Alteţa Sa Regală Principele Radu a îndemnat elevii Liceului AŞM la învăţătură şi cunoaştere pentru a se integra în UE

2016-04-20
 

La 18-20 aprilie 2016, Alteţa Sa Regală Principele Radu a avut o vizită de trei zile în Republica Moldova. În prima zi a vizitei sale la Chişinău, Alteţa Sa a vizitat Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Membrul Casei Regale a fost întâmpinat tradiţional cu pâine şi sare de elevii Liceului, de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, directorul Liceului, Dl Iurie Cristea.

„Am aşteptat cu multă nerăbdare această întâlnire şi astăzi vin cu foarte mare bucurie la Dumneavoastră”, a spus liceenilor Alteţa Sa, mărturisind că a aflat de existenţa Liceului Academiei odată cu luarea la cunoştinţă a faptului că Academia a fondat o universitate. Alteţa Sa consideră acest lucru un gest cât se poate de frumos, mai curând, ca o mărturie a legăturii dintre generaţiile mai vârstnice care fac gloria ştiinţei şi educaţiei naţiunii noastre cu cele mai tinere generaţii,  cele, care ne vor învăţa pe noi curând ce înseamnă să fii modern, ce înseamnă să fii liber, să fii curajos.           
 
Alteţa Sa a venit la liceu cu inima plină şi cu mare bucurie. Nu s-a aşteptat atunci când se îndrepta către liceu că va găsi o clădire atât de frumoasă şi atât de luminoasă. S-a gândit ce ar putea să aducă în dar mai simbolic Liceului. Şi dacă Universitatea Academiei a primit din partea Principesei Moştenitoare Margareta şi a sa un număr de cărţi, pe care speră să le sporească de aici încolo cu fiecare vizită, Liceului s-a gândit să-i aducă în dar o miniatură a Tezaurului de la Pietroasa a „Cloştii cu puii de aur”. Aceasta se găseşte imortalizată într-o cutie cu mici jucării, o replică a celor adevărate şi speră ca administraţia liceului să-i găsească un loc potrivit ca să arate puntea de legătură, identitară şi istorică dintre noi.      
 
Principele Radu a donat Bibliotecii Liceului şi două volume preţioase - o carte care se numeşte simbolic „România Inimii Mele”, cu fotografii din ţară şi o antologie de scrieri ale celor mai de seamă reprezentanţi a Uniunii Scriitorilor din România actuală, inclusiv, Ana Blandiana şi generaţia ei care au ţinut să călătorească în mod simbolic în România, de la un capăt al ţării la celălalt, în trenul regal. Un număr de volume pe care le-a adus Alteţa Sa este şi Cartea biografică, pe care a dorit s-o ofere, pur şi simplu, cadou fiecăruia, să şi-o ia acasă,  să citească şi să afle câte ceva despre ceea ce face Casa Regală.
 
Alteţa Sa le-a vorbit copiilor despre importanţa cunoaşterii şi în acest sens a venit şi cu un răspuns pentru copii din Republica Moldova care îşi doresc să li se ofere posibilitatea de a participa la olimpiadele naţionale din România împreună cu colegii lor din România. Mai mult, să li se permită să susţină un singur examen cu acelaşi juriu, exigenţe şi subiecte, pentru ca să ajungă cu adevărat la o educaţie unitară şi de nivel european, dar şi pentru ca să nu mai existe nici un dubiu asupra valabilităţii diplomelor lor sau asupra competenţelor acestora. Alteţa Sa speră că autorităţile din România vor înţelege acest gest unificator spiritual şi va lua o decizie potrivită în acest sens.
 
Principele Radu a vizitat sălile de clasă şi Biblioteca Liceului, căminele, sala de sport şi chiar cantina, unde se alimentează copiii. „Sunt foarte impresionat. Este un liceu cu mult mai bine structurat decât m-am aşteptat. Are toate calităţile necesare pentru a fi considerat un liceu european”, a declarat Alteţa Sa. 
 
„Este un moment unic în istoria Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei de-a avea în calitate de oaspete un reprezentant al Casei Regale din România. Ne bucură faptul că Principele Radu, ori de câte ori vizitează Republica Moldova, vine şi la Academie, de data aceasta făcând o vizită Liceului AŞM”, a menţionat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Vizită este foarte importantă şi pentru faptul că Alteţa Sa a venit să sprijine elevii, să-i cheme să participe la dezvoltarea ţării, să fie toleranţi, să-i îndemne să cunoască cât mai multe lucruri, să participe la invenţii, la descoperiri, să ştie ce importanţă are cunoaşterea în viaţa fiecărui om. Preşedintele AŞM a specificat că prezenta unui reprezentant al Casei Regale în cadrul liceului este o certă motivaţie pentru generaţia tânără de a-şi cultiva patriotismul, înalta competenţă, loialitatea şi simţul datoriei, puse în slujba cunoaşterii istoriei şi culturii române. Cu acest prilej, preşedintele Duca a ţinut să mulţumească Alteţei Sale şi Casei Regale pentru aportul în dezvoltarea ştiinţei din Republica Moldova, pentru grija faţă Academia de Ştiinţe a Moldovei si, nu in ultimul rând, pentrubursele „Regele Ferdinand I” şi „Regina Maria”, oferite celor mai buni studenţi din cadrul Universităţii AŞM. Preşedintele AŞM a exprimat speranţa ca aceasta vizita să fie una de bun augur şi că vor fi create noi premise pentru creşterea şi promovarea excelenţei în ştiinţă, culturii şi artei tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului.
 
Marina Ionel, elevă în clasa X, a spus că vizita Alteţei Sale este pentru ea, în primul rând, o lecţie de viaţă, dar şi o primă experienţă de acest gen. A impresionat-o îndemnul Alteţei Sale de a învăţa, de a cunoaşte cât mai multe şi acum este convinsă că doar învăţătura şi cunoaşterea va salva Planeta.
 
Alteţa Sa Regală Principele Radu a vizitat şi comunele Regina Maria, Cimişeni şi Purcari, s-a întâlnit cu oficialităţi, a participat la lansări de carte. În vizita sa, Alteţa Sa Regală a fost însoţit de un numeros grup de oameni de afaceri din Cluj, de o delegaţie a Primăriei comunei Săvârşin din județul Arad, precum ţi de reprezentanţi ai Revistei Timpul, de la Iaşi. 

Galerie foto

 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM