Reprezentanţii neuroştiinţelor din Chişinău şi Iaşi s-au reunit la cea de-a XII-a ediţie a Simpozionului Neurologilor şi Neurochirurgilor

2011-06-13
 

Timp de două zile, 9-10 iunie 2011, la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a desfăşurat lucrările Simpozionul Neurologilor şi Neurochirurgilor Chişinău-Iaşi, ajuns la cea de-a XII-a ediţie.

Evenimentul a reunit specialişti de la institute de cercetare, universităţi, instituţii medicale, medici practicieni din domeniu din Chişinău şi Iaşi.

Manifestarea a fost organizată sub auspiciile Ministerului Sănătăţii al Republica Moldova, Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie din Republica Moldova, Societăţii Neurologilor din Republica Moldova, Asociaţiei Neurochirurgilor din Republica Moldova.

Acad. Diomid Gherman, unul dintre iniţiatorii primei ediţii a Simpozionului Neurologilor şi Neurochirurgilor, aflat şi pe post de moderator în cadrul deschiderii oficiale a forului, şi-a exprimat speranţa că problemele actuale din domeniul neurologiei şi neurochirurgiei, abordate în cadrul întrunirii va marca un aport considerabil la nivelul deservirii neurologice şi neurochirurgicale a populaţiei şi la activizarea problemelor ştiinţifice. Şi pentru că garda iniţiatoare treptat, treptat se deapănă, susţine academicianul, urmaşii ar trebui să continue frumoasă tradiţie de a organiza acest Simpozion. „Dacă istoria ne-a despărţit printr-un râu, noi nu avem dreptul să fim despărţiţi nici ştiinţific, nici cultural, nici moral”, a remarcat acad. Diomid German.

La forul iluştrilor specialişti din domeniul neurologiei şi neurochirurgiei a participat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. În luarea sa de cuvânt, ministrul a ţinut să-i menţioneze pe cei care au stat la originea organizării acestei fructuoase colaborări în anul 1990, din domeniul neuroştiinţelor, care, prin conţinut, informează medicii practicieni cu ultimele realizări şi inovaţii ale ştiinţei şi practicii neurologice – acad. Diomid Gherman şi regretatul, prof. univ.Gheorghe Pendefunda, ex-şef al Clinicii de Neurologie din Iaşi.

Andrei Usatâi a subliniat evoluţia pozitivă, pe parcursul a 21 de ani a Simpozionului, impactul acestuia în determinarea priorităţilor în domeniu, necesitatea creării unui Sistem integrat între neurologie, neurochirurgie şi reabilitare, ce ar permite ca pacientul să obţină maximă eficienţă în organizarea tratamentului. „Este foarte important ca ştiinţa să ajungă la practicieni la timp şi cu o maximă eficienţă”, a specificat ministrul Sănătăţii.

În numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, un mesaj de salut participanţilor a adresat acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM, care a exprimat cuvinte de apreciere savanţilor din Republica Moldova şi România pentru efortul acestora de a studia, examina şi soluţiona cele mai actuale probleme din domeniul neurologiei şi neurochirurgiei, efort care este atât în avantajul ştiinţei, cât şi dezvoltării relaţiilor de prietenie şi colaborare.

Succese în realizarea programului Simpozionului a dorit şi prof, univ., Popescu Cristian Dinu, şef Catedră Neurologie, Universitatea „Grigore Popa” din Iaşi. Specialistul ieşean a subliniat o serie de probleme extrem de importante, dezbătute în cadrul forului, frecvenţa cu care se întâlnesc la populaţie şi, evident, atitudinile din ce în ce mai specializate privind terapia sau intervenţia neurochirurgicală. Rezultatele în urma discuţiilor, în grupul specializat de lucru, vor constitui obiectivul utilizării în mod frecvent în viaţa practică a unei sau altei maniere de tratament, în funcţie de boala respectivă.

M.c. Stanislav Groppa a adus mesajul comunităţii ştiinţifice medicale, a Secţiei Ştiinţe medicale a AŞM, relevând că pentru reprezentanţii neuroştiinţelor, Simpozionul Neurologilor şi Neurochirurgilor este o sărbătoare profesională, cu posibilităţi de a face schimb de experienţă, analize şi de a trasa unele direcţii noi de cercetare, de implementare în practică.

În numele rectoratului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, un mesaj de salut a adresat dr.hab., prof. Mihai Gavriliuc, dorind ca cele două zile de muncă să fie de mare utilitate în munca pe care o realizează zi de zi neurologii şi neurochirurgii atât din Chişinău, cât şi din Iaşi, în ajutorarea pacientului suferind, citându-l, în acest sens, pe un discipol al acad. Diomid Gherman, care spunea ca „Prutul nu ne desparte, ci ne uneşte”.

Lucrările în plen au fost moderate de savanţi cu renume, cercetători din Chişinău şi Iaşi.

Participanţii la Simpozion au remarcat multitudinea temelor de larg interes şi variantelor de prezentare incluse în program, fapt ce reflectă linia ascendentă pe care se află cercetarea ştiinţifică medicală. Toate acestea conduc la raţionamentul, conform căruia ştiinţele medicale sunt din ce în ce mai aproape de ghidurile europene, că se fac eforturi comune, astfel încât neuroştiinţele să atingă un nivel calitativ deosebit, pentru a fi cât mai aproape de vârful specialităţii, de randamentul maxim, de folosirea judicioasă a diverselor teme, medicamente sau proceduri care sunt aplicate.

Simpozionul Neurologilor şi Neurochirurgilor are loc o dată la doi ani. Următoarea ediţie a Simpozionului va avea loc la Iaşi.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM