La 10 mai curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, s-a desfăşurat masa rotundă cu genericul „De la aspirații europene la politici publice”, consacrată sărbătoririi Zilei Europei în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de către Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AȘM în parteneriat cu Institutul de Istorie Stat și Drept al AȘM şi Direcția Integrare Europeană și Cooperare Internațională a AȘM.
În deschiderea mesei rotunde, prof. univ. Victor Moraru, directorul Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM a subliniat importanţa relaţiilor de cooperare existente între Republica Moldova şi Uniunea Europeană la momentul actual, menţionînd că „a venit timpul ca de la anumite constatări şi presupuneri, să trecem la realizarea unui set de acţiuni, care ar asigura calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”.
În luarea sa de cuvînt, dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a accentuat faptul că în Republica Moldova, sărbătorirea Zilei Europei, a devenit deja o tradiţie, care oferă posibilitatea de a celebra valorile comune, de a aduce mai aproape cultura europeană şi cea moldovenească prin diverse activităţi culturale şi de a contribui nemijlocit la construcţia casei europene comune. „ Pentru 27 de state Europene şi 450 milioane de oameni, Uniunea Europeană înseamnă mai multe oportunităţi, speranţă în viitor, prosperitate, libertate, ajutor reciproc şi respectarea drepturilor omului. Pentru R. Moldova, Uniunea Europeană înseamnă prezentul şi viitorul”, a adăugat vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
„Obiectivul principal este de a aminti cetăţenilor, că R. Moldova, cultural, civilizaţional şi geopolitic, este un stat cu destin european, iar locul ei este în cadrul familiei Europene unite. Însă, pentru o apropiere cît mai rapidă de Uniunea Europeană, atît societatea civilă, cît şi cetăţenii ţării trebuie să depună eforturi considerabile” a declarat dr. Victor Juc, cerc. şt. coordonator al Institutului Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM.
În acelaşi context, conf. cerc. Ana Pascaru, dr. în filozofie, Elena Negru, dr. în istorie, dr. hab. Alexandru Burean, dr. hab. Nicolae Enciu, Sergiu Porcescu, şef Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM au prezentat comunicări în plen cu referire la relaţiile de cooperare dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană.
Spre finalul mesei rotunde, au urmat discuţii şi dezbateri privind importanţa integrării R. Moldova în Uniunea Europeană. Iar, conf. univ. Victor Juc a venit chiar şi cu ideea de a forma un minister al Integrării Europene şi un birou al negociatorului şef, care să se ocupe nemijlocit de relaţiile dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană.
Isopescu Rodica,
Centrul Media al AŞM |