Relaţiile moldo-polone – abordări constructive de interes comun privind cooperarea economică

2011-04-15
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei s-a desfăşurat, joi, 14 aprilie 2011, cea de-a II-a şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică. Partea moldavă a fost reprezentată de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică. Preşedinte al delegaţiei din partea Republicii Polonia a fost Dariusz Bogdan, viceministrul Economiei din Polonia, copreşedinte al Comisiei.

Discuţiile din cadrul şedinţei au relevat probleme de interes comun pentru părţi, precum şi necesitatea unui nou impuls al cooperării economice. Spectrul larg de probleme a prilejuit un dialog constructiv şi un schimb substanţial de opinii privind cooperarea în domeniul agriculturii şi industriei alimentare; cooperarea în sectorul bancar; cooperarea în domeniul transportului, turismului, sănătăţii; cooperarea în sfera dezvoltării regionale; cooperarea în domeniul ştiinţei şi inovării. Una din priorităţile menţionate şi identificate în cadrul Comisiei a fost activitatea în domeniul protecţiei mediului - managementul deşeurilor, aprovizionarea cu apă. Un alt aspect discutat activ a vizat cooperarea în domeniul farmaceuticii, energiei regenerabile, standardizare şi metrologie.

În cadrul şedinţei a fost semnat Protocolul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică de către acad. Gheorghe Duca, copreşedinte al Comisiei din partea R. Moldova şi Dariusz Bogdan, copreşedinte al Comisiei din partea R. Polonia.

Acad. Gheorghe Duca a remarcat, în intervenţia sa, dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi Polonia, înregistrate în ultimul timp, apreciind reuniunea respectivă ca una foarte importantă ce va servi drept un nou impuls în creşterea fluxului comercial pentru stimularea cooperării dintre comunităţile oamenilor de afaceri. Totodată, a fost exprimată speranţa ca în contextul viitoarei preşedinţii a Poloniei în cadrul Consiliului Uniunii Europene, care va avea loc în a doua jumătatea a anului curent, istoria de succes a colaborării bilaterale moldo-polone "să se extindă în progrese geometrice".

„Sunt convins că relaţiile de prietenie şi cooperare reciprocă stabilite între ţările noastre corespund, totalmente, intereselor popoarelor R. Moldova şi R. Polonia”, a subliniat copreşedintele Comisiei parţii moldave, acest fapt fiind confirmat recent prin organizarea în premieră a Forumului “UE- Moldova”, cu ocazia vizitei oficiale în Moldova a prim-ministrului Poloniei, Donald Tusk. În context, a fost înalt apreciat rolul Poloniei în lansarea iniţiativei promovate în Moldova în cadrul Parteneriatului Estic – o mare oportunitate de integrare europeană a ţării noastre.

De asemenea, acad. Gheorghe Duca a exprimat certitudinea că rezultatele activităţii Comisiei vor avea un efect pozitiv în dinamica relaţiilor moldo-polone de colaborare economică, comercială, financiară. Copreşedintele Comisiei din partea Moldovei a mai declarat că Polonia va spori volumul investiţiilor în Moldova pe parcursul acestui an, iar partea moldavă se angajează să ofere platforma necesară pentru interacţiunea comunităţilor de afaceri din ţara noastră şi Polonia. În acest sens, Domnia sa a menţionat că în timpul cel mai apropiat urmează să fie semnat un Acord cu privire la o investiţie substanţială din partea Poloniei ce vizează procurarea unei părţi din activele întreprinderii de zahăr „Cupcini”, fapt ce va oferi şi noi locuri de muncă pentru cetăţenii moldoveni.

Tot în acest context, a fost menţionată abordarea unei probleme importante, chiar strategice pentru R. Moldova privind creşterea volumului de realizare a vinurilor moldoveneşti în Polonia care solicită producţia noastră. Un subiect de interes a constituit şi discutarea problemei privind asistenţa tehnică din partea Poloniei (granturi, credite) pentru dezvoltarea, în special, a antreprenoriatului.

La rândul său, Dariusz Bogdan, copreşedintele Comisiei parţii polone a subliniat deosebitul respect pentru progresul economic înregistrat de R. Moldova, dezvoltarea economică pozitivă a ţării şi a business-ului. A fost remarcată o creştere considerabilă a comerţului dintre ţări, subliniind şi creşterea interesului agenţilor economici polonezi pentru piaţa moldovenească privind investiţiile resurselor materiale.

În contextul preluării preşedinţiei UE de către Polonia, viceministrul Economiei din Polonia, a dat asigurări că ţara sa va oferi tot sprijinul posibil R. Moldova pentru liberalizarea regimului de vize în UE. „Suntem absolut determinaţi în ceea ce priveşte susţinerea R. Moldova în aspiraţia acesteia de integrare în UE, iar şedinţa Comisiei respective demonstrează câte proiecte comune avem în proces de implementare şi câte vor mai fi implementate în viitor”, a menţionat oficialul polonez. Totodată, Domnia sa a accentuat că Polonia, ţară-lider în ceea ce priveşte creşterea economică, se angajează să ofere asistenţă tehnică Republicii Moldova în vederea ajustării standardelor de producţie la cele europene.

Următoarea şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare economică va avea loc la Varşovia, în anul 2012.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM