La 5 septembrie curent, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” a găzduit seminarul de informare, cu privire la noile apeluri lansate de Programul Cadru 7, cu participarea dr. Martin Penny, responsabil pentru relaţiile cu ţările din Europa de Est şi Asia Centrală în cadrul Directoratului General Cercetare şi Inovare al Comisiei Europene.
La evenimentul organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei în parteneriat cu Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact a PC7 în Republica Moldova au participat cercetători din cadrul organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, reprezentanţi ai sectorului de afaceri şi societăţii civile.
În cuvântul de deschidere, acad. Gheorghe Duca, preşedinte al AŞM a salutat ideea de organizare a unor astfel de seminare, menţionând că succesul unor relaţii de lungă durată şi eficiente cu Comunitatea Europeană, depinde în mare măsură de ingeniozitatea, entuziasmul şi perseverenţa cercetătorilor noştri din R. Moldova. „În cazul în care comunitatea ştiinţifică va fi activă, va depune mai mult efort şi va participa la toate programele lansate de PC7, atunci şi ţara noastră se va dezvolta mai rapid, iar nivelul cercetărilor va creşte”, a adăugat preşedintele AŞM.
Un interes deosebit pentru participanţi a constituit audierea raportului „PC7 2012, Work Programme opportunities for Moldova researchers and research organisations (PC7 2012, oportunităţi de lucru în programe pentru cercetătorii din Moldova şi instituţiile de cercetare)”, prezentat de dr. Martin Penny, în cadrul căruia au fost descrise şi prezentate noile apeluri anunţate în cadrul programului, sugestii ce ţin de elaborarea propunerilor de proiecte, precum şi noile oportunităţi ce apar drept urmare a asocierii la PC7.
Notăm că la 19 iulie 2011 curent, Comisia Europeană a lansat apelul anual pentru propuneri de proiecte în cadrul celui de-al Şaptelea Program Cadru pentru Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Activităţi Demonstrative (PC7), cu un buget în premieră de aproape 7 miliarde de euro.
În prezent Republica Moldova finalizează procesul de pregătire a asocierii la PC7, statut care îi va oferi, începând cu 1 ianuarie 2012, drepturi similare statelor membre ale UE.
Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM |