În contextul derulării Proiectului MIS ETC 1676 din cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, Institutul de Zoologie al AŞM, membru al reţelei interdisciplinare INPOLDE, a organizat o conferinţă de presă şi un seminar privind încheierea proiectului MIS ETC cod 1676 cu genericul „Cooperarea interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos. Evenimentele au avut loc la Institutul de Zoologie al AŞM pe 24 şi 28 decembrie 2015.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, România, cu Institutul de Geologie şi Seismologie, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Chişinău şi Centrul Ştiinţific Ucrainean pentru Ecologia Mării din Odessa, Ucraina. Perioada de implementare a proiectului este 19 decembrie 2013-31 decembrie 2015, iar valoarea totală este de 1.695.782,80 EURO, dintre care valoarea nerambursabilă constituie 1.526.204,52 EURO.
Obiectivul principal al proiectuluis-a axat pe întărirea cooperării transfrontaliere în scopul monitoring-ului complex al mediului, elaborării soluţiilor pe termen lung pentru reducerea poluării şi dezvoltare sustenabilă, inclusiv în situaţii de urgenţă în Euroregiunea „Dunărea de Jos”.
Potrivit dr.hab., prof. Elena Zubcov, şef Laborator de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie al AŞM, în cadrul seminarului au fost prezentate rezultatele implementării proiectului, reflectate în sporirea activităţii logistice a Institutului (procurarea echipamentului şi accesoriilor de performanţă, modernizarea laboratoarelor de cercetare), implementarea noilor metodologii şi tehnici de laborator performante în monitorizarea ecosistemele acvatice. De asemenea, au fost prezentate rezultatele privind starea hidrobiocenozelor şi calităţii apei in ecosistemele r. Prut, sectorul inferior şi al fl. Dunărea, sectorul Galaţi-Reni-Isaccea-Ismail-Chilia-Vilcova, dar şi recomandările privind valorificarea durabilă a resurselor acvatice din regiune.
Un rezultat major, conform aceleiaşi surse, este stabilirea reţelei internaţionale INPOLDE privind monitorizarea mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos. De asemenea, au fost editate mai multe ghiduri pentru monitorizarea mediului, două din acestea fiind editate de Institutul de Zoologie al AŞM şi anume – „Hydrochemical and hydrobiological sampling guidance” şi „Monitoringul calităţii apei şi evaluarea stării ecologice a ecosistemelor acvatice. Îndrumar metodic”.
La evenimente au participat membrii proiectului – membrii Lider Partener Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, România şi Partenerului P2-MD - Institutul de Geologie şi Seismologie, Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.
Eugenia Tofan,