Apariţii editoriale. Lilia Ghiţiu: o carte nouă şi un blog nou

2010-10-29
 

Numele Doamnei Lilia Ghiţiu începe să se contureze în lumea Poeziei din ce în ce mai mult. Menţionam într-un articol postat pe Blogul Secretele Istoriei „că Dânsa este una din cele mai şcolite femei din Republica Moldova sau chiar întreg spaţiul românesc! Şi nu din cauză că doamna Lilia Ghiţiu vorbeşte româna maternă, rusa, engleza, franceza şi spaniola! Şi nu din motiv că distinsa Doamnă este un om pozitiv, cu un simţ al umorului deosebit de accentuat! Şi nici faptul că Dînsa este un bun profesionist în materie de economie şi în materie de drept !

Aşi putea continua în respectiva direcţie încă cîteva pagini bune, dar nu vreau să chinui curiozitatea cititorului şi vă spun că Doamna Lilia Ghiţiu este o Femeie îndrăgostită! Da, da îndrăgostită ! Din fragedă copilărie este îndrăgostită de...Măria Sa Poezia!

Doamna Lilia nu numai că-i place poezia bună, de calitate, dar şi a compus o mulţime de poezii frumoase şi interesante, care cuprind o gamă larga de subiecte actuale şi clasice...”(mazarini.wordpress.com)

Între timp au apărut la suprafaţă două noutăţi plăcute şi frumoase. Prima din acestea este că din iniţiativa consumatorilor de poezie bună şi a celor, cărora le plac versurile scrise de Doamna Lilia Ghiţiu printr-o cooperare au hotărât să-i facă Distinsei Doamne o surpriză de ziua naşterii... Astfel, în dimineaţa zilei de 7 octombrie curent, odată cu felicitarea aniversării a 33 de ani de la naştere, dânsa a primit în dar şi culegerea de versuri „Sensul Vieţii”, al cărei autor este chiar Lilia Ghiţiu. Crizantemele şi cartea primită în dar de la cititorii ei au emoţionat-o până la lacrimi. A fost ceva frumos şi irepetabil! Aflată la vârsta lui Isus, omagiata a mulţumit din toată inima celor prezenţi pentru un astfel de cadou preţios.

Câteva cuvinte despre placheta de versuri a Liliei Ghiţiu ”Sensul Vieţii”, editată de Blogul „Secretele Istoriei” în cooperare cu mai mulţi cititori şi imprimată la Tipografia”Acomed Plus” din municipiul Chişinău. Cartea a fost redactată de scriitoarea Nina Josu, binecunoscută în arta poeziei atât în Republica Moldova, cât şi în România. Poezia emanată de Lilia Ghiţiu a fost înalt apreciată de doamna redactor. În deosebi s-a pus accentul pe poezia patriotică, cum ar fi ”Basarabie, te-au răstignit!”, ” Jurământul”, ”Limba mea română, dulcele meu grai!” şi altele.

Patriotismul şi Dragostea de Ţară se pare că au venit la Doamna Lilia odată cu laptele mamei, deoarece numai un bun român poate să scrie atat de frumos despre Istorie, Limbă, Ţară şi Neam ! Sunt piese atat de reuşite, care, involuntar, pe cititorii mai emotivi îi aduce la situaţii lacrimogene.

Dar culegerea de versuri” Sensul Vieţii” conţine nu numai poezie patriotică, dar şi de dragoste, de dor, poezii cu dedicaţii, versuri scrise în memoria fiicei sale Mădălina („O lacrimă de înger”), tragedie, care a afectat-o pe autoare pentru tot restul vieţii; două poezii scrise în memoria Marelui Poet Grigore Vieru etc.

Fiind o fiică excelentă, Doamna Lilia Ghiţiu nu putea să omită şi să lase fără atenţie în versurile sale pe mama sa, Doamna Maria, care a depus un efort uriaş pentru a le vedea pe cele două fete ale ei, Aliona şi Lilia, educate, cu studii superioare şi aranjate pe la casele lor. Mai mult decât atât, ambele au făcut paşi importanţi în lumea ştiinţei şi pe scara ierarhică profesională. ”Măicuţă Dulce” – aşa se numeşte poezia-recunoştinţă, dedicată mamei.

Cu multă dragoste maternă sunt scrise şi cele două poezii „O clipă scăpată, nu poate fi recuperată” şi ”Cine-mi spune?”, dedicate fiului Marius, un minunat copil cu un talent deja pronunţat în arta desenului, dar şi plin de energie pozitivă şi pus pe şotii, cum sunt toţi copiii aflaţi la vârsta întrebărilor.

Coperta cărţii doamnei Lilia Ghiţiu „Sensul Vieţii”a fost concepută ca proiect şi executată de Laura Moraru, eleva Liceului român-englez „Mircea Eliade” din mun. Chişinău, care are deja o experienţă în domeniu.

Culegerea de versuri este o carte reuşită din start, deoarece a fost bine primită şi apreciată de cititori.Gama variată de subiecte abordate, poezia scrisă cu har şi cunoştinţă de cauză, orientarea cititorului spre bine, spre omenie, spre compasiune şi ajutor înteruman a făcut cărticica să fie căutată în biblioteci şi librării.

Cele expuse mai sus despre „Sensul Vieţii” de Lilia Ghiţiu, încă nu înseamnă că cartea nu are neajunsuri. Are! Ce-i drept, numai unul, dar este grav, în opinia mea! Tirajul cărţii este numai de 100 de exemplare. Ce poate fi mai trist, când apare o carte bună, dar accesul de a o savura este atat de limitat?!

Poate din acest motiv, Doamna Lilia, după apariţia cărţii, a deschis un Blog personal „La moara dragostei cu Lilia Glijin Ghiţiu”(arietapoesis.wordpress.com), în care a postat toate poeziile din culegerea nominalizată spre a soluţiona accesul cititorilor la lucrările ei poetice.

Nu ne rămane decât s-o felicităm pe Doamna Ghiţiu cu apariţia cărţii şi a Blogului, dorindu-i multă inspiraţie şi succese.

17 octombrie 2010  

Alexandru Moraru