Renumitul economist Leszek Balcerowicz va vizita Moldova şi Academia de Ştiinţe

2010-11-01
 

La iniţiativa Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a prim-ministrului Vlad Filat, în perioada de 6-7 noiembrie curent, se va afla pentru prima dată în Republica Moldova profesorul Leszek Balcerowicz (n. 1947), ex-viceprim-ministru şi ministru al finanţelor al Republicii Polone, unul din rarii politicieni şi economişti din Europa de Est, care are la activ succese majore, unanim recunoscute în lume. În cadrul acestei vizite de lucru, înaltul oaspete polonez va avea întrevederi cu conducerea ţării şi cu reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice.
Câteva date biografice semnificative cu privire la viaţa şi activitatea economistului Leszek Balcerowicz: în 1975 a susţinut teza de doctor în economie; în anii 1981-82 a fost vicepreşedinte al Societăţii Poloneze de Economie; în septembrie 1989 devine viceprim-ministru şi ministru al finanţelor în primul guvern non-comunist din Polonia, condus de Tadeusz Mazowiecki (1989-1991). A realizat planul de stabilizare rapidă şi transformare a economiei poloneze, cunoscut sub numele de "Planul Balcerowicz". Graţie acestor reforme – punerea în aplicare a programului polonez de transformare economică, cunoscut ca terapie de şoc – Polonia a învins hiperinflaţia, ceea ce a condus la o creştere bruscă a competitivităţii produselor poloneze. Astfel, ţara a intrat pe făgaşul unei creşteri economice rapide.
Reformele respective din acea perioadă au constituit obiectul unor critici dure în ţara sa. Pe de altă parte, cei mai mulţi economişti sunt de acord că fără această terapie de şoc, care a sacrificat câştigurile pe termen scurt pentru creşterea pe termen lung, Polonia n-ar fi devenit statul prosper de astăzi.
In octombrie 1992, Leszek Balcerowicz a fost numit profesor la Şcoala principală de comerţ din Varşovia, iar un an mai târziu devine director al Departamentului de studii internaţionale comparate. In perioada aprilie 1995 – decembrie 2000 a fost preşedintele Partidului de centru-dreapta „Uniunea Libertăţii” (Unia Wolnosci). Prof. Leszek Balcerowicz a ţinut prelegeri la mai multe universităţi din lume.
Din noiembrie 1997 până în iunie 2000, membru al coaliţiei de guvernare, Leszek Balcerowicz a deţinut din nou funcţia de viceprim-ministru şi ministru al finanţelor. În 1997-2001 – membru al Seimului din Polonia, în 2001-2007 a fost preşedinte al Băncii Naţionale a Poloniei.
In 1998 Leszek Balcerowicz a fost distins cu Premiul „Ministrul finanţelor al anului 1998”, decernat de "Euromoney". In 1999 a primit Premiul "Transatlantic Leadership Awards" pentru cel mai de seama european al anului, iniţiat de Institutul European din Washington. In aprilie 1999, revista lunară „Business Central Europe” i-a acordat Premiul „Ministrul finanţelor al anului 1998". Este şi posesorul Premiului internaţional „Friedrich August von Hayek”, oferit economistului polonez în  mai 2000.
Deţine titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii  Aix-en-Provence, Franţa, al Universităţii Sussex, Marea Britanie, al Universităţii De Paul din Chicago, USA, ale Universităţilor Szczecin şi Torun, Staffordshire, Anglia, al Universităţii Abertay Dundee din Scotland, al Universităţii J. Stern Economics din Bratislava, al Universităţii „A.I. Cuza” din Iaşi şi  Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.
 

În cadrul vizitei de lucru a prof. Leszek BALCEROWICZ în Republica Moldova, la 6 noiembrie curent, cu începere de la ora 10.00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, va avea loc prelegerea publică cu tema „Criza financiară şi scenarii postcriză”.

La această întâlnire sunt invitaţi cercetători din domeniul economiei, directorii organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, rectorii şi decanii instituţiilor de învăţământ superior, doctoranzi şi masteranzi, lideri ai partidelor politice, reprezentanţi ai ONG-urilor de profil economic.
În după amiaza aceleiaşi zile Leszek Balcerowicz va continua programul vizitei de lucru la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM, participând la o masă rotundă  cu genericul „Transformări postsocialism într-o perspectivă comparativă”. La manifestare vor participa cercetători în economie, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ONG-urilor de profil economic.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.

     Tatiana Rotaru,
        Centrul Media al AŞM