Timp de patru zile, 3-6 noiembrie, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost pe unda fizicii, a fost înconjurat de aura magnifică a ştiinţei care generează în ultimul timp tot mai multe semne de întrebare, fiind gazda primei ediţii a Concursului Internaţional la Fizică „Sergiu Rădăuţanu” pentru clasele a IX-a şi a XII-a.
Competiţia a fost organizată în cinstea renumitului savant, acad. Sergiu Rădăuţanu, primul rector al Institutului Politehnic din Chişinău, actualmente, Universitatea Tehnică din Moldova, având drept obiectiv identificarea tinerilor care posedă capacităţi inedite în domeniul fizicii şi promovarea inteligenţei într-un mediu competitiv pentru a dezvolta spiritul inovator în cadrul Şcolii Viitorilor Olimpici.
Potrivit lui Ion Eftodi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Promovarea prin Inteligenţă”, la întrunirea cu caracter competitiv au participat peste 90 de elevi din clasele a IX-a şi a XII-a din liceele republicii, Chişinău, precum şi 14 elevi care au reprezentat trei licee din judeţul Iaşi, România.
Startul concursului a fost dat de către directorul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, m.c. Leonid Culiuc, discipol al regretatului academician, preşedinte al juriului, instituţia fiind şi sponsorul principal al concursului.
La festivitatea de deschidere a concursului a participat vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Tighineanu, de asemenea, discipol al acad. Sergiu Rădăuţanu, care le-a dorit succes concurenţilor, îndemnându-i să fie mereu în căutare, precum a fost regretatul acad. Sergiu Rădăuţanu, care a deschis la vremea sa multe uşi spre Occident, visând ca ţara noastră să devină cu adevărat europeană. „Sunt oportunităţi foarte mari, sunt foarte multe probleme globale, la soluţionarea cărora vă puteţi implica şi cine ştie, poate printre dumneavoastră sunt şi viitori academicieni şi, de ce nu, viitori laureaţi ai Premiului Nobel”, a declarat vicepreşedintele AŞM.
O amplă relatare asupra vieţii şi activităţii personalităţii acad. Sergiu Rădăuţanu, pedagog, om de societate, a fost expusă de către prof. Aureliu Marinciuc, membru al Comitetului organizatoric al concursului, care a activat peste 30 de ani împreună cu academicianul fizician.
La deschiderea evenimentului, participanţii la concurs au fost salutaţi de către Ion Eftodi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Promovarea prin Inteligenţă”, dr. Valeriu Baltag, vicepreşedinte al Asociaţiei şi copreşedinte al Concursului, Galina Filip, directorul Liceului AŞM, care le-au dorit succese concurenţilor, să persevereze şi să ridice prestigiul fizicii.
Potrivit organizatorilor, sesiunea Şcolii Viitorilor Olimpici s-a desfăşurat pe două filiere: filiera concurs care a avut loc pe 5 noiembrie şi filiera ateliere de lucru, adică ore predate la fizică pentru elevii concurenţi din clasele IX şi a XII, câte 6 ore pentru fiecare clasă. Lecţiile au fost ţinute de profesori de la Universitatea Tehnică din Moldova, precum acad. Valeriu Canţer, prof., dr.hab. Anatolie Casian, de la liceele din Chişinău şi din republică, dar şi de alţi reprezentanţi implicaţi în mişcarea olimpică la fizică.
Pe 6 noiembrie a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului, unde au fost premiaţi 40 concurenţi din clasele IX-a şi a XII-a, inclusiv cu 5 medalii de aur; 10 - de argint; 14 - de bronz şi 11 menţiuni.
Marele Premiu la concursul pentru clasa a IX-a a fost acordat elevei Colegiului Naţional „E. Racoviţă” din Iaşi, Camelia Diaconu. Cel care a acumulat punctaj maxim la concursul pentru clasa XII-a a fost Ilie Popanu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chişinău. Deţinătorilor Marelui Premiu li s-a oferit câte o cameră foto de către sponsor.
Competiţia a fost organizată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Clusterul educaţional-ştiinţific UnivER-SCIENCE: Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Asociaţia Obştească „Promovare prin Inteligenţă” în cadrul Şcolii Viitorilor Olimpici-2011.
Organizatorii Concursului Internaţional la Fizică „Sergiu Rădăuţanu” sunt de părerea că competiţia a păşit cu dreptul şi rămân în aşteptarea următoarei ediţii.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|