Jurnalul săptămînal al acad. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei.
Luni
Împreună cu soţia Maria si fiica Daniela, care a venit intr-o mică vacanţă de Paşti, ca toţi creştinii ortodocşi, am efectuat o vizită în localitatea de baştină Sîngerei pentru a depune flori şi a aduce ofrandele pascale în memoria rudelor decedate. De Paştele Blajinilor ne-am recules la mormintele părinţilor si buneilor mei şi ai soţiei. Am fost si la cimitirul central pentru a comemora personalităţile marcante ale plaiului nostru, trecute în nefiinţă. În această zi am depus flori la mormintele lui Alexei Mateevici, Grigore Vieru, Constantin Ţâbârna, Mihai Dolgan si a altor fii devotaţi ai neamului.
Liderul terorist Osama bin Laden a fost ucis în cursul unei operațiuni militare americane în apropierea Islamabadului. Vestea care a facut inconjorul lumii a bucurat nu numai SUA, dar ne-a bucurat pe toti. A fost o mare crima sa moara oameni nevinovati in atentatele, puse la cale de el. Bucuria umanitatii e cea pe care o traiesc si eu pentru ca s-a diminuat riscul de a mai nimeri in asemenea situatii.
Marti
Dis-de-dimineaţă am moderat şedinţa Biroului CSSDT, la care am examinat un şir de chestiuni curente: am audiat propunerile Institutului de Energetică privind eficientizarea sectorului energetic din ţara noastră, am analizat activitatea Secţiei protecţia muncii în anul 2010 şi măsurile de ameliorare a activităţii în acest domeniu, am informat colegii din conducerea Academiei despre vizita de lucru întreprinsă în zilele de 28-29 aprilie curent la Bucureşti în componenţa delegaţiei oficiale conduse de către domnul Marian Lupu – preşedintele interimar al Republicii Moldova.
Ulterior, am participat la şedinţa Guvernului. Din pacate nu s-a acceptat propunerea noastra de a include un savant de la Universitatea Tehnica in comisia moldo-română pentru monitorizarea situaţiei pe R.Prut şi Dunăre.
Miercuri
Am semnat un Memorandum de colaborare între Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Primăria municipiului Chişinău, ce prevede instituţionalizarea relaţiilor dintre comunitatea ştiinţifică şi autoritatea locală privind soluţionarea problemelor din domeniul energetic, protecţia mediului ambiant, tehnologiile informaţionale, securitatea sănătăţii (inclusiv, promovarea tehnicii medicale autohtone), securitatea ecologică şi seismică a municipiului, transport; patrimoniul cultural.
Documentul prevede participarea în proiecte municipale; realizarea de consultări, recomandări, strategii, schimb de documente, date statistice, implementarea rezultatelor ştiinţifice, întâlniri comune de lucru în scopul soluţionării operative a problemelor apărute.
Mai apoi, am participat la întîlnirea cu candidatul la funcţia de primar al Municipiului Chişinău, domnul Dorin Chirtoacă.
Am prezentat si o Alocuţiune privind Codul Educaţiei la Adunarea generală a membrilor titulari ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De la tribuna adunării am relatat că este un adevăr incontestabil faptul că o societate poate avea succes în dezvoltarea sa numai dacă se bazează pe cunoaştere. De aceea noi salutăm intenţia guvernării de a reforma sistemul educaţional şi a-1 ajusta la standardele europene.
Totodată am menţionat că este firesc ca proiectul Codului educaţiei, fiind document naţional pentru toată societatea, dar nu numai pentru Ministerul Educaţiei, să trateze în mod direct şi cercetarea ca element indispensabil al sistemului de învăţământ universitar, menit să asigure pregătirea unor cadre de înaltă calificare. Însă prevederile acestui document referitor la gestionarea ştiinţei trezesc nedumerire, profundă îngrijorare şi critică din partea savanţilor, dat fiind că proiectul vine în contradicţie deplină cu enunţul din primul său articol (Codul educaţiei reglementează procesul educaţional), dar şi cu principiile de gestionare a ştiinţei, menţionate în Codul cu privire la ştiinţă şi inovare (la fel, document naţional de referinţă pentru toată societatea, dar nu numai pentru Academia de Ştiinţe a Moldovei), stipulând unele prevederi, care nu pot fi acceptate din punct de vedere al posibilelor consecinţe, îndeosebi cele privind divizarea comunităţii ştiinţifice în una academică, una universitară şi una sectorială, precum şi crearea unor structuri paralele în gestionarea cercetării.
Noi pledăm pentru:
1. Autonomia şi autoadministrarea sferei ştiinţei şi inovării;
2. Consolidarea comunităţii ştiinţifice;
3. Asigurarea competitivităţii cercetării.
Seara am avut o întrevedere cu un grup de cercetători români în domeniul chimiei în frunte cu Membrul de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesorul Ionel Haiduc – preşedintele Academiei Române.
Joi
Am prezidat Conferinţa chimiştilor din România şi Republica Moldova cu genericul „Chimia este viaţa noastră, viitorul nostru”, organizată de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academia Română şi Societăţile de Chimie din Republica Moldova şi România. Manifestaţia, fiind dedicată Anului Internaţional al Chimiei, a reprezentat posibilităţi reale de a face cunoştinţă cu cele mai recente rezultate în domeniu, de a iniţia contacte directe cu specialişti remarcabili din România şi din ţară, materializate în cooperări şi colaborări ulterioare.
La conferinţă am avut un raport ştiinţific despre dezvoltarea chimiei în Republica Moldova şi unele perspective în cercetare.
La finele zilei, împreună cu oaspeţii din Romania am vizitat laboratoarele Centrului Naţional de Verificare a calităţii producţiei alcoolice din Republica Moldova.
Vineri
Ziua sfântului Gheorghe am început-o cu vizitarea Liceului Academiei de Ştiinţe pentru copii dotaţi, care îi poartă numele. Cum e primit la sărbători nu m-am dus cu mâinile goale. Pentru rezultate deosebite obţinute la olimpiadele republicane în anul 2011 am acordat trei burse a câte 2 mii lei.
La ora 10 am fost şi l-am felicitat pe domnul Vlad Filat, prim ministrul R. Moldova, în numele comunităţii ştiinţifice, cu ocazia zilei de naştere, dăruindu-i un buchet de trandafiri albi.
La ora 11.00 am omagiat-o pe colega noastră, doamna academician Eva GUDUMAC, chirurg notoriu şi o doamnă de o deosebită bunătate şi omenie cu ocazia rotunjirii a 50 de ani de activitate profesională în medicină şi cercetări aplicative în chirurgia pediatrică.
Seara, la ora 18.00 am participat la concertul omagial dedicat academicianului Gheorghe Mustea la 60 de ani.
*Gheorghe Duca, născut la 29 februarie 1952, satul Copăceni, raionul Sîngerei. Absolvent al Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. A facut un stagiu de instruire post-doctorat la Institutul de Chimie Fizică al Academiei de Ştiinţe din Rusia. În anul 1989, obţine titlul de Doctor Habilitat în ştiinţe în Protecţia Mediului; în Cinetică şi Cataliză la Universitatea de Stat din Odessa (astăzi în Ucraina), cu teza „Mecanismele proceselor eco-chimice în mediu acvatic". Acad. Gheorghe Duca este autor a 36 de monografii şi manuale, 82 de brevete, 350 de articole ştiinţifice în domeniile chimiei fizice, chimiei ecologice şi tehnologiei chimice. A participat la numeroase conferinţe ştiinţifice în domeniul chimiei ecologice şi al evaluării riscurilor chimice. Este deţinător al mai multor premii şi medalii de aur şi argint la Expoziţiile Internaţionale de Invenţii. Deputat in Parlament în perioada 1998-2001, fost ministru al ecologiei. In prezent deține funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Audio: http://www.europalibera.org/audio/audio/309457.html
Sursa: http://www.europalibera.org/content/article/24094108.html#relatedInfoContainer |