Au fost desemnaţi laureaţii concursului "Cel mai bun elev inovator" şi a fost creată harta Moldovei din monede, propusă spre înregistrare în Cartea Recordurilor

2011-05-23

"Inovaţia este cheia spre un viitor mai bun, mai prosper", au declarat câţiva participanţi ai concursului naţional "Cel mai bun elev inovator", organizat la data de 21 mai curent, de Academia de Ştiinţe a Moldovei în colaborare cu Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Educaţiei, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova.

În deschiderea oficială a concursului, acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a adresat publicului un mesaj de salut, în care a subliniat importanţa desfăşurării unui astfel de concurs pentru tinerii inovatori din Republica Moldova. "Cu toate că suntem o ţară mică, noi ne bucurăm de cei mai deştepţi, cei mai ingenioşi şi cei mai talentaţi copii", a adăugat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Concursul este organizat cu scopul de a susţine şi a stimula ideile inventive, ingenioase şi creative şi originale ale micilor inventatori din RM.

În timp ce juriul şi publicul admirau inovaţiile prezentate cu mândrie de către tinerii inovatori, 50 de studenţi ai Universităţii Academiei de Ştiinţe şi cei 50 de elevi ai liceului Academiei de Ştiinţe, sub ochii aprigi ai organizatorilor, au elaborat, harta teritorial administrativă a Republicii Moldova formată din monede, pe o suprafaţă de 64 m.p. şi încadrată într-o potcoavă gigantică formată din 3200 potcoave mici, pe care au propus-o spre înregistrare în Cartea Recordurilor Guinness.

Pentru realizarea acestui record, d-nul Petru Costin a oferit o colecţie de 190.000 de monede (aproximativ 450 kg de monede) şi 3200 potcoave şi a asigurat publicul că harta va fi prezentată la toate expoziţiile din ţară şi peste hotarele RM.

Acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a afirmat că până în prezent nu există un record similar şi deci, Republica Moldova are toate şansele să intre în Cartea Recordurilor.

Nu au ratat ocazia de a convinge juriul, nici tinerii inovatori, care prin intermediul prezentării lucrărilor au încercat să demonstreze că ei sunt cei mai buni şi merită să câştige locuri de top la concursul naţional "Cel mai bun elev inovator", ediţia IV-a.

Pentru a descoperi noi talente şi a vedea ingeniozitatea tinerilor din R. Moldova, la eveniment a fost prezent şi Vladimir Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, care a menţionat că a rămas profund impresionat atât de inovaţiile tinerilor talentaţi, cât şi de harta din monede, care este îmbrăţişată de cele 3200 de potcoave. „Tot ce se petrece astăzi aici, este rezultatul muncii copiilor. Sunt nişte obiecte de artă foarte importante, care merită atenţia publicului şi reprezintă o carte de vizită a ţării noastre peste hotare. Sper ca harta Moldovei, îmbrăţişată de potcoavă, să poarte noroc Republicii Moldova şi pe viitor”, a accentuat Vladimir Filat, în discursul său.

Înmânarea premiilor câştigătorilor concursului naţional "Cel mai bun elev inovator" s-a lăsat puţin aşteptată, astfel punându-i pe jar pe tinerii inventatori.

După ore în şir de consultări, juriul a decis cine sunt fericiţii câştigători ai premiilor de top. Astfel, locul III – apreciat cu cupă, diplomă şi premiu bănesc în valoare de 1000 lei, i-a revenit următorilor elevi: Nedealcov Victor, clasa XII-a, Liceul Teoretic „Dumitru Caracioban” din Comrat, Cibotari Gheorghe, clasa XI-a, Liceul Teoretic „Universul” din Scoreni şi Balan Dumitru, clasa XI-a, Liceul Teoretic „B.P. Haşdeu”. De locul II– apreciat cu cupă, diplomă şi premiu bănesc în valoare de 2000 lei, s-au bucurat următorii elevi: Melenciuc Cristian şi colegul său Andrieş Vasile, clasa X-a, Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Creţu Veaceslav, clasa XI-a, Liceul Teoretic Zîmbreni. Iar locul I– apreciat cu cupă, diplomă şi premiu bănesc în valoare de 3000 lei i-a revenit elevilor clasei a XI-a, Mazăre Valeriu şi Caliman Alexandru, Liceul Teoretic „Ştefan-Vodă” din oraşul Ştefan-Vodă, pentru lucrarea „Fumeco 2 (soluţie pentru fumătorii pasivi)”.

Juriul impresionat de toate lucrările tinerilor inovatori, a mai acordat opt premii speciale în valoare de 500 lei pentru o serie de lucrări interesante şi multe alte premii, cum ar fi: premiu pentru cea mai haioasă lucrare, premiu pentru cel mai tânăr inovator, premiul Institutului de Zoologie a AŞM, premiul Institutului de Chimie a AŞM, premiul Institutului de Energetică a AŞM, premiul Ministerului Agriculturii, premiul Societăţii Fizicienilor din Republica Moldova şi multe alte premii de la ministerele din R. Moldova şi Instituţiile ramurale ale AŞM.

Tinerii inovatori au rămas foarte mulţumiţi de concurs şi au promis că la anul vor participa din nou, cu alte idei ingenioase. Iar, câştigătorii locului I, Căliman Alexandru şi Mazăre Valeriu au mulţumit din suflet juriului şi au afirmat că ,, Doi ani la rând am participat la acest concurs, însă nu am câştigat nimic. Anul acesta ne-am ambiţionat şi am lucrat foarte mult, cu speranţa că vom ocupa măcar un loc de top. Şi uite că am avut norocul să obţinem locul I”. Fericiţi că au câştigat premiul mare, tinerii au dezvăluit chiar şi secretul care i-a făcut să câştige ,,Secretul e simplu, nu trebuie doar să-ţi pui un scop, dar trebuie ca să lucrezi în fiecare zi la realizarea lui. Munca mereu se premiază, iar dacă doreşti să obţii rezultate frumoase, trebuie zi de zi să munceşti”.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM