După mai mult de 20 de ani de reforme economice şi structurale în societate, a venit timpul să ne întrebăm: cine suntem, unde am ajuns şi încotro vom merge? La aceste întrebări, de loc uşoare, trebuie să dea răspuns noua elită politică, conştientizând faptul că a evolua şi mai departe în acelaşi mod ca şi în trecut ar însemna o destrămare totală a ţării. Situaţia este de aşa natură, încât obligă să se întreprindă măsuri neordinare. Se cer noi modele de dezvoltare, alte acţiuni ne tradiţionale deoarece ţara noastră, geografic situată în centrul Europei, conform nivelului actual de dezvoltare, s-a pomenit între două ţări care fac parte cu totul din alte părţi ale lumii.
Cam aşa, în linii generale, făcând referire la sursa „Human Development Report, 2010”, s-ar putea de apreciat situaţia curentă a Moldovei. Astfel, conform sursei citate, după Indicele Dezvoltării Umane, Republica Moldova cu indicele de 0,623 este amplasată pe locul 99, între Botswana (0,633, loc.98) şi Mongolia (0,622, loc.100), iar din fosta URSS sub nivelul de dezvoltare a Moldovei se află doar Uzbekistanul (102), Kîrgîzstanul (109) şi Tadjikistanul (112).
Indicele Dezvoltării Umane este calculat în baza a mai multor componente (speranţa de viaţă, nivelul de şcolarizare etc.), iar Produsul Intern Brut per capita este unul din principalele componente ale acestuia. De aceea, în analiza ce urmează se va utiliza acest indicator care, de altfel, şi caracterizează nivelul dezvoltării economice a oricărei ţări... Contiuare
|