Pe 30 iunie 2011, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, a examinat chestiunea cu privire la pregătirea Conferinţei ştiinţifice internaţionale „Basarabia 1812. Problema naţională, implicaţii internaţionale”.
O informaţie privind obiectivele pe care şi le propun organizatorii în realizarea acestui proiect - Institutul de Istorie Stat şi Drept şi Asociaţia Istoricilor din Moldova a prezentat dr. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului Istorie, Stat şi Drept al AŞM.
Directorul a ţinut să menţioneze în prezentarea sa că anul viitor vom consemna 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus (1812). În acest context a fost lansată propunerea privind organizarea unei conferinţe ştiinţifice internaţionale, în luna mai 2012, sub egida ambelor academii – Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Academiei Române. În acest sens, au demarat deja o serie de discuţii cu colegii de la instituţiile de profil din Bucureşti, Iaşi şi din cadrul Academiei Române, dar şi colegii din Rusia de la o serie de instituţii academice.
Organizatorii evenimentului sunt în faza definitivării listei invitaţilor, o listă care să cuprindă nume de referinţă a istoriografiei din Republica Moldova, Rusia, România, Ucraina, Europa, SUA etc.
Raportorul a specificat că, Conferinţa ştiinţifică internaţională îşi va ţine lucrările două zile: deschiderea manifestării şi prima zi de dezbatere să aibă loc la Chişinău, în incinta AŞM, a doua zi - la Iaşi, întrunirea fiind organizată de Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române.
Şi pentru că este vorba de 200 de ani de istorie, participanţii vor avea teren amplu pentru dezbateri ştiinţifice, astfel încât problemele majore care vor fi propuse pe agenda evenimentului spre dezbatere vor viza geneza problemei Basarabiei pe plan naţional, internaţional, anul 1918 şi interpretările acestui eveniment în istoriografia universală, anul 1940 - consecinţele raptului de la 28 iunie 1940, destinele Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, Declaraţia de Independenţă, Republica Moldova în contextul integrării şi aspiraţiilor noastre europene de astăzi.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |