Academia de Ştiinţe a Moldovei a efectuat o vizită de studiu la Spitalului Internaţional Medpark

2015-12-02
 

 O delegaţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, condusă de preşedintele, acad. Gheorghe Duca, din care au făcut parte vicepreşedinţii AŞM, coordonatori ai secţiilor de ştiinţe, şefi de direcţii şi centre, a efectuat, la 2 decembrie 2015, o vizită de studiu la Spitalului Internaţional Medpark, primul şi cel mai mare spital multidisciplinar privat din ţară, acreditat de Joint Commision International. 

În cadrul vizitei, Dna Olga Şchiopu, Managerul General al instituţiei a prezentat oaspeţilor structura serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Internaţional Medpark, trecând în revistă reuşitele activităţii clinicii de la momentul inaugurării unităţii medicale, dar şi dinamica dezvoltării pe parcursul celor 5 ani de activitate. Totodată, a fost evidenţiat faptul că activitatea de bază este cea chirurgicală şi cardio-intervenţională, actualmente fiind singura instituţie medicală din ţară care a dezvoltat, în conformitate cu standardele internaţionale, un centru de excelenţă dedicat diagnosticului şi tratamentului acestei patologii - Centrul de Infarct Miocardic Medpark. În context, managerul a făcut retrospectiva intervenţiilor exclusiviste în Republica Moldova, realizate în cadrul instituţiei. De asemenea, a fost menţionată participarea Spitalului în Programul naţional de control al Bolilor Cardiovasculare, dar şi perspectivele de utilizare a instituției în calitate de bază clinică pentru cercetări ştiinţifice. Un aspect nu mai puţin important evocat în prezentare, este şi parteneriatul cu Ministerul Sănătăţii în preluarea urgenţelor din sfera patologiei cardiovasculare, parteneriat care ridică spitalul Medpark la rang de expert în acest domeniu.
 
Pentru o mai mare credibilitate, Dna Şchiopu a adus câteva cifre relevante, din care se rezumă că anual sunt trataţi în ambulatoriu peste 60 000 de pacienţi, 6000 de spitalizări, peste 500 de naşteri, Centrul de Infarct Miocardic soluţionând peste 50 de cazuri acute lunar.  
 
În contextul vizitei, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a ţinut să mulţumească administraţiei Spitalului Internaţional Medpark, pentru invitaţie şi pentru prezentarea managementului inovativ al unei instituţii medicale. Totodată, preşedintele AŞM a exprimat consideraţie pentru faptul că instituţia susţine Academia de Ştiinţe a Moldovei în promovarea managementului academic pentru Republica Moldova, dar şi a reformelor pe care forul ştiinţific le-a iniţiat. În acest sens, academicianul Duca a subliniat că Medpark-ul va avea posibilitatea să participe, împreună cu celelalte instituţii medicale publice, la concursul proiectelor atât naţionale, cât şi europene. „Consider că instituţiile noastre de cercetare din domeniile medicinii, biologiei, chimiei, matematicii, fizicii ar putea să participe în comun la proiectele din cadrul Programului Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020”, fapt ce ar permite să contribuie pe viitor la îmbunătăţirea sistemului de sănătate în Republica Moldova”, a conchis preşedintele AŞM.
 
La rândul său, acad. Stanislav Groppa, vicepreşedinte al AŞM a menţionat că Medparc-ul este o  clinică ce corespunde cerinţelor contemporane cu tendinţe moderne. Are un management bine pus la punct, sunt efectuate strategii moderne de diagnosticare şi tratament. Unele direcţii, precum cea cardio-vasculară şi cardio-chirurgie reprezintă ramuri noi ale medicinii moderne. În context, academicianul Groppa a specificat că implicarea clinicii în sistemul sănătăţii oferă noi posibilităţi în domeniul de cercetare.
 
Spitalul Internaţional Medpark a fost inaugurat în Republica Moldova, în anul 2011. Clinica reuneşte peste 200 de medici, profesori, conferenţiari, doctori în ştiinţe medicale, care acoperă toate specialităţile medicale şi chirurgicale. În anul 2013 Medpark a devenit primul spital din Moldova, dar şi din Europa de Est, care a obţinut acreditarea internaţională Join Commision International (JCI). Această confirmă faptul că spitalul Medpark funcţionează conform standardelor de sănătate recunoscute în întreaga lume şi garantează siguranţa maximă a pacientului.
Eugenia Tofan, 
Centrul Media al AŞM