Şapte decenii de la primul val al deportărilor în masă din Republica Moldova

2011-06-13

Acum 70 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în Moldova a avut loc primul val de deportări. Cu acest prilej, la data de 10 iunie curent, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a găzduit Conferinţa Naţională „70 de ani de la primul val al deportărilor în masă".
Scopul conferinţei a fost comemorarea tuturor persoanelor ce au avut de suferit în urma deportărilor în masă, precum şi aducerea la cunoştinţă poporului tânăr despre crimele odioase din noaptea de 12 spre 13 iunie.

Cu un cuvânt de salut cutremurător, a participat Mariana Şlapac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care s-a arătat indignată de faptul că nici astăzi, nimeni nu vorbeşte cu glas tare despre evenimentele ce s-au produs în acea noapte tragică şi despre consecinţele nefaste care au făcut ca multe familii să-şi piardă identitatea. ,,Şi astăzi cunosc persoane deportate, care se tem sa spună copiilor ce s-a petrecut cu 70 de ani în urmă, în noaptea dramatică din 12 spre 13 iunie 1941. Şi astăzi, pe mulţi din noi, frica ne domină", a declarat vicepreşedintele AŞM.

Pentru Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, această zi este cea mai sângeroasă din viaţa poporului basarabean, deoarece toată familia ei a fost deportată în acea noapte. Astfel, Valentina Sturza a venit cu un îndemn: ,,Noi, deportaţii trebuie sa aducem la cunoştinţa la întreaga Basarabie ce s-a întâmplat în acea noapte tragică, despre calvarul care s-a produs în acea perioadă a regimului totalitar".

La eveniment a fost prezent şi Ioan Cosoi, Vicarul Administrativ al Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor, care a venit cu un mesaj din partea Înalt Prea Sfinţitului Petru Păduraru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor. ,,Ceea ce s-a întâmplat cu 70 de ani în urmă, a fost o tragedie pentru toată Basarabia. Mitropolia Basarabiei a fost mereu alături de suferinţele acelor suflete deportate, care şi-au găsit sfârşitul tragic în pământul străin", a conchis Ioan Cosoi.

Conferinţa a continuat cu o suită de comunicări în plen, ce au cuprins materiale despre: deportările din 13 iunie 1941 şi consecinţele lor, reabilitarea şi integrarea în drepturi a victimelor represiunilor, consecinţele deportărilor asupra religiei în timpul dictaturii comuniste, etc.

În cadrul evenimentului, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la primul val al deportărilor în masă, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, a fost vernisată o expoziţie de documente care au fost scoase pentru prima dată din depozitele Arhivei Naţionale.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM