În perioada 25-27 august, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu International Sunflower Association (ISA, France) organizează International Symposium on Broomrape (Orobanche cumana) in Sunflower.
Deschiderea forului va avea loc la 26 august 2011, ora 9.30, în Sala Azurie a AŞM (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1).
În cea de-a doua zi, reuniunea îşi va continua lucrările în incinta Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei (str. Academiei 3/2).
Potrivit organizatorilor, până în prezent şi-au confirmat participarea la reuniune 45 dintre cei mai recunoscuţi savanţi în domeniu din 13 ţări (Argentina, Bulgaria, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Ghana, Israel, Republica Moldova, România, Serbia, Turcia, Ucraina, Ungaria), care reprezintă 6 universităţi şi 10 institute de cercetare din lume. La eveniment vor participa, de asemenea, reprezentanţi ai companiilor private, producătoare de seminţe de floarea-soarelui, fermieri, etc.
În cadrul evenimentului, participanţii vor susţine lucrări şi vor prezenta proiecte recente sau aflate în derulare, coordonate de specialişti recunoscuţi din universităţi şi institute din mai multe ţări. Prezentările vor fi urmate de discuţii.
Simpozionul are drept obiectiv schimbul de idei între cercetători privind studiul ameliorării rezistenţei genetice a florii soarelui la Orobanche cumana Wallr, particularităţi biochimice, fiziologice şi moleculare ale interacţiunii gază-parazit, diversitatea raselor şi răspândirea acestora în Europa şi în întreaga lume, metode agrochimice de combaterea a fitoparazitului etc.
Floarea-soarelui reprezintă una dintre principalele culturi oleaginoase cultivate în Republica Moldova, cu un spectru larg de utilizare în sectorul alimentar şi industrial, contribuind astfel la soluţionarea mai multor probleme de valoare economică. În contextul acţiunii frecvente a factorilor de mediu nefavorabili corelată cu agresivitatrea înaltă a fitopatogenilor, recolta culturilor agricole, inclusiv a florii-soarelui, este compromisă cantitativ şi calitativ.
Unul dintre factorii limitativi ai producţiei de floarea-soarelui este planta-parazit lupoaia (Orobanche cumana Wallr.). Acţiunea acestui agent patogen s-a extins în special în zonele centrale şi de sud-est ale Republicii Moldova, precum şi în regiunea Mediteraneană şi Europa de Est. Atacul florii-soarelui de către lupoaie este adesea devastator, iar pagubele condiţionate de acţiunea acestui patogen conduc la scăderi semnificative (50-90%) a producţiei şi calităţii uleiului.
La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii mass-media.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |