Ieri, 28 iunie, s-au împlinit 71 de ani de la cea de a doua notă ultimativă adresată de URSS, prin care România a fost silită să cedeze Basarabia şi nordul Bucovinei. Cu acest prilej, Institutul de Istorie, Stat şi Drept, au organizat în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, masa rotundă cu genericul „Semnificațiile istorice ale actului din 28 iunie 1940”.
La manifestare au participat istorici, cercetători ştiinţifici de la instituţiile academice de profil, care au scos în evidenţă adevăruri mai puţin cunoscute ale raptului din iunie 1940, consecinţele şi urmările lui.
„Astăzi e o zi destul de importantă pentru Republica Moldova, o zi cu conotaţii negre în istoria noastră contemporană. Data de 28 iunie 1940, are la bază o profundă implicaţie istorică, iar aceste implicaţii istorice ar putea fi datate cu anul 1812, atunci pentru prima dată, acest teritoriu dintre Prut şi Nistru a fost anexat de Imperiul Rus”, a declarat Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept, în deschiderea mesei rotunde.
Referitor la interpretarea evenimentelor din 26-28 iunie 1940, conf. univ. Anatol Ţăranu, dr. în istorie, a menţionat că notele ultimative ale guvernului sovietic din 26-28 iunie, conţin o serie de momente, care intră în flagrantă contradicţie cu normele dreptului internaţional şi nu reflectă situaţia reală.
În acelaşi context, dr. hab. Nicolae Enciu, dr. în istorie, a adăugat că este înafara oricăror dubii, că între marile puncte critice ale istoriei noastre naţionale contemporane, evenimentele din 26-28 iunie 1940, precum şi deciziile politice în legătură cu notele ultimative sovietice şi hotărârea de evacuare a Basarabiei şi Bucovinei de Nord, rămân ca o singularitate ce au marcat întreaga istorie a spaţiului dintre Prut şi Nistru.
De asemenea, dr. hab. Anatol Petrencu, Mariana Bagrin, dr. în istorie, Elena Negru, dr. în istorie şi Octavian Ţâcu, dr. în istorie, şi-au prezentat, rând pe rând, comunicările şi impresiile referitor la semnificaţiile istorice ale actului din 26-28 iunie 1940 şi la drama pe care a trăit-o populaţia din Basarabia şi Nordul Bucovinei.
Amintim că la 28 iunie 2010, la iniţiativa conducerii AŞM a fost creată o comisie de savanţi, istorici, jurişti, membri ai AŞM - condusă de academicianul Andrei Eşanu, care au elaborat o poziţie consolidată, argumentată din punct de vedere ştiinţific, istoric şi juridic privind evenimentele dramatice din 28 iunie 1940.
Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM |