În ziua de 31 martie, în Sala de conferinţe a Bibliotecii Ştiinţifice Centrale ,, Andrei Lupan” a Academiei de Ştiinţe, s-a desfăşurat festivitatea de înmânare a însemnelor Primului titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei domnului dr. în geologie, profesor universitar, preşedintele României (1996-2000) Emil Constantinescu.
Onorificul titlu i s-a acordat excelenţei sale, prin decizia senatului din 19 aprilie 2010, atît pentru rezultate marcabile în dezvoltarea ştiinţei geologice şi umaniste, cît şi pentru aprofundarea şi consolidarea relaţiilor moldo-române.
Ceremonia festivă a fost prezidată de Maria Duca, rectorul Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a adresat un mesaj de salut participanţilor la ceremonie şi a subliniat onoarea de a-l întîmpina şi de a-l primi în comunitatea academică a Universităţii Academiei de Ştiinţe pe profesorul universitar Emil Constantinescu.
Tradiţionalul „Laudatio” a fost rostit de prof. univ. Victor Moraru, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Integrare Europeană, care a prezentat personalitatea ştiinţifică, didactică și trăsăturile umaniste ale profesorului Emil Constantinescu. ,,Sunt bucuros că mi-a revenit onoarea de a-mi exprima în numele celor prezenţi aici, admiraţia şi aprecierea faptului că aţi cîştigat în timp, un nume de rezonanţă. Astfel, fiind un model de slujire pentru toţi ceilalţi” a declarat prof. univ. Victor Moraru, copleşit de emoţii.
Imediat după discursul prof. univ., Victor Moraru i-au fost înmînate Diploma, mantia şi toca de Doctor Honoris Causa al Universităţii Academiei de Ştiinţe.
În aplauzele publicului, preşedintele României, Emil Constantinescu, le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la ceremonie, menţionînd: ,,Sentimentul care mă copleşeşte acum este emoţia, pentru că indiferent de ce recunoaşteri sau satisfacţii obţii în viaţă, ceea ce este mai aproape de suflet, este cea ce vine din locul în care te-ai născut. Iar eu m-am născut în Republica Moldova”.
După cuvîntul de mulţumire adresat participanţilor la Ceremonie, prof. univ. Emil Constantinescu, a rostit Oratio gratitudinis ,,Valorile creştine şi politica, sau meditaţia de pe muntele Măslinilor”. (Descarcă discursul)
Ion Sturza, ex-prim-ministru al Republicii Moldova, a adresat un mesaj de felicitare, în care a precizat că ,, Mă bucur că am avut onoarea să-l cunosc pe preşedintele Emil Constantinescu şi să fiu alături de el la mai multe foruri internaţionale. Vreau să vă spun că el este tutorele meu atît pe plan profesional, cît şi pe plan personal.”
În acelaşi context, Petru Lucinschi, ex-preşedinte al Republicii Moldova a declarat: ,,Mă bucur că Universitatea Academiei de Ştiinţe va decernat cu titlul Doctor Honoris Causa şi că dvs. sunteţi prima persoană care beneficiază de acest titlu”.
Cu un mesaj de felicitare emoţionant a venit şi Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău, care i-a mulţumit domnului Emil Constantinescu pentru faptul că i-a influențat viaţa şi l-a făcut să înţeleagă că nu este mai mare onoare în lume, decît cea de a sluji poporului.
Sincere felicitări şi urări de bine a primit şi din partea acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care a menţionat că ,,Discursul dvs. creştinesc, m-a făcut să mă gîndesc la rolul pe care îl joacă un conducător intelectual în promovarea unei culturi şi unei societăţi bazate pe cunoaştere.”
La rîndul său, în cuvîntul său de încheiere, preşedintele Emil Constantinescu a mulţumit din inimă pentru înalta apreciere a activităţii sale şi pentru onorificul titlu acordat de Universitatea Academiei de Ştiinţe. În semn de mulţumire a donat bibliotecii universităţii un album ce reprezintă opera lui Constantin Brâncuşi şi un album ce reprezintă monumentele României protejate de UNESCO.
Reamintim că, efectuînd o vizită în Republica Moldova în aprilie 2010, președintele Emil Constantinescu, împreună cu acad. Gheorghe Duca şi acad. Eugen Doga, a lansat iniţiativa de a organiza o conferinţă internațională a diasporei româneşti de pretutindeni la Chişinău. În cadrul ceremoniei, s-a convenit că această conferinţă să fie convocată pînă la finele anului curent.
Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM |