Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică a lansat cea de-a doua ediţie a publicaţiei „Tendinţele în economia Moldovei”

2011-10-27
 

Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) a lansat cea de-a doua ediţie a publicaţiei „Tendinţele în economia Moldovei”, buletin analitic trimestrial, elaborat de către cercetătorii Institutului ce reflectă evoluţiile proceselor şi fenomenelor economice care au loc în Republica Moldova.

Directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică, dr.hab. Alexandru Stratan a subliniat la evenimentul lansării că în ediţia curentă, echipa de experţi a institutului s-a axat preponderent pe analizele din ultimul trimestru şi primul trimestru al anului 2011, publicaţia prezentând şi anumite informaţii în premieră. Ediţia cuprinde anumite boxe speciale, în care vor fi reflectate cele mai elocvente concluzii pentru a fi mai uşor captate de către cititori. O premieră constituie şi faptul că în numărul curent al buletinului analitic sunt incluse şi informaţii care vizează procesele şi tendinţele economice ce au loc în stânga Nistrului, or, această informaţie, dat fiind accesul mai restricţionat la date, este lipsă în ţară.

Ca tendinţe, directorul IEFS a remarcat că pe parcursul ultimului trimestru şi chiar a jumătăţii a doua a anului, exporturile continuă să crească şi devansează mult ritmurile importurilor, ceea ce bucură foarte mult. Totodată, investiţiile în capital fix au înregistrat o creştere de peste 30 la sută, susţine analistul economist, o creştere având şi investiţiile străine directe, însă stocul acestora este, deocamdată, foarte mic.

Chiar dacă experţii de la IEFS se arată optimişti, prognozând o creştere economică de până la 7 la sută până la finele acestui an, directorul Alexandru Stratan susţine că există factori care împiedică creşterea economică şi asta pentru că „cele mai mari constrângeri în calea creşterii economice sunt asociate, din păcate, cu corupţia, calitatea şi capacităţile instituţiilor statului, deficienţe ale actului juridic şi accesul limitat la resursele financiare”.

„Prin lansarea acestei publicaţii se urmăreşte un acces liber, transparent şi echidistant la informaţia economică pentru toţi factorii interesaţi, inclusiv persoanele de decizie, antreprenori, cei din sfera academică, universitară, studenţi, oameni de afaceri, or, noi nu facem anumite concluzii, doar trasăm nişte trenduri şi fiecare la rândul său va putea să-şi facă propriile opinii şi concluzii”, a subliniat Alexandru Stratan.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei a apreciat efortul specialiştilor economişti care se interesează de macroeconomie, de evoluţia economică, încearcă să analizeze şi să vină cu anumite aprecieri, propuneri vizavi de procesele economice care se desfăşoară în Republica Moldova. Viceprim-ministrul a apreciat şi elementele inovative ale acestei ediţii. „Avem nevoie de o atare publicaţie care să aibă o expertiză solidă, să face această sinteză şi să vină cu elemente novatorii. Avem nevoie de soluţii şi propuneri de politici alternative, nu doar de constatarea anumitor fapte şi situaţii”, a declarat Valeriu Lazăr. În context, ministrul Economiei a salutat acoperirea informaţională a evoluţiilor economice din regiunea transnistreană, or, susţine Domnia sa, „noi ne dorim să dispunem de date statistice veridice din această regiune pentru a avea un tablou economic pentru întreaga ţară, fiindcă anumite procese de integrare economică a ambelor maluri ale Nistrului au loc, totuşi”.

Apariţia celui de-al doilea număr al publicaţiei a fost salutată de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, remarcând opiniile ingenioase, dar şi aplicative pentru dezvoltarea economiei naţionale. „Consider că este un rezultat, o istorie de succes a acelor schimbări, reforme, pe care Academia de Ştiinţe a Moldovei, împreună cu Ministerul Economiei, Guvernul le efectuează în domeniul economiei. A devenit, într-adevăr, o axiomă pentru Republica Moldova crearea unei economiei bazate pe cunoaştere, aceasta devenind o paradigmă, un imperativ”, a menţionat preşedintele AŞM. În acest sens, Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică face paşi serioşi în schimbarea de concept, abordare, apariţia acestui număr al publicaţiei analitice fiind unul din rezultatele elocvente. În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM a informat, de asemenea, despre semnarea, la 11 octombrie curent, a Acordului de asociere a comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova la Programul Cadru European PC7, oferind publicului câteva din avantajele pe care le va avea comunitatea ştiinţifică autohtonă în urma aceste asocieri, Republica Moldova fiind prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a fost acceptată în spaţiul european de cercetare.

Matilda Dimovska, reprezentant permanent adjunct al ONU pentru Dezvoltare în Republica Moldova a menţionat asistenţa semnificativă nu doar financiară, dar şi conceptuală privind tendinţele în economia Republicii Moldova, prin intermediul proiectului Uniunii Europene, care s-au dovedit a fi un succes, cu impact semnificativ, generând un interes înalt. Reprezentantul ONU a remarcat că publicaţia respectivă s-a dovedit a fi un instrument de încredere, un instrument alternativ care oferă introspecţie asupra unei game largi de aspecte, o privire generală asupra economiei, dar şi o pronosticare a evenimentelor în ţară cu ambiţia de a reflecta dezvoltarea şi pe malul stâng al Nistrului.
 

Publicaţia a fost elaborată de către experţii Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică pe lângă Ministerul Economiei, cu suportul UE şi PNUD. Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică este un centru public, implicat în cercetările din domeniul economic, financiar, statistic şi social, precum şi în elaborarea bazei analitice a reformelor.

Publicaţia este disponibilă în limbile română şi engleză.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM