Varietate de titluri ştiinţifice la prima ediţie a Târgului Internaţional de Carte Ştiinţifică şi Didactică

2011-10-11
 

Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” a AŞM organizează, în perioada zilelor de 10-13 octombrie, prima ediţie a Târgului Internaţional de Carte Ştiinţifică şi Didactică.

La Târg participă mai multe edituri de prestigiu din ţară, precum:  „Ştiinţa”, „Civitas”, „Litera”, „Pontos”, Educational Centre University Press, fiind prezente şi bibliotecile universităţilor din Republica Moldova cu cele mai valoroase titluri de carte universitară. Surpriza salonului este participarea editurii Academiei Române, care a venit cu carte academică de înaltă ţinută ştiinţifică ce acoperă toate secţiunile Academiei Române. 

„Ne-am prezentat la Târg pentru că am vrut să ne bucurăm alături de oameni de cultură, mediul academic, universitar din Republica Moldova care au realizat această inedită idee. Odată cu organizarea primului Târg de Carte Ştiinţifică şi Didactică, am venit cu carte academică, dar şi cu alte lucrări deosebite”, a declarat dr. Ion Prică, reprezentantul editurii Academiei Române, menţionând în mod special „Gramatica Libii Române” în 2 volume, editată de Academia Română - o lucrare de o substanţă deosebită, o lucrare fără de care, în opinia editorului, nu se poate studia limba română. O altă lucrare de valoare expusă la Târg este „Dicţionarul Limbii Române”, ediţia de lux - un tezaur de limbă şi civilizaţie românească, similară oricărei enciclopedii a oricărui popor, care înglobează toată evoluţia limbii şi culturii, toată bogăţia de cuvinte şi care, potrivit aceleiaşi surse, nu trebuie să se lipsească nici o instituţie de cultură.

„Vrem să punem în valoare producţia ştiinţifică a celor care se ocupă de carte ştiinţifică - universităţi, biblioteci, edituri etc.”, a subliniat la inaugurarea Târgului dr. Aurelia Hanganu, directorul Bibliotecii Ştiinţifică Centrală a AŞM „Andrei Lupan”, justificând organizarea unei atare acţiuni prin faptul că, cartea ştiinţifică nu beneficiază de o promovare republicană, or, Biblioteca AŞM dispune de anumite facilităţi care poate realiza acest lucru. Gazda Târgului a exprimat cuvinte de apreciere producătorilor de carte care au răspuns invitaţiei de a pune la dispoziţia cititorului astăzi o varietate foarte mare de titluri ştiinţifice care reprezintă diferite domenii ale ştiinţei.

Vicepreşedintele AŞM, dr.hab. Mariana Şlapac a subliniat că inaugurarea unui atare Târg este un eveniment de extremă importanţă pentru întreaga comunitate ştiinţifică şi pentru cei din domeniul educaţiei, aici fiind prezentate cele mai importante cărţi din aceste domenii care au apărut pe parcursul ultimilor ani. Vicepreşedintele AŞM a salutat prezenţa editurii Academiei Române, care a adus un set de cărţi foarte valoros din punct de vedere ştiinţific, enciclopedic, exprimând speranţa că această colaborare în continuare cu colegii din România va fi în beneficiul tuturor.

Prezent la evenimentul inaugural, ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi a menţionat că realizarea obiectivelor educaţiei depinde de calitatea cărţilor ştiinţifice şi didactice. „Mă interesează foarte mult să văd cum arată cartea didactică la acest Târg şi care este cartea ştiinţifică, ca mai apoi, în funcţie de aspectul bibliografic pe care îl voi vedea aici să începem să dialogăm cu editorii în vederea procurării de carte sau stabilirii unor relaţii de lungă durată”, a specificat ministrul.

În prima zi a Târgului au fost lansate cărţile acad. Andrei Eşanu şi Valentina Eşanu „Moştenirea culturală a Cantemireştilor”, Chişinău, 2010; „Cultură şi politica în sud-estul Europei sec. XV-XX”, Chişinău, 2011” şi “Confruntarea sovieto-română pe frontul ideologic din RSS Moldovenească (1968-1979). Studiu şi documente”, de dr. Gheorghe Cojocaru.

Dr. Aurelia Hanganu, se mândreşte cu faptul că ideea Bibliotecii de a promova cartea ştiinţifică a prins. Potrivit Domniei sale, la finele Târgului, expozanţilor le vor fi acordate diverse premii, diplome – pentru cea mai reuşită executare poligrafică a unei cărţi ştiinţifice şi didactice, cea mai populară carte ştiinţifică şi didactică, care va fi stabilită printr-un sondaj. Un premiu special va fi acordat pentru cartea care promovează în cel mai reuşit chip realizările ştiinţei

Evenimentul este consacrat aniversării a 575-a de la prima atestare a oraşului Chişinăului şi celor 65 de ani de activitate a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM