Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM a iniţiat un ciclu de întâlniri cu ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova

2016-03-01
 

Institutul de Cercetări Juridice si Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a demarat azi prezentarea unui ciclu de prelegeri publice, organizate în parteneriat  cu ambasadorii străini acreditaţi în Republica Moldova.

Startul prelegerilor a fost dat de Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin, doctor în ştiinţe economice. Prelegerii diplomatului ucrainean a vizat trei blocuri de probleme: relaţiile bilaterale dintre cele două ţări; eforturile de identificare a soluţiilor celor două conflicte din raioanele de est ale Republicii Moldova şi din regiunile de sud-est ale Ucrainei; eforturile de implementare a Acordurilor de Asociere.
 
În cuvântul său introductiv, directorul ICJP, dr.hab., prof. Valeriu Cuşnir, a subliniat oportunităţile aprofundării relaţiilor dintre Ucraina şi Republica Moldova, nu numai din cauzele proximităţii şi trecutului istoric comun, dar şi din perspectivele realizării parcursului european.
 
După prezentare, Excelenţa Sa a răspuns la o serie de întrebări, adresate de către cercetătorii din cadrul institutului. Au intervenit cu întrebări şi comentarii dr. Sergiu Sprincean, dr. Ion Rusandu, dr. Nicolae Ţveatcov, dr. Victor Mocanu, dr. Dumitru Grama, dr. Galina Rogovaia, drd. Marina Gorbatiuc. Cercetătorii s-au interesat de faptul cum intenţionează diplomatul să contribuie la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor dintre cercetătorii ţărilor noastre, care este opinia Excelenţei Sale vizavi de funcţionarea limbii române pe teritoriul regiunilor Cernăuţi şi Odessa, care sunt intenţiile autorităţilor ucrainene privind infrastructura drumurilor ce face conexiune între Odessa şi Reni etc. 
 
Vicedirectorul institutului, doctorul habilitat în ştiinţe politice Victor Juc,  a menţionat că asemenea prelegeri vor avea loc lunar la Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM. Conducerea institutului şi-a propus ca obiectiv să facă un schimb de opinii privind relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, în contextul implementării Acordurilor de Asociere. Vicedirectorul Juc consideră că întrunirea a fost una fructuoasă şi speră de bun augur. „Am auzit care este părerea Ucrainei privind unele probleme, inclusiv, care la moment nu sunt soluţionate în relaţiile bilaterale, am văzut că ucrainenii sunt predispuşi să continue parcursul european, ceea ce este un lucru bun şi pentru Republica Moldova. Este clar pentru toată lumea că aceste două ţări vor merge în pachet în apropierea relaţiilor cu Uniunea Europeană”, a remarcat dr.hab. Victor Juc la finele întrevederii.     
 
Dr. Galina Rogovaia i-a înmânat Excelenţei Sale o lucrare cu genericul „Ucrainenii în Moldova şi moldovenii în Ucraina”, editată în 2008, în care sunt reliefate diferite aspecte ale situaţiei celor două popoare în statele vecine.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM