La 70 de ani, profesorul Gheorghe Costachi trăieşte intens „timpul de aur al toamnei”

2011-05-06
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa jubiliară „Contribuţia Şcolii ştiinţifice a profesorului universitar Gheorghe Costachi la edificarea statului de drept: probleme, realizări şi perspective”, consacrată celebrării a 70 de ani din ziua naşterii doctorului habilitat în drept, prof. univ. Gheorghe COSTACHI şi 55 de ani de activitate, inclusiv 35 de ani în domeniul ştiinţei.

În cuvântul său de deschidere, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM a relevat complexitatea personalităţii doctorului habilitat în drept, profesorului Gheorghe Costachi – omul de ştiinţă care a contribuit la dezvoltarea ştiinţei juridice în ţara noastră, un merit deosebit fiind atribuit pregătirii cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare în domeniul dreptului. Sub conducerea ştiinţifică a Domniei sale au fost susţinute peste 30 de teze de doctor şi doctor habilitat în drept, dovadă a faptului că şcoala prof. Gheorghe Costachi a contribuit fundamental la dezvoltarea ştiinţei juridice, în special, a teoriei edificării statului de drept. Este autorul a peste 23 de volume ştiinţifice, ultimul, cu titlul sugestiv „Prin ştiinţă spre un stat de drept” fiind lansat chiar în ziua frumoasei aniversări a profesorului. Prim-vicepreşedintele a menţionat multiplele distincţii şi menţiuni de care s-a învrednicit profesorul pe parcursul vieţii şi pe care le-a meritat din plin. „La cea de-a 70-a aniversare a prof. Gheorghe Costachi ne oferă ocazia remarcabilă de a ne exprima sentimente de stimă şi recunoştinţă față de Domnia sa ca om şi ca savant notoriu”, a subliniat acad. Teodor Furdui.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, în mesajul său, a punctat aspectele relevante şi merituoase ale profesorului Gheorghe Costachi, care astăzi trăieşte destul de intens „timpul de aur al toamnei”, cum spunea la timpul său istoricul şi filozoful Voltaire. Irepetabil în gândire, dar şi în fapte, prof. Gheorghe Costachi se remarcă prin puternica-i personalitate, înzestrat cu o inepuizabilă energie creatoare şi putere de muncă, vocaţie de organizator şi dascăl. Dedicându-se în totalitate activităţii de îndrumare a discipolilor săi, susţinerii şi ghidării lor prin labirintul ştiinţei, preşedintele AŞM l-a asemuit cu un pom cu flori care rodeşte an de an mere domneşti. La această venerabilă aniversare i-a dorit să rămână în continuare acelaşi pom în floare, mereu verde, falnic şi puternic.

Preşedintele AŞM a dat citire mesajului de felicitare din partea Preşedintelui interimar al R. Moldova, Marian Lupu, în care se menţionează activitatea pe care a desfăşurat-o prof. Gheorghe Costachi timp de peste cinci decenii în domeniul jurisprudenţei, din care trei decenii şi jumătate pe tărâmul ştiinţei, fapt ce i-a adus consideraţia specialiştilor în materie de drept. Pentru merite în domeniul jurisprudenţei, contribuţie la dezvoltarea ştiinţei şi pregătirea tinerilor savanţi, profesorului Gheorghe Costachi i s-a conferit Ordinul „Gloria Muncii”.

Doctor habilitat, profesor Ion Guceac, secretar ştiinţific al AŞM, specialist în materia constituţionalismului, unul din discipolii omagiatului, a fost într-o permanentă colaborare pe parcursul a două decenii, iar ceea ce a dat expresie unei mai strânse colaborări a fost perioada de elaborare şi susţinere a tezei de doctor habilitat în drept, captivat fiind de subiectul supus cercetării - statul de drept. Prof. Ion Guceac, care, de altfel, a şi moderat întregul eveniment jubiliar, a relevat rezultatele ştiinţifice remarcabile cu care s-a apropiat de acest frumos jubileu prof. Gheorghe Costachi, cele mai recente monografii ale savantului - lucrări de referinţă în domeniu, care au marcat o traiectorie clar ascendentă în dezvoltarea ştiinţei juridice. Prof. Ion Guceac consideră că „şaptezeci de ani înseamnă vârsta ideală când omul poate arăta esenţa personalităţii sale, consemnată simplu şi exact – ceea ce este bun şi rău în conduita sa civică”, or, la temerarul Gheorghe Costachi a remarcat doar fapte bune, profesionalism de clasă în munca pe care o face cu pasiune, comportament exemplar ca om de ştiinţă, prieten, coleg. Cu prilejul aniversării, a transmis septuagenarului cele mai alese sentimente de apreciere şi gânduri bune.

Cu un cuvânt bun, de recunoştinţă pentru omagiat a venit, din partea Secţiei Ştiinţe Umaniste, dr.hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM, care l-a caracterizat ca pe un om luminos, cu un suflet foarte mare şi care are ceva bun pentru toţi. Vorbind despre contribuţia ştiinţifică a profesorului Gheorghe Costachi, vicepreşedintele AŞM a remarcat direcţiile ştiinţifice pe care le-a iniţiat şi le-a dezvoltat profesorul şi care s-au dovedit a fi atât de utile astăzi.

O viaţă lungă caucaziană i-a dorit un alt discipol de-al profesorului, dr. Vugar Novruzov, preşedinte al Congresului Azerilor din R.Moldova. Într-o excelentă limbă română, discipolul a menţionat perseverenţa şi asiduitatea dascălului său, spiritul de inovator şi dinamismul, profesionalismul şi bunăvoinţa, modestia şi înţelepciunea – calităţi pe care Domnia sa caută să le transmită necontenit discipolilor săi. „În succesul unei persoane, pe primul loc se plasează nu talentul acestuia, ci harul dascălului, omului care i-a deschis drumul. Acesta este pentru mine prof. Gheorghe Costachi, omul care mi-a deschis drumul, un model demn de urmat”, a mărturisit dr. Vugar Novruzov.

O surpriză neaşteptată a constituit şi conferirea titlului de Doctor Honoris Causa a Institutului de Transport Naval din Izmail şi a Institutului de Antreprenoriat şi Drept din Odesa, unde prof. Gheorghe Costachi colaborează de 7 ani, fiind profesor asociat. Titlul onorific i-a fost acordat pentru merite deosebite în instruirea şi promovarea imaginii instituţiilor şi pregătirea cadrelor de înaltă calificare, însemnele de Doctor Honoris Causa fiindu-i înmânate de Valeriu Bujor, prim-prorector la Institutul din Izmail şi profesor universitar asociat.

Sincere felicitări, urări de sănătate şi împliniri de suflet i-a dorit Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale în numele corpului judecătoresc al instituţiei.

O urare în versuri i-a adresat neobositului creator şi promotor al adevăratelor valori spirituale, acad. Vasile Micu, care, în descrierea unei stări existenţiale destăinuie interesanta ipostază a vârstei. „De la şaptezeci în sus/ Viaţa încă n-a apus/ Mai aveţi multe de spus/ Nu prin vorbe, dar prin fapte/ Să le-nveşniciţi în carte.” Frumoasa poezie a fost inserată pe coperta volumului omagial, în cuprinsul căruia prof. Costachi a ţinut să înveşnicească mesajele şi cuvintele calde adresate Domniei sale în această zi remarcabilă.

Succese remarcabile, prosperitate şi sănătate i-au fost adresate omagiatului din partea Instituţiei avocaţilor parlamentari, Colegiului Ministerului Afacerilor Interne, Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI, corpului profesoral de la Facultatea de Drept a USM, colegilor de la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Complexului Bisericesc Ortodox „Naşterea Maicii Domnului” din Chişinău, unde este ctitor etc.

Cele 70 de primăveri l-a găsit pe prof. Gheorghe Costachi printre cei tineri, muncind împreună ca altădată. Este mulţumit de viaţa sa şi de tot ce a realizat. Tristeţi nu are, pentru că, a avut noroc în viaţă, mărturiseşte septuagenarul, iar norocul este soţia sa, feciorul şi nora, la care se adaugă prietenii buni, pe care a reuşit să-i adune de-a lungul anilor. Onorat şi profund recunoscător, omagiatul le-a mulţumit tuturor care i-au apreciat calităţile şi rezultatele activităţii de-o viaţă.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM