„Amarele confesiuni” ale poetului Dumitru Matcovschi

2011-04-15

Pe data de 14 aprilie, în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu” a fost lansat volumul „ Amarele confesiuni” semnat de acad. Dumitru Matcovschi, marele poet basarabean, la apariţia căruia a contribuit Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Editura „Magna-Princeps”.

În luarea sa de cuvânt, moderatorul lansării, cercetătorul ştiinţific Vitalie Răileanu, a felicitat poetul pentru efortul depus în realizarea acestui volum , afirmînd că o carte bună, precum cea a scriitorului Dumitru Matcovschi, se va afla mereu în mîina unui cititor fidel.

Vorbind în faţa celor prezenţi, autorul cărţii a subliniat faptul că şi-a dorit ca cartea „Amarele confesiuni” să fie una de suflet, plină de trăiri şi emoţii, de aceea a început volumul cu poezia „De suflet zic”, scrisă chiar în anul 2011. În opinia sa, cartea este ca o provocare pentru tot poporul, deoarece omul de azi nu mai citeşte şi nu mai are nevoie de poezie.

Oaspetele de onoare din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost acad. Teodor Furdui, Prim-vicepreşedintele AŞM, care a accentuat că Dumitru Matcovschi este mucenicul poeziei şi adevărului, un luptător pentru valorile neamului, iar în comunitatea ştiinţifică, scriitorul reprezintă un model de comportare şi atitudine faţă de tot ce este naţional.

Cîteva impresii despre volum a oferit şi acad. Mihai Dolgan: „Această carte este ca un clopot al poetului luptător. Din punct de vedere estetic poeziile sunt de o rară frumuseţe, epitetul este mereu la locul lui, metafora şi parabola la fel. O carte atît de bine structurată şi lucrată, nu am mai citit în viaţa mea”.

În cadrul manifestării au mai luat cuvîntul Lidia Kulikovski, directoarea Bibliotecii municipale „B. P. Haşdeu”, Vladimir Beşleagă, prozator, Gheorghe Dodita, profesor universitar, Teo Chiriac, poet şi multe alte personalităţi, care au adresat, la rîndul lor, cuvinte de felicitare şi apreciere.În cuvîntul de încheiere, Dumitru Matcovschi a mulţumit din inimă tuturor pentru prezenţă şi cuvinte frumoase, adăugînd că „Nu este cea mai frumoasă carte a mea, am preferat etica esteticii. Vouă mă închin, celor care prea bine ştiţi că Mântuitorul cu Rugăciunea Universului pe buze din moarte a înviat”.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM