Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, împreună cu prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui, academician coordonator, au efectuat o vizită de lucru la 4 institute din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii. Scopul vizitei a fost de a evalua rezultate ştiinţifice, preconizate pentru anul 2011, baza tehnico-materiala, mersul realizării proiectelor de studiu şi pregătirii comunităţii ştiinţifice pentru aderarea la programele ştiinţifice europene.
În cadrul vizitei la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie (IMB) al AŞM a fost pusă în discuţie, cu directorul acad. Valeriu Rudic şi alţi conducători ai instituţiei, tematica ştiinţifică care se realizează în prezent, atât în plan fundamental, cât şi aplicativ, fiind trasate anumite sarcini mai apropiate, care ar reflecta succesele pe care le are institutul pe parcursul ultimilor ani, dar şi în perspectivă.
În acest sens, preşedintele AŞM a sugerat ideea formării unui Cluster educaţie-cercetare-inovare-comercializare, care ar include IMB, Uzina Boichimică, care colaborează cu Institutul, Universitatea AŞM, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi unele companii care comercializează substanţele obţinute de acest institut. O altă propunere sugerată de către preşedintele AŞM a fost de a folosi Colecţia Microbiologică pentru asigurarea întreprinderilor alimentare cu culturi microbiene.
Ulterior, au fost vizitate două unităţi de cercetare – Colecţia Naţională de microrganisme nepatogene şi Laboratorul Ficobiotehnologie, în care se efectuează cercetări cu microalge şi cianobacterii, acesta fiind prezentat ca un laborator cu foarte bune realizări, atât în plan fundamental, cât şi aplicativ.
Directorul IMB a menţionat că institutul vine cu mai multe rezultate anul acesta, unul dintre acestea fiind derivatul preparatului Bior care va fi utilizat la tratarea mai multor maladii.
La Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie s-a discutat oportunitatea creării Centrului Sanocreatologic, în scopul ameliorării sănătăţii publice prin crearea şi menţinerea dirijată a sănătăţii. În acest sens, preşedintele AŞM a sugerat folosirea teoriei nou create în cadrul institutului.
Directorul Institutului de Fiziologie şi Sanocreatologie, dr. Valentina Ciochină a venit cu mai multe realizări, una dintre care constă în elaborarea unui concept privind definiţia sănătăţii psihice şi nivelurilor de sănătate psihică.
De asemenea, s-a subliniat faptul că la şedinţa plenară a Congresului Internaţional al Fiziologilor, care va avea loc la Yalta, în luna octombrie, vor fi prezentate, pentru prima dată, de către acad. Teodor Furdui, dovezi concludente privind recunoaşterea sanocreatologiei ca ştiinţă de sine stătătoare.
În cadrul vizitei la Institutul de Zoologie, preşedintele AŞM a remarcat numărul impunător de proiecte în curs de derulare, inclusiv cele internaţionale, în cadrul cărora sunt efectuate investigaţii de importanţă majoră pentru dezvoltarea ştiinţei zoologice şi aplicarea rezultatelor obţinute în practică.
Au fost discutate, de asemenea, şi unele propuneri de modificare a organigramei institutului, de creare a unor centre interdepartamentale şi întreprinderi publice private, care vor permite eficientizarea transferului tehnologic şi obţinerea finanţării suplimentare.
Totodată, preşedintele AŞM a înaintat propuneri şi măsuri concrete de optimizare a amplasării instituţiilor în Blocul Biologic al AŞM şi de conlucrare a acestora în vederea eficientizării gestionării blocului.
Directorul Institutului de Zoologie, acad. Ion Toderaş a prezentat unele rezultate ştiinţifice sub aspect teoretic şi practic, preconizate pentru anul 2011. Printre cele de importanţă semnificativă au fost remarcate - noua abordare a teoriei creşterii animalelor, care va fi expusă de acad. Ion Toderaş în cadrul şedinţei plenare a Conferinţei Internaţionale a Zoologilor „Probleme actuale ale protecţiei şi valorificării durabile a diversităţii lumii animale”, consacrată jubileului de 50 de ani ai Institutului de Zoologie (13-14 octombrie 2011) şi preparate noi pentru obţinerea produselor apicole ecologice, obţinute în comun cu Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM.
La Institutul de Ecologie şi Geografie au avut loc discuţii principiale cu colectivul acestuia, ce vizează implicarea institutului în soluţionarea problemelor municipiului, a ţării privind calitatea mediului, calitatea apei, elaborarea cadrului legislativ în comun cu Ministerul Mediului, participarea la concursuri şi atragerea fondurilor naţionale şi internaţionale pentru rezolvarea problemelor de mediu.
Dintre rezultatele institutului au fost menţionate, cu titlu de pionerat, editarea cărţii acad. Andrei Ursu „Solurile Moldovei”, din seria „Academica” şi elaborarea noii Hărţi a Solurilor Republicii Moldova. De asemenea, a fost subliniată necesitatea transparenţei concursului la funcţia de director al institutului.
În concluzie, preşedintele AŞM a subliniat că situaţia în institutele vizitate este deocamdată stabilă, dar lipsa susţinerii adecvate din partea Guvernului a finanţării institutelor, poate avea impact negativ asupra calităţii cercetărilor, determinat de lipsa posibilităţilor de a procura echipament performant, aparate, utilaj etc.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |