La 19 iulie curent, a fost dezvelită compoziţia comemorativă „Academician Ilie Untilă”, instalată pe faţada imobilului din strada M. Kogălniceanu, 80, din Chişinău, unde a avut domiciliul marele savant, „cavaler al gliei strămoşeşti”, care şi-a consacrat întreaga viaţă ştiinţelor agricole, domeniului agriculturii.
Acţiunea de inaugurare a compoziţiei comemorative a uneia dintre cele mai emblematice figuri ale ştiinţelor agricole, a reunit membri ai academiei, politicieni, scriitori, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, rude.
„Suntem prezenţi la un eveniment foarte important pentru comunitatea ştiinţifică, dar şi pentru viaţa republicii noastre, în general. Avem o datorie faţă de acest Om, această personalitate, care este academicianul Ilie Untilă – adevărat fecior al pământului, savant cu renume, preocupat de genetica aplicativă, ameliorarea culturilor cerealiere spicoase”, a declarat le ceremonia de dezvelire a compoziţiei comemorative preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. În discursul său, preşedintele AŞM a trecut în revistă unele din cele mai importante trepte, pe care le-a urcat în cariera sa regretatul savant-academician, specificând marea sa contribuţie la dezvoltare ştiinţei, calitatea de „ţăran înţelept, cumpătat şi de mare patriot”. În spiritul respectului faţă de înaintaşi, acad. Gheorghe Duca, care a fost şi un bun prieten al regretatului savant, a menţionat meritul deosebit al nepotului academicianului, dr.Veaceslav Untilă, pentru acest gest de înaltă demnitate şi atitudine.
Despre personalitatea celui comemorat a vorbit E.S. Mircea Snegur, Preşedinte al Republicii Moldova (1990-1996), care l-a cunoscut pe Ilie Untilă la Facultatea de agronomie, având ulterior o prolifică colaborare ştiinţifică şi de producţie. Mircea Snegur a subliniat calităţile aparte ale academicianului, forţă de muncă impresionantă şi insistenţa regretatului coleg în promovarea realizărilor savanţilor, mulţumind celor care au iniţiat şi au realizat acest proiect.
„E de datoria mea să-mi exprim sincera apreciere pentru organizatorii acestui eveniment, care este unul de recunoştinţă pentru cel care a fost academicianul Ilie Untilă, care a activat într-un domeniu atât de important pentru ţară”, a ţinut să menţioneze acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM. Domnia sa a subliniat meritul savantului la dezvoltarea ştiinţei, ameliorarea şi obţinea noilor soiuri de cereale, dar şi contribuţia sa valoroasă în calitate de om politic, această personalitate fiind un exemplu elocvent pentru toţi cei care doresc să dezvolte ştiinţa şi agricultura ţării noastre.
Rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, m.c. Gheorghe Cimpoieş, şi-l aminteşte pe academicianul Ilie Untilă ca pe un om de mare omenie, savant iscusit, talentat organizator al ştiinţei, al producerii agricole, dar şi politician cu verticalitate, adevărat patriot al acestui neam, pe care şi azi îl aşteaptă să vină, să-i întâmpine cu tradiţionalul „oameni buni…”, cu grijile pe care le purta faţă de agricultura şi agricultorii Moldovei.
Într-un context al universului mai liric al Omului Ilie Untilă, avea să vorbească, în stilul care-l caracterizează, acad. Mihai Cimpoi, cu care au fost colegi în Legislativ. „A fost un om al pământului şi un poet foarte interesant, neprofesionist, dar care avea imaginaţie, umor, scria o poezie narativă. A fost un om luminos şi lumina lui va rămâne în sufletele noastre”.
Însuşirile şi calităţile „ocrotitorului ţărănimii”, Ilie Untilă, au fost susţinute prin frumoasa apreciere a acad. Vasile Micu, poet, într-un fel şi Domnia sa, care a relevat, că pe lângă o extremă sinceritate, pe care o manifesta, Ilie Untilă a fost şi un formator de opinie. Spunea ce gândea şi opta pentru ca pământul să fie retrocedat ţăranilor, pentru o agricultură modernă, trăind toată viaţa cu durerile acestui pământ.
Şirul calificativelor elogioase a continuat cu aprecierile dr.hab. prof. Boris Boincean, care a subliniat că „Untilă în ameliorarea grâului a fost ca Esenin în poezie”, cu specificaţia că şi în Bălţi a fost instalată o placă memorială a renumitului savant.
Un gând profund, raportat deopotrivă la glie şi istorie a avut pentru cei prezenţi preşedintele de onoare al AŞM, acad. Andrei Andrieş care a remarcat că „nu poţi să scrii istoria fără să scrii istoria agriculturii, dar dacă scrii istoria agriculturii nu poţi să nu scrii despre acad. Ilie Untilă. Consider că dumnealui a intrat în istoria baştinei lui de aici”.
Fiica acad. Ilie Untilă, Ana, se consideră norocoasă că destinul i-a dăruit un asemenea tată, care a învăţat-o să trăiască fără frică. Iar în timp ce pentru majoritatea Ilie Untilă a fost o personalitate puternică, lider, om politic, savant, pentru Eugen, nepotul, a fost şi va rămâne un om bun, cinstit, categoric. Pentru el va rămâne un spirit de neclintit, dornic să lupte, alături de care a simţit căldură.
Dr. Veaceslav Untilă este mândru de faptul că Ilie Untilă, „academicianul optimist”, a muncit întreaga sa viaţă pentru oameni, întotdeauna a visat la bine şi a susţinut neamul nostru, amintind fraza lui celebră „Ce faci, om bun?”. Veaceslav Untilă a menţionat şi rara calitate a academicianului de a se bucura de succesul celor din jur. Domnia sa a mulţumit tuturor care au pus umărul la realizarea acestei lucrări, autorului acesteia – Valentin Vârtosu şi, nu în ultimul rând, acad. Gheorghe Duca pentru receptivitate.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|