La 28 aprilie curent, Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM a organizat în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, lansarea ciclului de dezbateri publice cu genericul „Republica Moldova, douăzeci de ani de la proclamarea independenţei. Istorii şi evoluţii recente” cu participarea specialiştilor din domeniul istoriei şi literaturii.
În cadrul acestui ciclu de dezbateri, moderatorul lansării, Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM a anunţat tema primei discuţii „Scriitorii şi puterea”, precizînd în acest sens că „scopul acestei întîlniri este de a descoperi trecutul nostru, prin prisma unor oameni care au trăit momente neplăcute, care au suferit pe parcursul unei epoci întregi, care cunosc relaţia dramatică care a existat între scriitori şi putere pe timpul regimului totalitar”.
În aceeaşi ordine de idei, dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a menţionat că „regimul totalitar a lăsat o amprentă considerabilă în sufletul tuturor oamenilor de artă şi scriitorilor. Unul din aceşti scriitori fiind Vladimir Beşleagă, care a venit astăzi, să-şi împărtăşească impresiile, opiniile şi amintirile sale referitor la acea perioadă”.
La rîndul său, invitatul de onoare, Vladimir Beşleagă a mulţumit pentru aprecierea activităţii sale, exprimîndu-şi speranţa că trăirile şi amintirile sale vor provoca interes în rîndul participanţilor la dezbatere. După cuvîntul de mulţumire, scriitorul a prezentat un discurs la tema: Scriitorii şi puterea. „Atît scriitorii, oamenii de artă, cît şi oamenii de rînd au suferit enorm din cauza regimului totalitar, care a existat cu mulţi ani în urmă. Rostul meu aici este să vă prezint mai mult latura umană a acelei epoci, să vă povestesc despre emoţiile şi experienţa trăită într-un regim totalitar dur” a subliniat scriitorul în cuvîntarea sa.
Rodica Isopescu,
Centru Media al AŞM |