Academicianul Simion Toma, doctor habilitat în ştiinţe agricole, profesor universitar, savant în domeniul agrochimiei şi fiziologia nutriţiei minerale a plantelor, consultant la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM, a fost condus pe ultimul drum.
Plecarea din această lume a regretatului savant, a îndoliat din nou comunitatea ştiinţifică din ţară, în special, cea a ştiinţelor agricole. Colegii, prietenii, rude, dar şi cei care l-au cunoscut au venit să-şi ia rămas bun de la distinsul om de ştiinţă în dimineaţa zilei de 13 noiembrie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, unde a avut loc un miting de doliu.
„Vestea tristă a pătruns în toate coridoarele ştiinţei noastre zilele acestea”, a spus cu tristeţe în suflet şi pe chip academicianul Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei de ştiinţe agricole a AŞM, în deschiderea mitingului de doliu. A încetat să mai bată inima celui care a fost pentru mulţi un părinte, un adevărat coleg, un adevărat prieten, conducător ştiinţific, vicepreşedinte al AŞM, academician-coordonator al Secţiei de ştiinţe agricole, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare. În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gaina a exprimat sentimente de compasiune şi profund regret familiei, rudelor, prietenilor, întregii comunităţii ştiinţifice.
Personalitatea complexa a academicianului Simion Toma, exponent remarcabil al ştiinţelor agricole din ţară, a fost evocată de directorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM, dr.hab. Vasile Botnari. Directorul a trecut în revista întreaga-i carieră de cercetare, sintetizându-i în mod armonios itinerarul ştiinţific şi cel de manager, în epoca de activitate intensă, cumulate cu rarele calităţi, care îi înnobilau şi mai mult prezenţa, precum onestitatea, colegialitatea, bunăvoinţa, dar şi principialitatea, valori înalt apreciate de toţi cei cu care a interacţionat. În numele colectivului, din care a făcut parte şi regretatul coleg, a exprimat compasiune şi sincere condoleanţe îndureratei familii, rudelor şi prietenilor celui care pleacă în eternitate.
Un ultim omagiu i-a adus savantului, acad. Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor, prim-vicepreşedinte de onoare al AŞM. Academicianul Furdui, care a activat preţ de mai mulţi ani cu regretatul Toma, a remarcat că ştiinţa autohtonă suportă o pierdere irecuperabilă. Este foarte greu să conştientizezi că nu va mai fi printre noi, a remarcat acad. Furdui. Personalitate complexă, acad. Toma, s-a manifestat cu cinste în diferite domenii, era un om care nu ştia ce e mânia, răzbunarea, mândria, era persoana care diminua situaţia de stres care devine tot mai pronunţată de la an la an. Simţeai o adevărată plăcere să fie alături de dumnealui. Vorbind despre activitatea ştiinţifică, acad. Furdui a remarcat că lucrările ştiinţifice ale savantului Toma au fost consacrate preponderent soluţionării problemelor agriculturii ţării noastre, drept pentru care a fost menţionat la renumite foruri naţionale şi internaţionale. Luându-şi rămas bun, acad. Furdui l-a asigura că nimeni nu va da uitării numele savantului Simion Toma. „Meritaţi să fiţi printre noi, cât vom şi fi noi şi cât va fi agricultura noastră”, a relevat acad. Teodor Furdui.
Sincere condoleanţe şi compasiune familiei şi colegilor a exprimat acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei de ştiinţe ale naturii şi exacte a AŞM. A fost lider în toate, a remarcat acad. Gulea - printre primii doctori habilitaţi, tot printre primii a luat titlul de membru titular al AŞM. A fost unul dintre savanţii care a activat la intersecţia disciplinelor şi asta i-a adus slava. Cu cât constatăm că acad. Toma a fost un om deosebit, un om foarte blând, de o rară cumsecădenie, cu atât este mai mare durerea şi tristeţea că el ne-a părăsit, a spus acad. Gulea.
„A plecat dintre noi acad. Simion Toma, pe care l-am preţuit şi m-am bucurat de preţuirea Domniei Sale”, a menţionat în mesajul să de rămas bun, acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare. Domnia Sa a subliniat că, plecând din viaţa, la cei nici 80 de ani împliniţi, acad. Toma lasă o multitudine de goluri în Academia de Ştiinţe, în Universitatea Agrară, în CNAA, dar şi în toate locurile unde a activat cu dăruire. La fel de dureroase sunt golurile, pe care le lasă în inimile colegilor, discipolilor, cu care lucrat pe parcursul anilor şi cărora le lasă în amintire o părticică din sufletul său nobil şi binevoitor. Dar, poate cel mai mare gol îl lasă în familie, pe care a iubit-o nespus. Acad. Canţer şi-a amintit că atunci când l-a întâlnit pentru prima dată, acad. Toma releva un om oţelit de încercările vieţii, iar privirea sa te pătrundea interogativ, dar şi te încălzea. Preşedintele CNAA a exprimat certitudinea că prin tot ce a făcut pentru neam şi urmaşi, având o abordare sănătoasă a omului gliei, acad. Simion Toma va rămâne mereu în tezaurul nostru naţional. Colectivul Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare îi va păstra amintirea prin ani, căci, după cum spunea Gabriel Garcia Marquez, „Moartea nu vine odată cu vârsta, ci odată cu uitarea”. Academicianul este sigur că regretatul Simion Toma va nimeri acolo, în ceruri, în cercul celor aleşi, iar Domnul îi va lua sub ocrotire sufletul blând şi luminos.
Printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu acad. Toma s-a numărat şi rectorul ASEM, acad. Grigore Belostecinic, preşedintele Consiliului Rectorilor. În cuvântul său de adio, acad. Belostecinic a subliniat că a plecat în lumea celor drepţi cel care a fost acad. Simion Toma, luând cu sine un vast potenţial pe care nu a reuşit să-l pună la dispoziţia societăţii. Cu certitudine, dânsul a fost unul dintre cei care a pus temelia ştiinţei moldoveneşti şi a adus o contribuţie deosebită în dezvoltarea acestui domeniu, în pregătirea cadrelor ştiinţifice. Cu siguranţă, îi va simţi foarte mult lipsa, îi va lipsi înţelepciunea dânsului, zâmbetul pe care l-a avut de fiecare dată pe faţă, dar şi vorba bună pe care o găsea de fiecare dată pentru toţi. În numele tuturor universitarilor, preşedintele Consiliului Rectorilor a adresat sincere condoleanţe familiei şi întregii comunităţi ştiinţifice şi academice din Republica Moldova.
Deşi deţinea posturi înalte în cadrul Academiei, savantul Toma nu-şi arata niciodată superioritatea, ba mai mult, le arăta calea cea mai scurtă pentru a obţine rezultate de performanţă, îşi aminteşte acad. Serafim Andrieş. A fost un cercetător activ care a preluat tot cei mai bun de la învăţătorul său, profesorul Timoşenco care efectua primele cercetări în domeniul microelementelor şi ne împărtăşea cu generozitate din secretele meseriei ce-l preocupa.
Discipolul regretatului profesor, dr. hab. Sofia Velixar, de la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor a vorbit despre cele mai luminoase momente şi amintiri
din perioada în care a activat împreună cu mentorul său. A fost foarte grijuliu pentru toţi, îşi aminteşte discipolul, pentru familie, pentru toţi cei apropiaţi, pentru colegii cu care a lucrat, aceasta era o calitate neobişnuită. Sofia Velixar a menţionat şi o alta calitate destul de rar întâlnită, mai ales în zilele noastre, care a plasat-o mai presus ca orice toate - omenia, calitate pe care a păstrat-o până în ultima zi.
Pentru un ultim omagiu a venit şi reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, dr. Dumitru Bratco, care a avut o colaborare de mai mulţi ani cu regretatul savant. „A plecat un corifeu al ştiinţei agrare”, a spus Dl Bratco, evidenţiind calităţile regretatului, lucrările ştiinţifice de nepreţuit, dar şi şcoala ştiinţifică pe care a lăsat-o.
Academicianul Simion Toma a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală, cu onoruri militare, un gest frumos şi nobil făcut de Ministerul Apărării. Şi daca cei care au vorbit au spus că i-a fost frumoasă viaţa savantului, în armonie cu sine şi cu toţi cei din jur, frumoasă a fost ziua în care a plecat - cu mult soare într-un mijloc de Brumar, cu multe, multe flori de crizanteme şi cu mulţi oameni dragi, care au venit să-i aducă un ultim omagiu şi să-i spună că o să-i păstreze mereu amintirea luminoasă de Om bun, savant, îndrumător şi prieten, iar crizantemele care i-au acoperit ca un covor multicolor mormântul, vor reflecta ca niciodată sensul adevărat al acestor flori de dor şi târzie toamnă, cântată de poeţi.
Adio, distinse academician Simion Toma.
Dumnezeu sa Vă ierte şi să Vă ţină cu cei drepţi.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|