor file din viaţa lui Dimitri Cantemir şi istoria principatelor în perioada sec. XVII-XVIII. În acest context, Excelenţa Sa a mărturisit despre un vis al său mai vechi de a crea un Centru Internaţional de Cantemirologie, unde vor fi conjugate eforturile savanţilor din domeniile literaturii, geografiei, muzicii, muzicologiei şi istoriei, iar prin sinergia savanţilor, direct sau indirect va fi studiată mult mai profund viaţa şi opera în care a activat enciclopedistul. În final, profesorul Ţvircun a exprimat bucuria pentru faptul că a scos deja o lucrare, cu documente inedite, care este dedicată unei rude de a lui Cantemir. Este vorba de Toma Cantacuzino. Mai mult, la Bucureşti se pregăteşte editarea cărţii „Dimitrie Cantemir, viaţa şi destinul”, la care a mai se mai conturează editarea a încă două lucrări care vor fi publicate în Republica Moldova, dar şi o serie de articole care urmează să fie publicate în România, Rusia, Suedia şi Republica Moldova.

Noul Doctor Honoris Causa a fost felicitat de acad. Mihai Cimpoi care a apreciat sârguinţa în cercetarea operei cantemirene, specificând că la această oră Excelenţa Sa Victor Ţvircun, într-adevăr, este promotorul dialogului valoric european şi universal, în care suntem şi noi angajaţi. Felicitări şi cuvinte alese a primit din partea directorului Institutului de Studii Juridice şi Politice, dr.hab., prof. Valeriu Cuşnir care i-a dorit sănătate, inspiraţie şi să se ţină cât mai mult în albia cercetărilor.

Felicitări cu ocazia conferirii înaltei distincţii a adresat acad. Maria Duca, rectorul Universităţii AŞM. Rectorul şi-a exprimat profunda recunoştinţă pentru contribuţia Excelenţei Sale la dezvoltarea cercetărilor în domeniul geneticii şi ameliorării plantelor, ceea ce a permis să vină în Republica Moldova invitaţi din toate ţările din Regiunea Mării Negre. Î-a dorit proaspătului DHC Victor Ţvircun succese şi să continue să aplice cultura şi inteligenţa pe care o are atât în promovarea cercetărilor fundamentale pe care le face, cât şi în promovarea ţării noastre, pentru că nu avem atât de mulţi reprezentanţi în instituţiile internaţionale care ar putea să ne reprezinte aşa cum face Excelenţa Sa.

Onorificul titlu i-a fost conferit prof. Victor Ţvircun pentru contribuţie la dezvoltarea ştiinţei, societăţii, educaţiei şi culturii, susţinerea şi promovarea activităţilor de cercetare, inovare şi creaţie.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM