Protecţia plantelor şi agricultura ecologică: de la strategie la practică – un nou concept al dezvoltării protecţiei plantelor şi agriculturii ecologice în RM

2011-04-22
 

În cadrul şedinţei Biroului Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM a fost audiată informaţia privind “Protecţia plantelor şi agricultura ecologică: de la strategie la practică”, în care directorul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM, dr. hab. în biologie Leonid Voloşciuc a prezentat conceptul dezvoltării protecţiei plantelor şi agriculturii ecologice în Republica Moldova.

Necesitatea abordării acestui subiect a fost determinată de problemele cu care se confruntă agricultura, ramura fitotehnică a ei, în combaterea organismelor dăunătoare, care, atacând toate culturile agricole, cauzează pierderi colosale, ce constituie 25-30% din recolta culturilor agricole. În informaţia prezentată se indică asupra faptului că, din cauza organismelor dăunătoare, Republica Moldova pierde anual circa 2 mlrd lei. Pierderile de producţie agricolă devin şi mai evidente în condiţiile organizării slabe a serviciului de protecţie a plantelor, acest domeniu devenind o adevărată „gaură neagră” în economia Republicii Moldova.

Actualmente, devine tot mai evident faptul că măsurile agriculturii tradiţionale şi necesităţile de protecţie a plantelor se află în contradicţie cu cerinţele protecţiei mediului înconjurător şi a sănătăţii omului. Aceste probleme au condiţionat elaborarea de restricţii legale ale practicilor agricole, îndeosebi a acţiunilor de protecţie a plantelor. Cu regret, susţin specialiştii, aceste reglementări intervin, în mod obişnuit, mult prea târziu pentru a împiedica pagubele ireversibile cauzate mediului înconjurător. Astfel, a devenit o necesitate abordarea ştiinţifică şi practică a problemei protecţiei plantelor, generând un nou tip de agricultură – cea ecologică.

Pentru Republica Moldova protecţia plantelor şi agricultura ecologică reprezintă două domenii strategice indispensabile pentru dezvoltarea economiei naţionale. Deşi aparent protecţia plantelor şi agricultura ecologică se resping reciproc, ele reprezintă elemente fundamentale ale dezvoltării agriculturii contemporane.

Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM a fundamentat şi implementează sistemele de protecţie integrată a plantelor, ca direcţie primordială în protecţia culturilor agricole, silvice şi decorative care se bazează pe principiile biogeocenotice de reglare a populaţiilor, mizându-se pe utilizarea complexă a tuturor metodelor şi procedeelor de combatere (inclusiv, fitosanitare, mecanice, agrotehnice, genetice, biologice, chimice ş.a.), precum şi pe aplicarea metodelor de reglare naturală, folosite în scopul controlului efectiv al densităţii populaţiilor de dăunători, agenţi patogeni ai bolilor, buruienilor şi menţinerii lor la un nivel sub pragul economic de dăunare.

În acest sens se prevede: crearea, extinderea şi generalizarea cultivării soiurilor şi hibrizilor cu imunitate, rezistenţă şi toleranţă sporită la atacul dăunătorilor şi bolilor; respectarea rotaţiei culturilor în cadrul organizării asolamentelor unice în care de prevăzut administrarea raţională şi echilibrată a fertilizanţilor şi mijloacelor de protecţie a plantelor; perfecţionarea şi generalizarea sistemelor de pronosticare a dezvoltării şi de avertizare a tratamentelor împotriva dăunătorilor şi bolilor, precum şi cartării buruienilor, în vederea raţionalizării stricte şi diminuării maxime a tratamentelor chimice; extinderea metodelor alternative, îndeosebi a celor biologice de protecţie a plantelor; limitarea utilizării pesticidelor cu spectrul larg de acţiune, evitând efectele negative asupra mediului înconjurător şi a echilibrului biocenotic şi aplicarea produselor chimice selective şi biodegradante.

Mai mult, cercetătorii Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM au elaborat un şir de mijloace ecologic inofensive, care permit combaterea eficientă a organismelor dăunătoare. Acestea prevăd izolarea şi identificarea agenţilor de perspectivă pentru elaborarea mijloacelor biologice de combatere a organismelor dăunătoare, elaborarea tehnologiilor de producere şi aplicare a mijloacelor biologice de protecţie a plantelor, identificarea componenţilor şi perfecţionarea schemelor de sinteză şi aplicare a feromonilor sexuali, substanţelor biologic active, extracte de origine vegetală, implementarea metodelor de prognoză a dezvoltării bolilor şi dăunătorilor pentru sistemele de protecţie integrată a plantelor, elaborarea tehnologiilor ecologice de protecţie a culturilor agricole.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM