Acad. Ioan Aurel Pop: „Dacă iubim viaţa, să iubim trecutul…”

2015-06-18
 

La 16 iunie 2015, în Sala Muzeului de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea cărţii „Istoria, adevărul şi miturile (note de lectură)”, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2014, 400 p., autor Ioan Aurel Pop. Lucrarea reprezintă a doua ediţie a recenziei asupra cărţii istoricului Lucian Boia „Istorie şi mit în conştiinţa românească”.

Evenimentul de lansare a întrunit istorici, academicieni, profesori universitari, cadre didactice, muzeografi, studenţi de la facultăţile de istorie, reprezentanţi media.

„Istoria, adevărul şi miturile” este o lucrare care abordează problemele de istorie naţională din cele mai vechi timpuri şi până în zilele de astăzi, spuse din punctul de vedere al specialistului, cel care a digerat în cariera sa munţi de documente din arhivele din România, dar şi de peste hotarele ei”, a subliniat în luarea sa de cuvânt directorul Institutului de Istorie al AŞM, conf. dr. hab. Gheorghe Cojocaru, specificând că acest eveniment cultural-ştiinţific are menirea de a promova şi valorifica o lucrare de mare anvergură istoriografică.

Adresând un mesaj de salut în numele conducerii Academiei de Ştiinţe şi Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, a exprimat plăcerea de a fi prezent la acest eveniment, unde protagonistul este distinsul academician Ioan Aurel Pop, care a venit la Chişinău cu o noutate editorială de o valoare incontestabilă. Evocând personalitatea istoricului Pop, somitate în domeniu, prim-vicepreşedintele Tighineanu a subliniat că prin efortul şi contribuţia sa în materie de istorie şi ştiinţă a istoriei, academicianul a creat punţi de colaborare cu multe ţări ale lumii şi a dus faima pământului românesc departe de hotarele ţării. Cu referire la apariţia lucrării, acad. Tighineanu a exprimat certitudinea că aceste note de lectură vor fi citite cu deosebit interes pe ambele maluri ale Prutului, cartea fiind utilă nu doar pentru experţi din domeniul istoriei, dar şi din alte domenii. „Creaţia acad. Pop ne ajută să înţelegem mai bine locul şi rolul nostru în istorie pentru a putea merge mai departe ca să punem punct rătăcirilor noastre”, a remarcat academicianul. Prim-vicepreşedintele AŞM l-a felicitat pentru acest succes, dar şi pentru toate realizările şi contribuţia sa în dezvoltarea ştiinţei istorice, drept pentru care academicianul Ioan-Aurel Pop a fost ales recent Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, însemnele de membru de onoare fiindu-i înmânate într-un cadru festiv, organizat cu prilejul celebrării aniversării a 69-a de la fondarea primelor instituţii de cercetare din Republica Moldova şi 54 de ani de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la Sala cu Orgă.

„Academicianul Academiei Române, Ioan Aurel Pop, este un mare prieten al istoricilor noştri basarabeni, care de fiecare dată vine cu mare drag la Chişinău şi împărtăşeşte cu noi tot ce are nou”, a menţionat m.c. Demir Dragnev, mulţumindu-i pentru dragostea pe care o poartă pentru Basarabia şi pentru că vine de fiecare dată cu cea mai actuală istoriografie.

În cadrul evenimentului de lansare au luat cuvântul istoricul Alexandru Moşanu, scriitorul Nicolae Dabija, directorul publicaţiei „Literatura şi Arta”, Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „M. Eminescu” la Chişinău, care au subliniat, în luările de cuvânt, că lucrarea acad. Ioan Aurel Pop, este o reacţie la impunerea unor concepte prin demolarea anumitor mituri şi falsificări despre neamul românesc, sugerând a fi atenţi la metoda comparaţiei atunci când se studiază istoria şi asta pentru că istoria noastră trebuie studiată în context european, pentru a înţelege de unde am pornit şi unde am ajuns.

Pe marginea volumului s-au pronunţat şi prof. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. dr. Sorin Şipoş de la Universitatea din Oradea, academician Mihai Cimpoi, prof. dr. hab. Anatol Petrencu, dr. Marius Tărîţă ş.a., care au apreciat, totodată, activitatea impresionantă a profesorului Ioan-Aurel Pop.

Potrivit autorului, apariţia volumului are şi motivul solidarităţii de breaslă şi asta pentru că Lucian Boia, dar şi cei care împărtăşesc ideile lui, creează impresia că „cercetarea istorică nu are nici un rost, este falsă, mincinoasă şi plină de mituri”. Argumente care au generat apariţia acestor note de lectură a servit şi răspândirea neselectivă a ideilor istoricului Boia în străinătate, „unde suntem prezentaţi într-o imagine distorsionată cu rezultate propagandistice păguboase”. Lucrarea „Istoria, adevărul şi miturile” se prezintă mai curând ca o carte de istorie, cu polemică necesară, care, în opinia autorului este un răspuns ştiinţific la încercările de a falsifica Istoria Românilor.

Ioan Aurel Pop este autorul a peste 50 de monografii, ediţii de izvoare istorice, tratate, manuale universitare şi volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, cronici, prefeţe etc., publicate în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.

În aceeaşi zi, academicianul Ioan Aurel Pop a participat la celebrarea aniversării a 69-a de la fondarea primelor instituții de cercetare din Moldova și 54 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul căreia academicianului i-au fost înmânate însemnele de Membru de Onoare al AŞM. Onorificul titlu i-a fost conferit la 24 februarie 2015, în cadrul Adunării Generale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Academicianul a exprimat gratitudinea pentru acordarea onorificului titlu, adresând mulţumiri tuturor celor care i-au apreciat contribuţia sa la dezvoltarea ştiinţei istorice, relevând cu titlu special „dacă iubim viaţa, să iubim trecutul, pentru că dragostea pentru trecut înseamnă în fapt dragoste de viaţă”.

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM