În ajunul Sărbătorilor de Crăciun, în Sala Mică a Academie de Ştiinţe a Moldovei a avut loc eveniment aniversar deosebit, având drept generic „O viaţă şi un destin de artist: maestrul Ion Paulencu la 75 de ani”.
Maestrul Paulencu, Artist al Poporului, a reuşit să adune, cu ocazia onorabilei aniversări, în incinta instituţiei academice, care s-a dovedit a fi la propriu mică, nume remarcabile din domeniul culturii, vieţii publice, renumiţi oameni de ştiinţă, prieteni, colegi. Evenimentul a demarat cu proiectarea unui documentar despre viaţa şi activitatea artistică a renumitului artist.
„Ion Paulencu face parte din galeria marilor artişti ai culturii naţionale, care rămâne a fi unul din soliştii de frunte ai operei de la Chişinău pe parcursul a peste patru decenii, reuşind să-şi clădească o carieră artistică de excepţie”, a remarcat în cuvântul său introductiv dr.hab. Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, instituţie organizatoare a acestui acestei manifestări culturale. Directorul a specificat şi faptul că zecile de roluri interpretate de maestrul Paulencu au reprezentat momente emoţionante şi convingătoare pentru publicul spectator. În toate aceste ipostaze, artistul şi-a etalat extraordinara-i capacitate de comunicare cu publicul, transmiţându-i sentimente profunde, pasiuni debordante, raportate la trăirile morale ale eroilor. Cu ocazia celor trei sferturi de veac de viaţă, i-a dorit omagiatului sănătate durabilă, inspiraţie, succese în creaţie şi mulţi ani înainte. În semn de recunoştinţă pentru susţinuta activitate artistică şi didactică, conducerea Institutului i-a înmânat protagonistului o Diplomă de gratitudine.
Diploma „Meritul academic” a fost menţiunea venită din partea coordonatorului Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, dr.hab., prof. Victor Ţvircun, care a adresat un mesaj de felicitare din partea conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Pe lânga cuvintele alese și urările de sănătate, profesorul Victor Țvircun, i-a dăruit omagiatului un set de carte academică.
Plăcerea deosebită de ase afla în sala arhiplină a Academiei, cu o ocazie specială - celebrarea, omagierea, distinsului om de cultură din Republica Moldova, Ion Paulencu a fost exprimată de dr.hab. Gheorghe Postică, viceministrul Culturii. Demnitarul a spus că maestrul Ion Paulencu s-a impus în viaţa culturală a ţării noastre drept o valoare cu totul deosebită, o valoare incomparabilă, o valoare care ne-a adus nouă tuturor un suflu nou. Mai mult, Ion Paulencu a reuşit să parcurgă o cale, în special la începutul carierii sale, destul de complicată, o cale care ulterior s-a dovedit a fi o cale fericită, extraordinară şi foarte frumoasă. „Ion Paulecu vine dintr-un ţinut românesc foarte bogat în tradiţii culturale, vine de la Voloca, Cernăuţi, vine din acel spaţiu care a conservat foarte bine valorile poporului nostru şi maestrul, în calitate de moştenitor al acestor valori, având o rădăcină foarte puternică, foarte riguroasă, a reuşit să se impună în cultura noastră naţională”, a precizat oficialul de la cultură. Pentru munca dedicată, oficialul i-a oferit artistului Diploma Ministerului Culturii.
În cadrul sesiunii de comunicări, dr. Vasile Chiseliţă, cercetător ştiinţific coordonator al IPC al AŞM a prezentat comunicarea „O viaţă şi un destin de artist: Maestrul Ion Paulencu la 75 de ani”, care a servit şi generic al evenimentului. În intervenţia sa, cercetătorul a despre Ion Paulencu, artist al poporului, cunoscut cântăreţ liric, posesor al unei formidabile voci de bas, solist al Operei Naţionale, conferenţiar universitar, profesor de canto, îndrumător al tinerilor talente, pasionat culegător, interpret şi promotor al cântecului popular, personalitate culturală polivalentă, un veritabil exponent al tezaurelor umane. A susţinut sute de spectacole de operă în ţară şi în străinătate. Domnia Sa este un membru activ al Asociaţiei Culturale „Bucovina” din Chişinău.
„Experienţa pedagogică de canto a maestrului Ion Paulencu” a fost comunicarea prezentată de dr. Emilia Moraru, conf. univ., decan al FAVDPN a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Conferenţiarul avea să precizeze pentru distinsa audienţă, că artistul şi profesorul Ion Paulencu este cunoscut publicului meloman, dar şi specialiştilor din domeniu nu doar prin vocea inconfundabilă, prin evoluţiile remarcabile în spectacolele de operă sau în concertele de muzică folclorică. Distinsul muzician, exponent al culturii naţionale, este cunoscut şi prin discipolii pe care el i-a ghidat de-a lungul carierii sale pedagogice. A avut o mare dragoste şi respect pentru învăţăceii săi, dăruirea de sine pusă pe altarul artei şi mai ales pe acel al promovării valorilor autentice.
Omagii frumoase, presărate cu amintiri şi glume frumoase i-a adus academicianul-compozitor Gheorghe Mustea. Şi pentru că în jurul lui Ion Paulencu se întâmpla mereu ceva maestrul Mustea şi-a pus nu o dată întrebarea: Cine este Ion Paulencu? Răspunsul la întrebarea care îl frământa a fost: Ion Paulencu este un artist unic al neamului nostru care întruchipează în sine mai multe domenii din arta naţională. În primul rând, a spus fără ezitare academicianul Mustea, acest om este îmbibat de cultură, este unicul nostru bas ca voce. „Ca Ion Paulencu nimeni nu cântă, mai mare doinar ca Ion Paulencu la moment, în Republica Moldova nu există”, a relevat compozitorul. Pe lângă multiplele, scrieri de foarte multă muzică bună, populară romantică clasică, maestrul Paulencu este şi un pictor minunat, care ştie să aleagă culorile şi să vină mereu cu un mesaj frumos. Nu se rupe de pământ, consideră acad. Mustea, pentru că înţelege rostul şi frumuseţea vieţii pe pământ.
Dr. Ion Holban, Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare, care seamănă izbitor de mult cu omagiatul şi pe care mereu îl confundă multă lume, i-a dăruit cartea „Universul”, o lucrare ştiinţifică, unde a îmbinat cosmosul cu arta, dăruindu-i asfel prietenului „geamăn” universul stelelor.
Cuvinte frumoase de felicitare i-au adresat şi Teodor Zgureanu, prof. univ., compozitor; Mihai Patraş, prof. univ., Membru al Academiei Internaţionale de Management; Vladimir Zaklikovski, Artist al Poporului, colegii şi prietenii artistului.
Omagiatul a mulţumit celor prezenţi pentru mesajele adresate la acest popas aniversar, pentru consideraţia conducerii Academiei de Ştiinţe de a-şi celebrarea atât de frumos aniversarea în incinta templului ştiinţific şi cultural.
Evenimentul aniversar a finalizat cu un program artistic de toată splendoarea. „Aria lui Bartolo din opera „Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart – a capella, Ion Paulencu, Artist al Poporulu”; Balada lui Codreanu – solist Ion Paulencu”; Cântec popular – solistă Maria Iliuţ, Maestru în Artă; Cântec popular – solistă Diamanta Paterău; Colinda „Aprindeţi luminile” – Ansamblul folcloric „Bucovina”, au fost doar câteva din lucrările interpretate care au binedispus publicul.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|