A fost lansată lucrarea „Păsările. Enciclopedie ilustrată”, semnată de prof. Tudor Cozar

2017-02-06
 

Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” (Institut) a AȘM a găzduit recent lansarea cărții „Păsările. Enciclopedie ilustrată”, semnată de profesorul universitar Tudor Cozar, apărută la Editura ARC. La eveniment a fost prezentă conducerea AȘM, academicieni, reprezentanți ai comunității științifice și universitare, precum și ministrul Mediului Valeriu Munteanu.

Directorul editurii, Iurie Bârsa a mulțumit invitaților pentru prezență, pentru că și-au croit din timpul lor prețios, în această perioadă a marilor seismuri sociale destul de complicate și au venit la acest eveniment, pentru că atunci când e vorba de o carte, la care s-a lucrat mult, trebuie să fie prezentată pe măsură. Directorul a relatat despre cum s-a produs colaborarea sau acea joncțiune dintre editură și autorul cărții, care se lansează. În prezentarea sa, directorul a citat câteva aprecieri dintr-o recenzie, făcută la această carte care l-au impresionat și a dorit să le împărtășească și celor prezenți: „Remarcabil profesor universitar, Tudor Cozari, are o foarte bună pregătire biologică în general și o cultură enciclopedică în zoologie și ecologie în mod special. Se impune, totodată și ca militant activ pentru ocrotirea biodiversității, actuala sa lucrare consacrată păsărilor contribuie atât la cunoașterea speciilor, cât și la protejarea acelor zburătoare ale căror existență e pusă în pericol. (dr. Dumitru Morariu, m.c. al Academiei Române, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române. Sau „Dl profesor Tudor Cozari a realizat o lucrare de excepție, nu cunosc ca o asemenea enciclopedie ornitologică, bogat ilustrată cu fotografii originale, majoritatea dintre ele fiind realizate de însăși autorul să mai existe undeva în Europa sau chiar în lume. Apreciez și susțin cu căldură publicarea acestei lucrări care va face cinste nu numai autorului ei și însăși științei zoologice și ornitologice din țara soră Republica Moldova, în același timp îl felicit sincer pe autor și ritor pentru realizarea lor”. (dr. Dan Munteanu, Membru corespondent al Academiei Române Preşedintele Comisiei Monumentelor Naturii).
 
Cu ocazia lansării, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, în numele conducerii AȘM, președintelui, acad. Gheorghe Duca și al CSȘDT, a transmis felicitări autorului și partenerilor pentru frumoasa realizare a acestei ediții enciclopedice. Reflectând asupra denumirii lucrării și importanței acesteia, prim-vicepreședintele a menționat, cu regret, că omul cu timpul se detașează tot mai mult de natură și aceasta, în primul rând, datorită tehnologiilor care se dezvoltă atât de rapid, duce omul în spațiul virtual, în lumea virtuală, dar aceasta nu poate fi mai frumoasă decât lumea reală. Răsfoind volumul, academicianul a rămas impresionat de câtă căldură sufletească și dragoste a fost implementată în această lucrare de către autor. „Noi spunem că a lucrat cu tot sufletul asupra acestei cărți și de aceea ea este nu numai științifică, dar este o carte pentru toată societatea, având scopul de a ne aminti de lumea reală, de frumusețea existenței noastre”, a remarcat prim-vicepreședintele Tighineanu. Pentru această realizare frumoasă, cu mulțumiri speciale adresate și Ministerului Mediului pentru susținerea financiară, prin decizia CSȘDT, dr.hab., prof Tudor Cozari  i-a fost înmânată Medalia jubiliară „70 de ani ai AȘM”.
 
Volumul a apărut cu suportul financiar al Fondului Ecologic Național. În acest sens, ministrul Mediului Valeriu Munteanu a menționat că nu este o oportunitate susținerea acestei cărți, este mai curând o necesitate pentru Republica Moldova, pentru prezentul nostru, dar și pentru viitor, ca să se vadă cum au evoluat anumite specii de păsări. „Cu siguranță, acest lucru s-a realizat sub înrâurirea unei influențe umane antropice care, din păcate, a distrus fauna și flora din Republica Moldova, or, eforturile noastre comune, inclusiv prin această carte este de a readuce în natura în peisajele noastre aceste specii care au dispărut”, a remarcat ministrul Munteanu. 
 
Acad. Teodor Furdui a subliniat că această ediție face cinste nu numai autorului Tudor Cozari, dar și Academiei de Științe. A fost realizat un volum de lucru titanic, cca 230 de specii care sunt prezentate în imagini color și informații ample despre fiecare specie, aceasta oferind posibilitate cititorului să-și aprofundeze cunoștințele în acest domeniu. Academicianul a felicitat Ministerul Mediului, în persoana ministrului Munteanu, dar și directorul editurii, pentru această frumoasă colaborare care s-a soldat cu acest rezultat frumos și necesar deopotrivă. Totuși, acad. Furdui consideră că trebuia să fie menționat rolul acad. Ganea care a fost fondatorul studiilor în acest domeniu, recunoscut în lume ca ornitolog. Ar fi fost binevenit, în opinia savantului, de menționat și aportul prof. Munteanu Andrei care are partea sa de obol în soluționarea problemelor ornitologice de la noi din țară, dar și altor savanți care nu merită a fi dați uitării.
 
Este o carte monumentală, a spus acad. Ion Toderaș, redactor științific al lucrării, făcând, în acest sens, trimitere la Tudor Arghezi care spunea în Ex Libris: „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”. Și asta pentru că ilustrațiile, peste 1600 la număr, sunt inedite, sunt realizate de însuși autorul, are o descriere impecabilă și mai ales, pentru caracterul ei nu doar cognitiv, dar și ca lucrare de referință pentru a vedea cum se modifică ornitofauna noastră pe parcursul a sute de ani. Academicianul a vorbit și despre răbdarea autorului, făcând chiar și niște calcule pe care le-a raportat la numărul de imagini, care ar dura nu zile, nu luni, dar ani.
 
Zborul păsărilor se asociază în mintea fiecăruia dintre noi cu misterul înălțimilor, or, anume acest fior de neliniște trezește în noi chemarea depărtărilor. Căci, la fel ca aripatele noastre dragi, ne luăm și noi zborul din cuibul familiei pentru a ne croi noi înșine o cale, scrie autorul Tudor Cozari în cuvânt-înainte din enciclopedie. „Bănuiesc că păsările sunt pentru noi, mai întâi de toate, un simbol al năzuințelor noastre de a ne vedea liberi, de a ne lansa în zbor cu gândul și imaginația și de a ajunge până în slăvile cerului – după orizont, peste zări, – acolo unde deja ne vedem mari, puternici, împliniți”, mărturisește profesorul autor. Domnia Sa a precizat că „Păsările. Enciclopedie ilustrată” este o lucrare, la care s-a lucrat mai mult de 7 ani de zile și au fost acumulate 229 de specii descris într-un mod inedit.
 
Întrebat ce ar trebui să facem ca să nu dispară speciile de păsări, prof. Cozari a răspuns:În primul rând, trebuie să le îndrăgim, dragostea și pasiunea apar atunci când le cunoaștem, la început trebuie să le cunoaștem, cunoscându-le le îndrăgim și avem pasiune”.  
 
Volumul are un caracter științific și de popularizare a cunoștințelor despre păsări, fiind destinat specialiștilor din domeniul conservării biodiversității, profesorilor, studenților și elevilor. Cartea se adresează și publicului larg, interesat de patrimoniul natural al Republicii Moldova, studiul constând în generalizarea informației privind starea actuală a păsărilor, printr-o documentare științifică complexă a arealului de habitat.
Tudor Cozari este profesor universitar, specialist în domeniul ecologiei şi etologiei, fondator al Școlii naționale de batracologie. A ţinut prelegeri în domeniul biodiversităţii, ecologiei şi etologiei animalelor, ca profesor invitat, la universităţile din Torino, Siena, Modena (Italia). Este autorul a peste 150 de lucrări ştiințifice, inclusiv a 14 monografii, enciclopedii de popularizare a științei, compendii didactice, manuale universitare şi școlare.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM