Recent, în cadrul şedinţei Biroului Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, al AŞM, a fost audiat raportul Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu privire la programul de activitate al Institutului, în perioada 2011-2013.
Printre sarcinile instituţiei în cauză pe perioada vizată au fost menţionate:
- Crearea bazelor de date a complexului energetic ( evaluarea securităţii energetice, baza de date – reţele electrice);
- Asimilarea softurilor pentru prognoza dezvoltării complexului energetic al RM şi transmiterea rezultatelor ME;
- Elaborarea soluţiilor de dezvoltarea a legăturilor inter-sistemice cu ţările vecine;
- Acţiuni de promovare a energiei curate (Bio-masă - proiectul UNDP);
- Promovarea măsurilor de eficienţă energetică în AŞM.
Pe durata discuţiilor, a fost calificată ca fiind nesatisfăcătoare performanţa institutului în domeniul său de activitate. Printre factorii care au dus la aceasta situaţie a fost, finanţarea insignifiantă. În medie, pentru un cercetător sunt alocate mijloace financiare în mărime de 3000 lei lunar, inclusiv salarizarea. Este evident că în condiţiile unei finanţări limitate, este imposibilă soluţionarea în ansamblu a problemelor de cercetare din domeniul energetic din ţară.
Pe lângă nivelul de finanţare redus şi al investiţiilor limitate, performanţa în domeniul energetic din Moldova este influenţată de lipsa unei coordonări eficiente a activităţii agenţilor economici din sector. Deşi a fost creat cadrul legislativ, care să faciliteze dezvoltarea surselor de energie regenerabilă şi implementarea măsurilor de eficienţă energetică, acestea nu au fost urmate de norme la nivel operativ.
Un alt aspect îl reprezintă modul de formare a valorii adăugate în preţul final pentru energia livrată consumatorilor. Practica internaţională vorbeşte despre o pondere de 65 şi 35 la sută, care revine producătorilor şi respectiv distribuitorilor. Însă, sectorului de distribuţie din Moldova, îi revine până la 75% din totalul valorii adăugate. Acest fapt demonstrează existenţa unor eficienţe în acest domeniu, care necesită abordarea de către autorităţile de profil.
În scopul ajustării şi perfecţionării activităţii Institutului de Energetică, au fost înaintate câteva propuneri. Astfel, s-a propus restructurarea Institutului, cu obiectivul principal de reducere a dependenţei ţării faţă de importurile de resurse energetice şi dezvoltare - absorbţie a tehnologiilor eficiente energetic şi inofensive pentru mediul înconjurător, pentru construcţia de locuinţe, transport, generarea de curent electric şi agent termic, şi sectorul industrial, inclusiv:
1) Securitatea energetică:
a) Scăderea ponderii resurselor energetice importate
b) Reducerea consumului de resurse energetice
c) Creşterea fiabilităţii în sector
d) Controlul creşterii cererii pentru resursele energetice
2) Dezvoltarea economică şi competitivitate:
a) Reducerea intensităţii energetice
b) Creşterea competitivităţii industriale
c) Reducerea costurilor de producţie
d) Reducerea costurilor pentru resursele energetice oferite populaţiei
3) Protecţia mediului înconjurător:
a) Alinierea la cerinţele internaţionale cu referire la emisiile nocive
Scopul restructurării este crearea unei structuri capabile să ofere cunoştinţe eficiente ca cost şi cu valoare adăugată înaltă în probleme cheie ale societăţii din acest sector.
În vederea atingerii obiectivelor enunţate, s-a propus ajustarea organigramei institutului prin axarea pe 3 domenii majore, inclusiv:
1. Analize economice şi sociale; cadrul normativ de reglementare a domeniului energetic şi a eficienţei energetice, la nivel naţional şi internaţional; securitatea energetică;
2. Clădiri şi echipamente, utilităţi
3. Industria, agricultura şi transport
Lucrul în cadrul institutului, urmează a fi organizat în cadrul unor programe de activităţi tehnice focusate, pe cercetări ştiinţifice şi analize relevante, care să ofere răspunsuri reale la problemele din acest sector. Rezultatele cercetărilor, vor fi prezentate în cadrul unor seminare şi conferinţe, cu participarea largă a tuturor părţilor interesate.
Un prim pas, în realizarea scopurilor propuse, este definitivarea unui plan de acţiuni, în cadrul căruia să fie specificate acţiunile reale, care pot fi realizate în timp, luându-se în consideraţie cadrul normativ şi financiar existent.
Centrul Media al AŞM |