La prestigiosa editură „Springer” din Germania în luna august 2011 a apărut cartea „Bazele nanoelectronicii supraconductoare”, coordonatorul şi redactorul ei fiind profesorul universitar, Anatolie Sidorenko, care are o experienţă de 35 ani de activitate ştiinţifică în domeniul supraconductivităţii.
În ultimul deceniu electronica supraconductibilă se dezvoltă vertijinos, iar numărul publicaţiilor ştiinţifice în aria dată creşte exponenţial, şi ca urmare este tot mai complicat pentru studenţi, doctoranzi şi ingineri să se orienteze în fluxul enorm de informaţie din acest domeniu de perspectivă. În prezent în literatura de specialitate există mai multe manuale bune în domeniul supraconductibilităţii, însă în ele nu sunt reflectate unele fenomene noi, identificate în ultimii ani, spre exemplu – stările neomogene suraconductoare de tipul Larkin-Ovcinnikov-Fulde-Ferrell, supraconductibilitatea tripletă, fluctuaţiile cuantice supraconductoare, electronica de spin (spintronica) supraconductoare. Aceste fenomene stau la baza unor dispozitive supraconductoare noi – bolomere supraconductoare de sensibilitate înaltă, valve de spin, detectori cuantici în diapazonul radiaţiilor terahertz, π-logica cuantică. Înţelegerea şi interpretarea corectă a fenomenelor menţionate pentru un student sau doctorand cu studii generale în fizică este destul de dificilă utilizând sursele primare din publicaţii originale. Astfel pentru a acoperi această deficienţă de informaţie a fost concepută şi editată cartea vizată, care poate fi considerată ca o îmbinare sinergetică a unei monografii şi a unui manual de studii avansate.
În prefaţa cărţii, scrisă de cunoscutul fizician din Germania profesorul Rudolf Gross (directorul Institutului Walter Meissner din Munchen) este remarcată valoarea deosebită a acestei cărţi – ea completează decalajul între cursul universitar de supraconductivitate şi masivul enorm de informaţie, dispersat în mulţimea de publicaţii ştiinţifice dîn diferite reviste de profil. Pentru a înţelege esenţa unei probleme noi apărute în supraconductivitate unui inginer sau cercetător incepător este necesar un timp îndelungat la studiul literaturii de profil. În cartea „Bazele nanoelectronicii supraconductoare” este prezentată în mod accesibil sinteza informaţiei despre realizările performante de ultima oră în spintronica supraconductoare. În acest context cartea va fi deosebit de utilă cercetătorilor şi inginerilor la însuşirea subiectelor noi în nanoelectronica supraconductoare.
Academician Valeriu Canţer.
|